pühapäev, 25. aprill 2021

Scarabus Batch Strength

Kaks järgnevat värdühelinnaseviskit kannavad nime Scarabus ja on turule toodud sõltumatu villija Hunter Laing & Co poolt. Hunter Laing & Co loodi 2013. aastal peale seda, kui 1948. aastal asutatud Douglas Laing & Co firmas koos töötanud Fred ja Stewart Laing otsustasid nende isa poolt loodud firma kaheks jagada. Fred Laing jäi koos tütrega juhtima Douglas Laing & Co firmat ja Stewart Laing koos kahe pojaga asutas siis uue Hunter Laing & Co nimelise ettevõtte.

Hunter Laing & Co hakkas 2017. aastal rajama Islay saarele linnaseviskivabrikut ning 2018. aasta novembris see ka esimese destilleerimiseni juba jõudis. Uus viskivabrik, mis asub Caol Ila ja Bunnahabhain viskivabrikute vahel, kannab nime Ardnahoe. Ardnahoe on seega nüüdseks üheksas toimiv viskivabrik Islay saarel ning kui Port Ellen ilmselt selle aasta lõpul või järgmisel aastal uuesti viski valmistamist alustab, siis on Islay saarel kokku kümme viskivabrikut. Külastajatele avati Ardnahoe viskivabrik 2019. aasta kevadel ning sellega seotult toodi turule juunis 2019 ka Scarabus brändi nime kandev avalikustamata päritolu Islay ühelinnaseviski.

Scarabus nimi tähendab vananorra keeles kivist kohta. Scarabus nime kandis 1817/18 tegutsenud väike viskivabrik Islay saarel ning nüüd on Islay saarel leitav ka sellenimeline talukoht. Esimesena villiti 2019. aastal vanuse märketa Scarabus Specially Selected, millele lisandusid 2020. aasta novembris Scarabus Batch Strength ja Scarabus 10 yo. Siinmaitstav Batch Strength on põhimõtteliselt Scarabus Specially Selected, kuid on villitud üksnes kõrgemal kangusel. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Scarabus Batch Strength, 57,0% nc, ncf

Aroom: esmalt üsna toordestillaadi lähedane: terav, pärmine, teraviljane. Ilmselt ka üsna noor, viie-seitsme aasta vanune. Veidi õhutades metalline ja soolane turbasuitsusus ja ka magusust enam; veel veidi toorevõitu valge klaar, vanill ja linnasesuhkur. Paar tilka vett ja klaasis seismine toovad kasvavalt esile soolase merelisuse ja selge tugeva turbasuitsu aroomid. Koos sellega ka turvastatud linnaste magusus ja kerge sõnnikulisus. Veidi selline Octomore .1 laadne aroom.

Maitse: tšilliselt terav ja intensiivne, kuid samas suutundelt õline. Rohelised oliivid soolvees, lagrits ja magus vanill. Lihtne, kuid meeldiv ja suudkattev Islay maitse.

Lõpp: üsna pikk. Soolane, magus-mõrkjas lillelisus ja veidi tuhane turbasuitsusus, rohelised oliivid soolvees.

Hinnang: B

Vajab klaasis väljavalatult seismist, kuna siis tuleb järk-järgult üha enam esile turbasuitsuste linnaste aroom, mis viib otsejoones Islay saarele. Tervikuna aus ja sirgjooneline turvastatud linnaseviski.