neljapäev, 19. märts 2020

GLENMORANGIE 12 yo Quinta Ruban

Teine järelviimistletud põhisortimendi Glenmorangie on saanud täiendust portveini vaatidest. Sarnaselt Lasanta viskile, on ka siinmaitstav 12-aastane Quinta Ruban nimeline linnaseviski küpsenud umbes kümme aastat Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning siis seejärel umbes kahe aasta vätel viimistletud portveini vaatides (Ruby Port Pipes). Erinevalt Lasantast on siinne viski aga külmfiltreerimata ja villitud kõrgemal kangusel ning lisaks tõenäoliselt ka ilma piirituskaramelli lisandita. Nüüdseks on 12-aastane Quinta Ruban tootmisest maas ning asendatud 14-aastasega; ka silt on muudetud mustast roheliseks. Maitstav on pärit 10cl väikepudelist, mis on villitud 09.08.2017.


Glenmorangie 12 yo Quinta Ruban, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt mitte kuigi aromaatne, pigem selline liistunud marjasus (punased marjad) ja mandariin, koos taustal oleva mõningase linnasusega. Klaasis seista lastes muutub täidlasemaks ja aromaatsemaks: kergelt siirupine magus-hapu marjasus, linnasus, tammeröst, kakao, veidi muskaati. Portvein on selgelt esil.

Maitse: ümar ja üsna hästi suud kattev, isegi selline „rasvane“. Külmfiltreerimata jätmine on positiivsena tunda. Punased magus-hapud marjad – vaarikas, jõhvikas, kirss. Mandariin. Keskmiselt tume šokolaad ja ka piimašokolaad, mis toob veidi magusust.. Teises pooles siiski kirbemat sorti tammisus, mis kandub koos marjasusega ka järelmaitsesse.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Mõningal määral hapukalt kirbe marjasus. Kuiv portveini vaat viimasena.

Hinnang: C+

Hea viski, mis vajab kannatust, et avaneda. Saavutatud üsna hea kooskõla linnaselisuse ja portveini marjasuse vahel. Siiski ehk veidi liiga veinine ning lisaks on selgelt selline kunstliku disainituse mekk man, kuid selle viski võtaks teinekordki proovida. Parem kui Lasanta, kuid samas jääb siiski naturaalsemale „originaalile“ alla.