teisipäev, 11. veebruar 2020

SCAPA Skiren & Glansa

Scapa viski sai UISGE-l maitsmiseks võetud üksnes põhjusel, et polnud selle viskivabriku toodangut varem proovinud. Ja etteruttavalt öeldes võib maitsmise järgselt selle viskivabriku edasiste maitsmiste osas taas tähelepanuta jätta. Ega kõiki viskisid niikuinii ära maitsta ei õnnestu. Aga kõigepealt siis lühike Scapa tutvustus.

Scapa viskivabrik on rajatud 1885. aastal ning kuulub nüüd Pernod Ricard omandusse. Viskivabrik on läbi elanud nii kehvemaid kui paremaid aegu, kuid siiski jäänud Orkney saare kuulsama viskivabriku Highland Park varjus püsima. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 1,3 miljonit liitrit. Ametlike viskide poolest pole Scapa kunagi helde olnud. Kui aastaid tagasi oli leida 12- ja 14-aastane, siis viimase asemele toodi 2008 aastal 16-aastane, mille asendas 2015. aastal välja vanuse märketa „Skiren“ ning selle paariliseks toodi 2016. aastal „Glansa“. Need kaks viskit ongi praegu ainsad laiemalt saadaval olevad Scapa ühelinnaseviskid, mis ka siin tutvustamisele tulevad. Skiren on küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ning Glansa on peale esmast küpsemist Ameerika tammest vaatides järelviimistletud endistes turvastatud viskit hoidnud vaatides (selline pseudo turbane viski siis).


Scapa „Skiren“, 40,0%

Aroom: kergelt puuviljane, kuid mitte värske ega mahlane, vaid pigem selline tuim ja veidi roiskunud. Veidi vanilli, linnaseid ja kuivatatud õuna, mis toovad mõningase magususe. Lisaks veel värske puit ja musta tee puru.

Maitse: suutundelt lahja ja pigem kuiv. Linnasus ja vanill, mõrkjas rohusus ja kirbe tammisus. Veidi ehk on hoomata puuviljasust rohelise õuna, pirni, mandariini ja virsiku näol.

Lõpp: lühike ja kuiv. Veidi kirbe, nats soolasust viimasena.

Hinnang: C

Scapa „Glansa“, 40,0%

Aroom: väga kummaline. Imelik segu vettinud rohususest ja turbasuitsust. Lisaks sinihallitusjuust ja hapukapsas. Üsna ebameeldiv kooslus.

Maitse: suutundelt üsna õhuke ja maitsetelt napp. Kergelt suitsune rohusus, magus teraviljaküpsis.

Lõpp: pigem lühike, kergelt mõrkjas suitsusus.

Hinnang: D