neljapäev, 15. juuli 2021

BLADNOCH 10 yo

Bladnoch tuleb siinses blogis esmakordselt tutvustamisele. Olen varem küll seda ühelinnaseviskit põgusalt maitsnud, kuid see maitsmine toimus kuskil 1990ndate keskpaigas. Arvan, et see leidis aset Pikal tänaval asunud Liviko poes. Aga nüüd sai siis soetatud kaks Bladnoch viski näidispudelit, mis pärit siis juba oluliselt uuemast ajast.

Bladnoch viskivabrik on rajatud 1817. aastal Thomas ja John McClellandi poolt ning selle pere käes püsis viskivabrik kuni 1905 aastani, mil tootmine seiskus. Sellest ajast alates kuni XXI sajandi alguseni iseloomustavad Bladnoch viskivabrikut sulgemised ja avamised. Ja mitte ainult sulgemised, vaid ka kogu viskivabriku tootmisseadmete eemaldamine (1937) ja viskivabriku kui viski tootmiseks mõeldud hoonete mahakandmine (1993). Praegune viskivabriku omanik (David Prior) soetas Bladnochi koos ladudes küpseva viskiga 2015. aastal. Kõik laos olevad vaadid maitsti ükshaaval läbi ning kehvemates vaatides olnud viskid viidi üle kvaliteetsematesse vaatidesse. Järgnevast aastast (2016) alates on turule toodud järk-järgult nii piiratud koguses kui ka enam-vähem regulaarseid Bladnoch viskisid. Bladnoch linnaseviski tootmine taastati peale seiskumist 2014. aastal uuesti 2017. Praeguseks tootmismahuks on 1,2 miljonit liitrit, millest tugevalt turvastatud (60-80 ppm) destillaadi osa on 100,000 liitrit. Kui Auchentoshan praktiseerib kolmekordset destilleerimist, siis Bladnoch viski valmib kahekordse destilleerimise teel.

Siinmaitstav esimene Bladnoch on villitud tähistamaks viskivabriku asutamise 200ndat aastapäeva. Viski on küpsenud eks-burboon vaatides ja villitud kümne aasta vanusena 2018 aastal. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Bladnoch 10 yo, 46,7% nc, ncf

Aroom: esmalt haputaigen, siis linnaseline ja eelkõige linnaseekstrakt. Klaasis seistes mesi keedetud piimaga, värske märg rohi, õlipõhine värv, veidi piimašokolaadi magusust. Üsna veider ja mitte nüüd kuigi meeldiv haputaignane tervik. Õhutades see veidi taandub, kuid juurde tuleb lihtne piirituselisus.

Maitse: oluliselt meeldivam kui aroom. Üsna magus, kerged tsitrused, puuvilja (pirni) karamell. Suutundelt pehme ja ümar. Keskosas tuleb siiski kahjuks papisus, mis rikub meeldivat puuviljast magusust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kergete tsitrustega puuviljasus, õrn eukalüpt, rohune ja kahjuks järelmekis liigselt piirituseline.

Hinnang: C+

Vaid veidi parem kui keskpärane, kuid see haputaignasus aroomis ja papisus maitses viib kvaliteedi alla. Pigem meenutab seguviskit, kui 10-aastast ühelinnaseviskit.