laupäev, 15. veebruar 2020

SPRINGBANK 15 yo Rum Wood & LONGROW 21 yo

Nüüd siis kaks viimast viskit, mis sai viskifestivalilt näidistena kaasa võetud. Mõlemad on pärit Springbank viskivabrikust. Esimeseks on 15-aastane Springbank, mis küpsenud tervenisti ja kogu aja endistes rummi vaatides (barrels). Viski destilleeriti detsembris 2003 ja villiti 27.08.2019 kokku 9000 pudelit. Teine viski on 21-aastane Longrow, mis on kokku segatud 60% osas eks-šerri ja 40% osas eks-burboon vaatidest ning villitud 02.10.2019 kokku 3600 pudelit.


Springbank 15 yo Rum Wood (19/329), 51,0% nc, ncf

Aroom: magus, puuviljane, linnaseline. Delikaatne suitsusus ja meeldiv suhkrusus üksteist tasakaalustamas. Puuviljadest pirn, ananass, banaan. Teatav ürdine ja vürtsikas tammisus. Saavutatud hea tasakaal rummivaadi ja viski vahel.

Maitse: suud kattev mesine-suhkrune puuviljasus (pirn, virsik). Kerge suitsusus, soolasus ja siis piprane (valge pipar) ja vürtsikas-ürdine (koriander, tüümian). Veidi ka mentooli. Meeldiv kibemagus tervik.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kerge suitsusus, kreeka pähkel, valge pipar, koriander, tsitruste kirbust ja viimasena suhkrune magusus.

Hinnang: B+


Longrow 21 yo (19/380), 46,0% nc, ncf

Aroom: kuivapoolne, mineraalne ja kriidine. Longrowle omane farmisus, kuid mitte nii esil, kui oleks oodanud. Nahk, röstimise ja vanakraami aroomid. Punaseid marju (jõhvikas) taustal kompleksust loomas. Veidi vaoshoitud, ilmselt vajanuks veidi kõrgemat kangust.

Maitse: üsna kerge ja kreemine. Suitsune puuviljasus, pähklid, röstitud mandlid. Kuivapoolne tammisus, nahk. Veidi igav või parem on öelda, et pigem liiga kerge ja delikaatne Longrow kohta. Ootasin oluliselt enam. Seni maitstud 18-aastased Longrowd on olnud turbasuitsusemad, jõulisemad, robustsemad ja mulle meeldivamad.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kuivapoolne, suitsune ja veidi joodine, kerge must pipar.

Hinnang: B+