esmaspäev, 10. veebruar 2020

UISGE 2020 Helsinki

Järjekorras kümnes UISGE toimus 7.-8. veebruaril Helsingis ja endiselt vanas üliõpilasmajas (Vanha ylioppilastalo). Endal oli see siis juba seitsmendaks festivali külastuseks ning nii nagu viimasel kahel aastal, külastasin festivali ka seekord vaid ühel päeval (kahjuks). Tegemist oli siis juubeli festivaliga ning sellele kohaselt oli maitsmiseks väljas üle 500 viski. Rahvast oli väga palju, õhkkond meeldiv ning korraldus ladus. Osalesin ühes maitsmistoas, saalis sai maitstud mitmeid viskisid ning lisaks sellele võtsin mõned viskid näidispudelites kaasa ka kodus maitsmiseks. Kuna hinnad olid soodsad, siis sai sel aastal kõiki viskisid maitstud 2cl koguses. Seega otsustasin maitsete juures lisaks kirjeldusele anda ka hinnangu. Kokku sai maitstud 16 viskit, mida tutvustan neljas postituses. Kõigepealt siin esimeses postituses kuus viskit, teises kaks Scapat, kolmandas kuus Tullibardinet ning lõpuks viimases kaks viskit Springbank viskivabrikust.


Siinses postituses tutvustan esmalt kahte uut ja seni mittemaitstud viskit, mis tulevad uutest Šoti viskivabrikutest – Kingsbarns ja Glasgow, mis kuuluvad mõlemad Lowland piirkonda. Neile järgneb Arran ning kolm uut Compass Box viskit.

Kingsbarns viskivabrik on rajatud 2014. aastal Wemyss perekonna poolt, kes on tuntud ka sõltumatu villijana (Wemyss Malts). Viskivabrik paikneb Lowland piirkonnas St Andrews lähedal. Ametlik avamine toimus 30.11.2014 St Andrew’s päeval ning esimene vaat täideti 2015. aasta märtsis. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 600,000 liitrit, kuid praegune tootmismaht on 200,000 liitrit. Esimene piiratud sihtgrupile mõeldud ühelinnaseviski villiti 2018 ning laiemalt kättesaadav viski „Dream to Dram“ villiti 2019. aasta alguses. Seda sai siis festivalil ka esimesena maitstud. Kingsbarns „Dream to Dram“ on küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ja esmatäite STR (shaved, toasted, re-charred) vaatides (endised veinivaadid) ning villitud kolme aasta vanusena.


Kingsbarns „Dream to Dram“, 46,0% nc, ncf

Aroom: pärmine ja linnaseline, aganad, värskelt niidetud hein. Tasapisi tuleb magusat vanilli, linnasesuhkurt ning siis ohtralt iirist.

Maitse: kerge ja lihtne. Magus linnasus ja vanill, tooremapoolset banaani veidi, õrn ingver. Vett ei kanna. Tajutavalt väga noor.

Lõpp: keskmise pikkusega, kerge kuivem linnasus koos mõningase piirituselise mõrususega.

Hinnang: C

Glasgow viskivabrik on rajatud 2015. aastal ning paikneb Glasgows Hillington Business Park territooriumil. Aastaseks tootmisvõimsuseks oli algselt 270,000 liitrit, kuid peale lõppenud laiendust on see viidud 500,000 liitrini. Esimene ühelinnaseviski villiti 2018. aasta suvel nimega 1770 Glasgow Single Malt, millega osutatakse Glasgow’s asunud esimesele destilleerimisvabrikule, mis asutati 1770. Sügisel 2019 villiti ka esimene turvastatud (50 ppm) viski, mis küpsenud eks-šerri vaatides ning järelviimistletud uutes vaatides ning selle aasta alguses on plaanis villida ka esimene kolmekordse destilleerimise teel valminud viski. Siinmaitstav Glasgow 1770 on esimese viski teine väljalase, mis villiti 2019. aasta kevadel. Viski on küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ja järelviimistletud uutes vaatides (virgin oak).


Glasgow „1770“, 2nd edition (2019), 46,0% nc, ncf

Aroom: üsna magus ja värskelt puuviljane. Kerge barbariss, suveõunad, ananass. Klaasis seista lastes lisandub linnasejahu, mis osaliselt varjutab puuviljasuse.

Maitse: kerge, meeldiv värske rohusus ja lillelisus. Kergelt tsitruseline magusus, veidi fenkolit. Suutundelt ümar ja veidi õline. Tundelt vanem, kui tegelikult on.

Lõpp: keskmise pikkusega. Linnaseline magusus, kerge rohusus, kuid mitte mõrkjas. Fenkol.

Hinnang: C+

Nii Kingsbarns kui Glasgow on paljulubavad viskid. Maitstud viskide noorust arvestades olid mõlemad täitsa meeldivad, kuid Glasgow 1770 oli oma värske ja magusa tsitruselisusega parem.

Järgnev viski tuleb juba tuttavast Arran viskivabrikust. Pakkumisel oli nii 2018. aastal turule toodud 21-aastane, kui ka 2019. aasta lõpus villitud disainimuutuse läbinud 21-aastane. Otsustasin seekord maitsta üksnes vanemat. Arran 21 on küpsenud üksnes eks-šerri vaatides.


Arran 21 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: üsnagi täidlane, samas värske. Ürdine ja tsitruseline mesisel padjal. Ingver ja õrn vürtsikus. Elegantne aroom.

Maitse: suutundelt täidlane, ümar ja õline, kuid samas värske. Tume šokolaad, aprikoos, tsitrused (sidrun, greip). Kerged tammised vürtsid (kaneel), ingver ja apelsinikoor toovad soojust ja meeldivalt särtsakat kipitust keelel. Väga heas tasakaalus.

Lõpp: pikk. Kerge tsitruseline mesisus, vürtsikas, mõningane tammine mõrkjus ja soolasus viimasena.

Hinnang: B+

Järgmised kolm linnaseviskit tulevad Compass Box sortimendist. Iga kord, kui avaneb võimalus maitsta uusi Compass Box poolt loodud viskisid, teen seda rõõmu ja ootusega. Reeglina ei valmista need kunagi pettumust. Pigem on maitsenauding garanteeritud. Siinsed kaks esimest viskit ei ole mitte tavapäraselt segulinnaseviskid, vaid hoopis ühelinnaseviskid ning pärit 2019. aasta juulis villitud Myths & Legends seeriast. Kolmas on aga juba „tavapärasem“ segulinnaseviski.


Myths & Legends seeriasse kuulub kolm viskit, millest kaks esimest on ühelinnaseviskid ja kolmas (festivalil mittemaitstud) segulinnaseviski. Myths & Legends I on kokku segatud eri vaatides küpsenud noorematest (2003) ja vanematest (1997) Balblair viskidest. Vaatideks olid esmatäite eks-burboon ja Ameerika tammest taassöestatud (re-charred) vaadid. Kokku villiti seda viskit 4394 pudelit. Myths & Legends II on kokku segatud eri vaatides küpsenud 20-23-aastastest Glen Elgin viskidest. Vaatideks olid: peamiselt Ameerika tammest taassöestatud (re-charred) vaadid, Ameerika tammest taastäidetud ning vähesel määral ka eks-šerri vaadid. Kokku villiti seda viskit 4446 pudelit.

Compass Box, Myths & Legends I (Balblair), 46,0% nc, ncf

Aroom: täidlane ja puuviljane. Mesine ja linnaseline vahasus, küpse melon ja banaan, kerge barbariss, tsitrused, vanillikaste.

Maitse: ümar, suud katvalt täidlane ja puuviljane (troopilised). Vahane, kerge münt ja aniis, vanill, veidi värsket rohusust ja tsitruseid.

Lõpp: pikk, vanill ja küpsete troopiliste puuviljade ümarus.

Hinnang: B+

Compass Box, Myths & Legends II (Glen Elgin), 46,0% nc, ncf

Aroom: ümar ja samuti üsna täidlane. Mesine, puuviljane, vanill, linnased. Särtsu annavad sidrun ja ingver.

Maitse: siidiselt suud kattev puuviljasus. Sidrunid, õunad, pirnid ja melon. Särtsakuse poole pealt tuleb ingver ja kerge piprasus.

Lõpp: pikk. Ingver, kerge pipar ja rohusus, mis toob järelmaitsesse veidi mõrkjust.

Hinnang: B+

Compass Box No Name Nr. 2 segulinnaseviski on kokku segatud peamiselt Caol Ila viski põhjale. Täpsemaks koostiseks on 75,5% Caol Ila (taastäidetud eks-šerri vaadid - butts), 13,5% Clynelish ja 10,5% Talisker (Ameerika tammest taassöestatud vaadid - hogsheads) ning 0,5% Highland blend (Prantsuse tammest vaadid). Kokku villiti seda viskit 8802 pudelit.


Compass Box, No Name No. 2, 48,9% nc, ncf

Aroom: värvilt väga hele (ilmselt väheaktiivsed kolmanda täitekorra šerri vaadid), aroomi osas üsna kerge ja pigem kuiv. Värske kummisus, tõrvane, kuivem vanill. Turbasuitsune, kuid mitte jõuliselt. Mõningane puuviljasus on tunda, kuid Caol Ila sidrun puudub. Tundub üsna noorepoolne olema.

Maitse: üsna kuiv, tuhased turvastatud linnased, kerge pipar (ilmselgelt Taliskerist) ning siis veidi puuviljasust ja rohusust. Samuti noore viski maitsega.

Lõpp: keskmise pikkusega, suitsune, piprane, tsitruseline ja soolakas. Viski parim osa.

Hinnang: B