laupäev, 18. jaanuar 2020

Cadenhead’s ISLAY Blended Malt

Cadenhead’s on Šotimaa üks vanimaid viskipoode ja samas ka vanim ja üks tunnustatum sõltumatu villija. Lisaks varasemalt villitud viskidele on poes kohapeal võimalik otse vaadist osta ja vaadikangusena pudeldada segulinnaseviskid (enda külastuse ajal oli pakkuda Campbeltown, Highland ja Islay piirkonna viskid ning lisaks üks rummi vaat). Osta võib neid nii tava kui ka väiksemas 20cl mahus. Kui viimati Šotimaad ja sh ka Edinburgh’i sai külastatud, siis ostsin kaasa Campbeltown ja Islay segulinnaseviskid. Kuna tegu on n.ö elava vaadiga, siis pole kunagi vaadi sisu kestvalt täpselt sama. Kui üks vaat otsa saab või saama hakkab, valatakse sinna juurde uus kogus uut viskit. Ilmselt on alati tegemist mõne peamise viski ümber kokku miksitud seguga. Seega on nende viskide puhul hea võimalus ka äraarvamise mängu proovida. Siinmaitstav 20cl Islay segulinnaseviski on minu poolt villitud Edinburgh’i Cadenhead’s viskipoes 14.09.2015.


Cadenhead’s Islay Blended Malt, 57,5% nc, ncf

Aroom: magus turbane linnasus, veidi meditsiinilisust (haavaside, tindisus), märjad õled. Klaasis seistes tuleb selge vaskne noot koos soolaka merelisusega. Õrn iiris ja vanill äärtel. Paar tilka vett toob mõningase aimatava sidruni. Veidi enam vett tõstab vaskset soolasust enam esile, surudes magususe tahaplaanile. Ohtram vesi (lahjendatud u 40%-ni) toob sõnnikulisust ja valge pipra.

Maitse: esmalt katab suu meeldiv magus turbane linnasus, kuid siis tuleb intensiivne äkkrünnak – vürtsid ja ohtralt piprast teravust. Veega lahjendamine toob enam esile nooruslikku piprasust, muutes suutunde teravamaks, vasksemaks, kuivemaks ja samas ka veidi õhemaks. Õnneks säilib siiski ka magus ääris.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magusat turbasust ja vanilli veidi, kuid peamiselt siiski üsna terav piprasus. Mõne tilga veega lahjendatult lisaks pehme sidrun, rohkema veega mõrkjas rohusus.

Hinnang: B

Väga hea noorusliku iseloomuga üsna tugevalt turbane Islay viski. Aroom oli parem paari tilga veega lahjendatult, maitse ja järelmaitse aga pigem lahjendamata kujul. Kui äraarvamist mängida ja eeldada, et tegu ühe domineeriva Islay linnaseviskiga, siis kalduks mõned aastad alla kümne Bunnahabhain’i või üsna noore Lagavulini poole. Aga see, kust see viski pärit on, polegi niivõrd tähtis. Kes Cadenhead’s poodi külastab, mida tasub alati teha, soovitan nendest vaatidest kas väiksem või suurem pudel kaasa osta.