kolmapäev, 8. jaanuar 2020

Maitstud ja veel proovimata Šoti ühelinnaseviskid

Enda jaoks väikese vahekokkuvõttena otsustasin teha ülevaate nendest linnaseviskit tootvatest (toimivatest) Šoti viskivabrikutest, mille toodangut olen maitsnud ning mis seni on jäänud veel proovimata. Olen üheks väikeseks sihiks seadnud, et püüan maitsta kõigi töötavate Šoti linnaseviski vabrikute toodangust vähemalt ühe ühelinnaseviski. Tuleb rõõmuga tõdeda, et olin tasapisi sellele eesmärgile üha lähemale jõudmas. Kahjuks on ihaldatav siht kaugemale nihkunud. Ja seda tänu uute viskivabrikute rajamise buumile viimastel aastatel.

N.ö vanadest, enne 2005. aastat rajatud, ja praegu linnaseviskit tootvatest Šoti viskivabrikutest, mida on kokku 95, olen maitstnud ära 87 viskivabriku viskid. Seega on maitsmata üksnes kaheksa viskivabriku viskid: Auchroisk, Bladnoch, Dufftown, Glendullan, Glen Ord, Macduff, Royal Lochnagar, Scapa. Seejuures tulevad neist Duff...&...duff ehk Dufftown ja Macduff maitsmisele ja blogis ka tutvustamisele kohe nüüd jaanuaris. Üritan ka ülejäänud kuus maitsta ära veel sellel aastal ja seeläbi osaliselt seatud siht saavutada. Ülesande on teinud raskemaks aga fakt, et 2017. aastal teatati, et peale rekonstrueerimistöid taastatakse tootmine uuesti Brora, Port Ellen ja Rosebank viskivabrikutes. Seega libiseb eesmärk ikkagi veel käest.

Nende Šoti linnaseviski vabrikute viskidest, kus tootmine on lõpetatud viimase 50-aasta sees (24) ning seda ilmselt jäädavalt, on õnnestunud ära maitsta Inverleven, Littlemill ja Pittyvaich viskid ning juba veebruaris tuleb maitsmisele „lahkunutest“ Caperdonich viski.

Mis puudutab uusi, peale 2005. aastat rajatud, linnaseviskivabrikuid, siis pole nendest paljud veel linnaseviski villimiseni üldse jõudnudki. Kui kokku on n.ö uusi vabrikuid 30, siis ühelinnaseviskit on neist villinud seni vaid kümme: Abhainn Dearg, Ailsa Bay, Annandale, Daftmill, Dalmunach, Eden Mill, Glasgow, Kingsbarns, Strathearn, Wolfburn. Olen maitsnud neist seni vaid kolme: Abhainn Dearg, Ailsa Bay ja Wolfburn. Linnaseviski villimiseni pole veel aga jõudnud Aberargie, Arbikie, Ardnahoe, Ardnamurchan, Ardross, Ballindaloch, Brew Dog, Dornoch, Glen Wyvis, Harris, Holyrood, Inchdairnie, Isle of Raasay, Lagg, Lindores Abbey, Ncn’ean, Roseisle, The Borders, The Clydeside, Torabhaig.

Uusi avastusi jätkub veel seega aastateks.