esmaspäev, 3. veebruar 2020

BUSHMILLS 21 yo

Linnaseviski blogil täitus veebruari alguses viis aastat ning selle tähistamiseks võtan sel kuul maitsmisele üksnes üle 20. aasta vanused viskid (erandiks üksnes Helsingi viskifestivalil maitsmisele tulevad). Esimeseks „tähistusviskiks“ on Põhja-Iirimaa linnaseviski Bushmills ning selle sortimendist vanim ehk 21-aastane. Bushmills 21-aastane toodi turule 2001. aastal ning seda on villitud siis, kui piisavalt eakamaid viskisid vaatides kogunenud ning iga villitud pudel kannab numbrit ja villimise aastat.

Bushmills 21-a on esimesed 19 aastat küpsenud eraldi eks-burboon ja eks-šerri vaatides ning seejärel kokku segatult veel kaks aastat endistes Madeira vaatides. Kahjuks on üsna eakas viski läbinud külmfiltreerimise, lisatud on ka piirituskaramelli ja villitud minimaalsel lubatud kangusel. Maitstav viski on villitud 2013. aastal.


Bushmills 21 yo (No 33963, 2013), 40,0%

Aroom: magus, kuid mitte imal. Troopilised puuviljad (nii värsked kui kuivatatud) ja mahlakad marjad. Paks mesisus, rosinad, mango, datlid, veidi kaneeli ja vanilli, keskmiselt tume šokolaad, vana nahk, õrn tubakas. Klaasis seistes muutub veidi kuivemaks, kuid ilmub ka toffee. Üks-kaks tilka vett toob šerrisust, enam marjasust (eriti kodune aedmaasika moos) ja veidi lillelisust. Meeldiv täidlane ja samas värske tervik; madal kangus ei ole tunda.

Maitse: väga ümar, magus ja mesine; puuviljane (mango, passion, datlid, viigimari, banaan, küps pirn) ja linnaseline ilusti kooskõlas. Teises pooles lisandub meeldiv marjane hapukus, apelsinikoor, kerged soojendavad vürtsid ja vanill (tammisus). Hästi integreeritud tervik, kus ükski komponent teisi varjutades eraldi esile ei tõuse.

Lõpp: üsna pikk. Tasakaalus magus-hapu mekk; füüsal, veidi kuivemapoolseid maitseid (kuiv kookos, must tee) ja kergelt vürtsikat tammisust viimasena.

Hinnang: B+

Heas tasakaalus üsna täidlane, kuid samas marjaselt värske, linnaseviski. Siiski on 40% sellises eas viski puhul veidi kurjast. Peaks olema vähemalt 43% või veelgi parem kui 46%. Kui aroomi puhul ei ole nõrk kangus kuidagi tunda, siis suutunde osas jääb veidi-veidi „vesiseks“. Kõrgem kangus aitaks maitseid oluliselt enam esile tuua. Bushmills 21a hind on viimastel aastatel üha tõusnud, küündides nüüdseks juba 130-170 € vahele. Mõelda vaid, et ostsin selle viski mõned aastad tagasi kõigest 40€-ga; kasutasin võimalust ja hankisin korraga neid siis neli pudelit.