reede, 27. märts 2020

Head viskipäeva! & MACALLAN 12 yo Double Cask

Täna, 27. märtsil tähistatakse järjekorras juba 12ndat korda iga-aastast rahvusvahelist viskipäeva ja mis oleks seega parim viski tänasel päeval, kui Macallan. Macallan just seetõttu, et see ühelinnaseviski oli M.J. lemmik. Siinmaitstav 12-aastane Macallan kannab nime Double Cask, mis osutab sellele, et viski on küpsenud šerriga ette valmistatud Ameerika ja Euroopa tammest vaatides. Olen seda viskit kunagi ühel viskifestivalil maitsmistoas mekkinud ning siis sellest vaimustust ei tekkinud. Maitstav on pärit 2019 aastal villitud  5cl minipudelist.



Macallan 12 yo Double Cask, 40,0% nc

Aroom: üsna vaoshoitud. Kerge šerrisus, kuid mitte tavapärane. Kuiv juba pehkima hakanud puit. Kergelt käärinud õunad. Vanillikreem ja karamell klaasis seistes. Veidi ka papisust ning siis ka pirni magusust.

Maitse: väga kerge. Õrn mesine tsitrus, heledad rosinad, karamell ja mahe ingver. Suutundelt delikaatne ja isegi tagasihoidlik selline (suuresti "tänu" madalale kangusele). Kuigi mitte päris vesine, jääb siiski üsna tühjaks ja mittemidagiütlevaks. 

Lõpp: pikkuselt lühike kuni keskmine. Karamell ja vanill ning kerge, kuid veidi mõrkjas, muskaat ja ingver koos tsitrusega.

Hinnang: C

Järelmaitse on selle linnaseviski parim osa. Tervikuna ilma suuremate vigadeta tugev keskpärane linnaseviski. Paigutuks kuskile Glenlivet 12- ja Glenfiddich 12-aastase kõrvale, kuid seda üksnes sel juhul, kui ka hind jääks sellel Macallanil 25-35 € kanti. Kõrgema hinnaga seda ostma ei kipu.



Igal aastal sellel kuupäeval tõstku kõik viski austajad oma klaasid – ükskõik kus maailmas nad ka poleks – austamaks möödunud ja praeguste aegade viskimeistreid, kes on sajandeid oma kätega valmistanud seda jookide kuningat ning loodetavasti jätkates viskitegu aegade lõpuni.

Rahvusvaheline viskipäev sai alguse austamaks tuntud viskisõpra ja -kirjutajat Michael Jackson’it, kes suri aastal 2007. Rahvusvaheline viskipäev (International Whisky Day) on mittetulunduslik ning toimib vabatahtlike ja annetuste toel. Igaühel on võimalus selles osaleda ning koos koguda raha parkinsoni haigete jaoks (Parkinson’s UK) ja teiste heategevuslike projektide jaoks, mis aitaks parkinsoni tõbe põdevaid inimesi; haigus, mille alla kannatas ka Michael Jackson. Täpsem info: http://www.internationalwhiskyday.org/

Sláinte!