laupäev, 24. juuli 2021

KINGSBARNS Dream to Dram & Balcomie

Kui Auchentoshan ja Bladnoch on juba pika ajalooga Lowland piirkonna viskivabrikud, siis Kingsbarns ja Glasgow on alles imikueas. Mõlemat viskit sai maitstud juba 2020. aasta alguse Uisge viskifestivalil, kuid nüüd on võimalus need põhjalikumalt ette võtta.

Kingsbarns viskivabrik on asutatud 2014 ja esimeste vaatide täitmine leidis aset 2015 kevadel. Nüüdseks on jõutud siis ka juba regulaarselt villitavate põhiviskideni (laiemalt saada olevad Dream to Dram ja Balcomie, piiratumas koguses Family Reserve ja Bell Rock ning veelgi väiksemas koguses Founder’s Reserve ja Distillery Reserve). Viskivabriku aastaseks tootmismahuks on praegu 200,000 liitrit. Viskivabrik kasutab lähipiirkonnas (Fife) kasvanud otra. Mõlemad siinmaitstavad on loomulikult veel üsna noored ühelinnaseviskid, kuid nii nagu juba varasem põgus maitsmine osutas, on Kingsbarns linnaseviskil väga hea potentsiaal saada pikemal küpsemisel suurepäraseks.

Kingsbarns Dream to Dram on kokku segatud esmatäite eks-burboon (90%) ja esmatäite STR (endised veinivaadid, mis on shaved, toasted, recharred) (10%) vaatides küpsenud viskidest. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 29.05.2019.



Kingsbarns Dream to Dram, 46,0% nc, ncf

Aroom: kerge ja magus. Pehme vanill, küpse banaan, ananass, õrn tsitrus, roheline õun. Klaasis seistes tuleb ka veidi heinasust ja värskelt ahjust tulnud saia aroome.

Maitse: samuti kerge ja magus. Tsitruseline teraviljasus, mesine, puuviljane suhkrusus. Sellele pakub head tasakaalu roheline ürdisus koos õrna tšilliga.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Kergelt magus tsitrus, veidi mesisust, järelmekis lilleline rohusus.

Hinnang: C+

Hea ja meeldiv linnaseviski. Kuigi selgelt veel noor ja lihtne, on samas selles meeldivat mesisust. Tervikuna puhas nii aroomilt kui maitsetelt ilma häirivate elementideta.

Kingsbarns Balcomie toodi turule 2020. aastal ning see on hea võrdlus eelnevale, kuna siin on küpsemiseks kasutatud üksnes endisi šerri vaate. Ja mitte üksnes tavapäraseid šerriga viimistletud vaate, vaid ehtsaid Solera süsteemi šerri vaate ja veel selliseid, mis valmistatud Ameerika tammest. See pole just seda tüüpi vaat, mida Šoti ühelinnaseviskide puhul kasutatatakse. Tegemist on siis umbes viieaastase viskiga, mis küpsenud Ameerika tammest valmistatud endistes Oloroso šerri eks-solera vaatides (500 liitrised butt vaadid). Valitud on viskivabriku kohaselt need teadlikult, kuna solera vaadid on enamasti 50-aasta vanustena juba aktiivsemad tammevürtsid minetanud. Seega aitavad need säilitada destillaadi iseloomu. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Kingsbarns Balcomie, 46,0% nc, ncf

Aroom: selgelt šerrine ja veidi ürdine. Üleküpsenud ja seega veidi käärinud puuviljad koos magusate kuivatatud puuviljadega. Ohtralt niisutatud puuviljakook. Aromaatne ja delikaatne tervik. Vett ei kanna, kuna muutub vähearomaatseks ja piirituselisemaks.

Maitse: väga puuviljane. Peamiselt ananass koos kergete ürtidega. Lisaks kuivatatud puuviljad (aprikoos, hele rosin). Suutundelt üsna täidlane, ümar ja mesine.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kergelt vürtsikas puuviljasus koos kerge ja kuivema tammisusega.

Hinnang: C+

Samuti hea ja vägagi meeldiv linnaseviski. Võrreldes eelnevaga veidi täidlasem ja meeldivam. Meenutab üsna palju noori Glenfarclas viskisid (Heritage, 10-aastane). Jään ootama Kingsbarns viskisid, mis ületanud kümneaastase küpsemisea.