kolmapäev, 12. veebruar 2020

TULLIBARDINE x6

UISGE festivali raames sai osaletud üksnes ühes maitsmistoas. Seda esmalt ajalise sobivuse ja teisalt võimaluse tõttu proovida koos ära sellise viskivabriku viskid, mida niisama proovima ega ostma pole eriti kippunud. Maitsmisele oli toodud algselt viis viskit, millele lisati juurde veel üks.


Neli esimest Tullibardine viskit on vanuse märketa (NAS) ning esimene neist „Sovereign“, olles küpsenud umbes 5-6 aastat üksnes esmatäite eks-burboon vaatides, peaks andma viitepunkti kolmele järgnevale, mis põhinevad sellele ehk on siis Sovereign viski umbes aastase järelviimistlemise versioonid. Viskide lisanimeks olev number tähistab järelviimistlemiseks kasutatud vaadi mahtu liitrites ehk 225 = Sauternes, 228 = Burgundy, 500 = Sherry. Tullibardine poolt kasutatud Sauternes veini vaadid (barriques) tulevad Chateau Suduiraut veinimõisast, punase Burgundy veini (Pinot Noir) vaadid (barriques) on pärit Chateau de Chassagne Montrachet valdustest ning kasutatud šerri vaadid (butts) on varem küpsetanud PX šerrit. Tullibardine 20-aastane on suuresti siis täisealine Sovereign viski, kuna on samuti küpsenud üksnes eks-burboon vaatides, millest osa on esmatäite ja osa taastäidetud vaadid. Nüüdseks on 20-aastase villimine lõpetatud ning seda on värskelt asendama toodud burboon ja šerri vaatidest kokkusegatud 15-aastane. Viimaseks maitstud viskiks oli vaadikanguses Tullibardine The Murray, mis kuulub The Marquess Collection alla ja on destilleeritud 2007 ja peale küpsemist eks-burboon vaatides villitud 2019.

Tullibardine „Sovereign“, 43,0%

Aroom: teraviljane, pärmine, kriidine, rohune. Värskelt niidetud hein, vanill ja siis iiris.

Maitse: linnaseline. Rohune, kerged vürtsid koos ingveriga. Mõningane pärmisus ja ka piirituselisus on veidi tunda. Selgelt noore viski mekk.

Lõpp: keskmise pikkusega. Rohune linnasus ja ingverit veidi. Kerge mõrkjus viimasena.

Hinnang: C

Tullibardine „225“ Sauternes Finish, 43,0%

Aroom: üsna terav kangust arvestades ning seda tekitab tsitruseline happesus. Õnneks ei ole kuigi veinine. Mandariinid ja heledad rosinad.

Maitse: magus ja puuviljane. Veinivaat on Sovereign viskit oluliselt pehmendanud ja ümardanud, piirituselisus puudub, kuigi puuviljast happesust on veidi tunda, kuid sellel on juures piisavalt magusat äärist. Kerge sidrun, õrn ingver ja kreeka pähkel. Maitse poolest üsna sobiv suviseks viskiks.

Lõpp: keskmise pikkusega, veidi tammiselt vürtsikas.

Hinnang: C

Tullibardine „228“ Burgundy Finish, 43,0%

Aroom: magus ja veinine. Türgi maiustus lokum, marmelaad üldiselt, magushapud punased marjad. Veidi ehk tammerösti tasakaalu hoidmas.

Maitse: suutundelt üsna õhuke ja isegi veidi selline vesine. Pähklid, kooritud mandel ja piimašokolaad annavad ehk mõningast kreemisust. Selgelt veinine oma punase marjasusega. Pimemaitsmisel võiks pidada isegi väga kangeks punaveiniks.

Lõpp: keskmise pikkusega ja üsna tugevalt veinine.

Hinnang: C

Tullibardine „500“ Sherry Finish, 43,0%

Aroom: šerrise äärisega kerge magus linnasus, punased marjad (vaarikas, kirss), tammine vürtsikus, maitsestatud lahustuv kohv, kuiv karamell ning veidi ka vaskne.

Maitse: kerge ja kuivapoolne. Nahk, kuivem karamell, rosinaid veidi, kardemon ning igemeid katvat punast marjasust (vaarikas, jõhvikas). Suutundelt jääb siiski üsna õhukeseks, kui seda veidi hapukat marjusust mitte arvestada.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kuiv karamell ja vürtsikas tammisus.

Hinnang: C+

Tullibardine 20 yo, 43,0%

Aroom: kuiv vanill ja linnasus koos, vanillikreem, kookoseõli, veidi mesisust, kuiv naturaalne õunasiider, rohune ürdisus ning veidi vürtsikat tammisust.

Maitse: pigem kuiv ja üllatavalt piprane, eelkõige must terapipar. Veidi ingverit, mõru apelsinikoor, vürtsikas tammisus. Ei vasta päris sellele, mida võiks ühelt 20-aastaselt linnaseviskilt oodata.

Lõpp: keskmise pikkusega, kuiv, piprane, rohune.

Hinnang: C+

Tullibardine „The Murray“ 2007/2019, 56,6% nc, ncf

Aroom: tänu kõrgemale kangusele ja külmfiltreerimata jätmisele on aroom selgelt täidlasem. Vanill ja linnasus, mis esmalt pigem kuivad, kuid klaasis veidi seistes elavneb kogu bukett. Õline puuviljane magusus, magus sidrun, mesilasvaha, toorem banaan, värskelt saetud puit.

Maitse: suutundelt õline ja vahane. Linnasesuhkur, vanill, sidrun, melon, banaan. Lisaks magus tamm, veidi ingverisiirupit. Väga naturaalne, värske ja puhas.

Lõpp: pikk. Hea kuiva ja magusa tasakaal. Sidrun, linnasus, veidi mõrkjat rohusust ja lillelisust viimasena.

Hinnang: B+

Hea lõpetus Tullibardine maitsmisele. The Murray viski näitab, et ka vähetuntum viskivabrik võib soovi korral suurepäraseid viskisid villida. Võrreldes juba varasemalt maitstud The Murray 2004/2016 viskiga on siinne oluliselt täidlasem ja küpsem.