kolmapäev, 7. aprill 2021

OCTOMORE 11.3 Islay Barley

Nii nagu juba tavaks, on siinse .3 Octomore viski valmistamiseks kasutatud 100% Islay saarel ja konkreetsemalt vaid Octomore talu põldudel kasvanud otra. Kui .1 puhul oli kasutusel nii Concerto kui Propino oder, siis siinse .3 puhul üksnes Concerto oder, mis pärit 2013. aasta saagist ning millest saadud linnaseid turvastati 194 ppm tugevuseni. Destilleerimine toimus 2014. aastal ning seejärel pandi destillaat viieks aastaks küpsema Ameerika tammest valmistatud esimese täitekorra vaatidesse, mis pärit Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace ja Jack Daniels viskivabrikutest. Kokku villiti Octomore 11.3 viskit 2020. aastal 18,000 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Octomore 11.3, Octomore Farm Barley (5 yo, 2014/2020), 194 ppm, 61,7% nc, ncf

Aroom: esimesena selgelt mereline soolasus, kerge turbasuitsususega taustal. Üsna paks ja tihke, eriti võrreldes 11.1 viskiga. Turvastatud magusad linnased, vanill ja liivataigen annavad just sellise paksemat sorti magususe. Seda tasakaalustavad ja lisavad aroomi värskust kerge lillelisus ja sidruni noot. Klaasis seistes lisaks veidi sõnnikulisust ja selgelt kooritud mandlite aroom. Kõrge kangus absoluutselt alkohoolse näpistusena tajumatu. Vesi toob heinasuse ja õled ning selgelt merelist soolasust ja ka meditsiiinilisust. Veega veidi kuivem ja õhem.

Maitse: tugev ja intensiivne, kuid alkohoolsus väga hästi kontrolli alla ja integreeritud. Magus puuviljane siirup, kuid samas väga mereline ja soolane. Suutundelt veidi selline õline. Lisaks ka veidi sidruneid. Tervikuna väga meeldiv tekstuur. Veega lahjendatult mesine ja siirupine, mida tasakaalustab jällegi soolane-mereline mineraalsus. Lisaks kerge ja mööduv pipar ja meditsiiinilisus.

Lõpp: pikk ja turbasuitsune, kus ka magusat värsket heinasust jällegi tasakaalu loomas. Mineraalne ja soolane.

Hinnang: A

Nii nagu varasemadki seeriate .3 Octomore linnaseviskid, on ka see suurepärane ja ehe Islay viski. Vajab väljavalatult klaasis seismist, kuid täitsa hästi mekitav ka veega lahjendamata. Väga hästi integreeritud ja vanust teadmata pakuks oluliselt vanemaks kui viis aastat.