laupäev, 10. aprill 2021

OCTOMORE 10 yo 4th ed. 2009/2020

Viimaseks sellekuiseks Octomore linnaseviskiks on järjekorras neljas väljalase 10-aastasest, mis peaks kahe viieaastase kõrval näitama Octomore küpsemat ja ilmselt ka pehmemat külge. Kui nooremad on selgelt destillaadi mõjutusega, siis siinne pigem vaadi mõjutusega. 

Kokku segati 2020. aastal villitud Octomore 10-aastase jaoks 77 vaati – 15 Ameerika tammest esmatäite endised Ameerika viski vaadid, mille sisu viidi 2015. aastal küpsema teise täitekorra endistesse Ameerika viski vaatidesse; 46 esmatäite endised Ameerika viski vaadid ja viimaks (siin läheb asi keeruliseks) 16 vaati, millest 80% olid Ameerika tammest esmatäite endised Ameerika viski vaadid, mis saanud lühikese lisaküpsemise teise täitekorra värsketes vaatides (kuidas need enam siis värsked on?, kuid ilmselt on mõeldud siin jällegi seda, et varem on neis küpsenud üksnes Octomore) ja 20% värsked (virgin oak) vaadid, ilmselt samuti Ameerika tammest, ning seejärel on need 80% ja 20% segatud peale kaheksa aastast küpsemisperioodi kokku ja viidud viimaseks kaheks aastaks küpsema teise täitekorra endistesse Ameerika viski vaatidesse. Vot selline komplitseeritud vaatide segu on seekordne Octomore. Lühidalt kokku võttes saab öelda, et see viski on küpsenud 10. aastat Ameerika tammest vaatides, millest osa on olnud küpsemisperioodi jooksul värsked vaadid. 

Viski valmistamiseks on kasutatud Optic odrasorti, mis koristatud põldudelt 2008. Linnased turvastati 208 ppm tugevuseni ja destilleerimine leidis aset 2009. aastal. Kokku villiti seda viskit 2020. aastal 12,000 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Octomore 10 yo 2009/2020 4th edition, 208 ppm, 54,3% nc, ncf

Aroom: üsna kerge ja leebe, seda just võrreldes 11.1 ja 11.3 viskidega ja turbasust silmas pidades. Grillitud ananass ja magus tammisus, eelkõige vanill. Suitsusus selline veidi söene. Taustal lisaks rohusust. Klaasis seistes mineraalsus ja kerge sõnnikulisus ning suitsused magusad ja lihased troopilised puuviljad. Veega lahjendatult märg vill, õrnalt sõnnikulised õled ja turvastatud linnased.

Maitse: viskoosne ja ümar. Suitsusus integreeritud puuviljade ning tammiselt magusa vanilli ja kookosega. Selline värskete vaatide aktiivne mõju on tunda küll. Lisaks veidi mõrkjat sidrunit, mineraalne ja soolane. Veega lahjendatult velvetiselt ümar ja soolase äärisega tsitrused, eelkõige punane apelsin ja greip, mis pole teravad, vaid kreemised ja mesiselt ümarad.

Lõpp: pikk. Tammine ja turbasuitsune. Tammevaadi vanill ja kookos annavad kreemise tekstuuri. Kergelt nahkne ja kuivusele kalduv järelmekk.

Hinnang: B+

Jällegi selline Octomore, mis ei taha kiirustamist. Tuleb võtta aega nautimiseks. See, mis turbasuse näol on 10-aastase küpsemise ajal kaotatud, on juurde võidetud tammevaadist. Ehk veidi liigselt vaadimõjuline (seda vist soovitigi siinse viskiga näidata), kuid siiski integreeritud ja destillaadi iseloomu omav Octomore.