kolmapäev, 19. veebruar 2020

CAPERDONICH 22 yo MoM 1995/2018

Siinmaitstav Caperdonich viski on pärit töötamise lõpetanud ja nüüdseks juba ka lammutatud viskivabrikust. Speyside piirkonnas asunud Caperdonich viskivabrik rajati 1898. aastal selleaegsete Glen Grant viskivabriku omanike poolt rahuldamaks täiendavalt Glen Grant viski nõudlust. Sellest tingitult oli viskivabriku nimigi lihtsalt Glen Grant Number Two. Kuigi Caperdonich oli mõeldud jäljendama emaviski maitseprofiili, oli see siiski juba algusest peale erinev. Viskivabriku esimene tootmisperiood jäi väga lühiajaliseks, kuna viski valmistamine lõpetati 1902. Viskivabriku linnastamise, jahvatamise ja viskilao ruumid jäid siiski Glen Grant vajaduste tarbeks tööle.

Viskivabrik avati The Glenlivet Distillers Ltd poolt peale ümberehitust uuesti 1965 ja laiendati 1967, mil see sai ka nime Caperdonich. Peale seda, kui Pernod Ricard omandas läbi Seagram kompanii ostu Glenliveti, sulgeti 2002. aastal Caperdonich viskivabrik. Kui viskidestillaatoreid valmistav The Forsyth Group omandas viskivabriku hooned, lammutati need 2012. aastal.

Siinne „piisake ajalugu“ ehk ühest vaadist pärit Caperdonich on destilleeritud 13.06.1995 ja peale küpsemist eks-burboon vaadis villitud sõltumatu villija Master of Malt poolt 13.03.2018. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Caperdonich 22 yo Master of Malt 1995/2018, 59,2% nc, ncf

Aroom: ninna lõikav, kuid kangust arvestades siiski pigem kerge. Sidrunit veidi, tikker, linnased ja vanill ning pigem tammiselt kuiv, kui magus. Kõige pealmiseks aroomiks, ja üllatavaks selliseks, on ränikivide kokkulöömisest tekkiv lõhn. Varem pole sellist üheski viskis kohanud. Veega lahjendades enam vanilli, ränikivi, tikker ja Granny Smith õunad.

Maitse: üsna terav, kuid suutunde õlisus teeb selle ka ehedalt vastuvõetavaks. Rohune värskus, ürdid, roheline tee, veidi sidrunit. Vähese veega lahjendades teravus säilib, enam ürdine ja kuiv. Vajab rohkema vee lisamist, et muutuks ümaramaks, õlisemaks, tsitruselisemaks ja suud katvamaks. Nüüd lisandub ka linnasesuhkur ja pirn, mis annavad loodetud magusust.

Lõpp: üsna pikk, rohune ja ürdine. Pigem kuiv. Veega lahjendatult puuviljasem ja magusam.

Hinnang: B

Mitte kuigi lihtsalt lähenetav linnaseviski, kuid kindlasti omapärane ja huvitav kooslus. Veega piisavalt lahjendatult tuleb viski tegelik headus esile.