reede, 9. juuli 2021

AUCHENTOSHAN Valinch 2011

Juuli on siis siit alates Lowland ühelinnaseviskide päralt. Esimesena on klaasis Auchentoshan, mis ei ole olnud just mu lemmik ega ka selline viski, mida püüaksin kindlasti maitsmiseks otsida. Kuna aga avanes võimalus soetada pigem destillaadi lähedased selle viskivabriku viskide näidised, siis otsustasin ühe suurema ostu lisana need prooviks hankida ja nii anda Auchentoshanile võimalus end minu jaoks tõestada. Kunagi ammu sai küll maitstud nii vanuse märketa Classic ja 12-aastane ning mitu korda on võimalus olnud maitsta šerrivaatides küpsenud Three Woods nimelist NAS viskit. Siinmaitstav on pärit kümne aasta tagusest ajast, mil villiti esimene vaadikanguses ja külmfiltreerimata  Classic, mis sai nimeks Valinch ja villiti see 2011 aastal. Viski on küpsenud Ameerika tammest eks-burboon vaatides ilmselt üsna lühikese aja. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Auchentoshan Valinch 2011 (No.1), 57,5% ncf

Aroom: terav, piirituseline ja kuiv algus. Siis õrn teraviljane magusus ja magus vanill. Vähearomaatne ja üsna suletud. Võib ka öelda, et neutraalne. Veega lahjendatult magusam, kuid jääb endiselt pigem vähearomaatseks. Rohune lillelisus, õled, teravili, veidi tsitruseid. Pikemal klaasis seismisel täidlasem ja kreemisem.

Maitse: väga terav, piirituseline ja õhuke. Kerge heinasus ja äkiline ingver. Veega lahjendatult mentoolne terav sidrun koos kerge mesisusega suutundes. Toimib nii paremini, kuid siiski ettearvatult kerge Lowlander.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus, kuid samas ka ingveri teravus. Veega lahjendatult sidruniheinane rohusus ja mõrkjas järelmekk.

Hinnang: C+

Selgelt noor. Hea viski, kuid minu jaoks liigselt neutraalne. Sellise palava ja niiske ilmaga veega lahjendatult aga igati OK.