reede, 3. jaanuar 2020

ABERLOUR a’bunadh Batch No. 44

Aasta esimest viskit võib lugeda klassikaks. Nimelt on Aberlour viskivabrikus villitud vanuse märketa (NAS) viski nimega a’bunadh šerriste Šoti ühelinnaseviskide seas üks hinnatumaid. Suuresti seda tingivaks ja samas sellest tulenevalt on tulemuseks see, et a’bunadh viski on püsinud tootmises juba üle kahekümne aasta. Esimene vaadikanguses üksnes eks-oloroso šerri vaatides küpsenud a’bunadh villiti 1997. aastal. Viis esimest a’bunadh viskit ei kandnud eristavat numbrit, kuid alates 1999. aastal villitud kuuendast (Batch 6) viskist kannavad kõik järgnevad eristavat numbrit. Praeguseks viimane 2019. aastal villitud Aberlour a’bunadh on Batch 65.

Olgu siinkohal ära toodud kõik seni villitud Aberlour a’bunadh viskide villimise aastad ja numbrid: 1997 (Batch 1-5); 1999 Batch 6; 2000 Batch 7; 2001 Batch 8; 2002 Batch 9; 2003 Batch 10-11; 2004 Batch 12-13; 2005 Batch 14-16; 2006 Batch 17-18; 2007 Batch 19-20; 2008 Batch 21-25; 2009 Batch 26-28; 2010 Batch 29-34; 2011 Batch 35-38; 2012 Batch 39-44; 2013 Batch 45-46; 2014 Batch 47-50; 2015 Batch 51-53; 2016 Batch 54-57; 2017 Batch 58-61; 2018 Batch 62-63; 2019 Batch 64-65.

Nimi a’bunadh tähendab gaeli keeles „algne“ või „originaalne“ ning osutab 19. sajandi lõpu Aberlour viski iseloomule. Kui a’bunadh villitakse alati vaadi kangusena, siis pudeli sildil olev märge „single cask Spanish oloroso sherry butts“ on üsna kummaline. Kas on siis tegemist ühevaadi viskiga või šerrivaatide kokkusegamisega? Tegemist on siiski eri vanuses (ilmselt 5-20) vaatide kokkusegamise teel saadud viskiga, mille põhiosa moodustavad pigem nooremad (5-6 aasta vanused) ja esmatäite eks-šerri vaatides küpsenud viskid, millele on siis juurde lisatud vanemaid (15+) teise täitekorra eks-šerri vaatides küpsenuid. Siinmaitstav a’bunadh Batch No. 44 viski on villitud 2012 aastal.


Aberlour a’bunadh Batch No. 44, 59,7% nc, ncf

Aroom: pudeli esimeses veerandis väga terav, nina lõikavalt kõrvetav ja tajutav pigem kuiva tammisusena. Klaasis seista lastes tuleb ohtralt šerrisust koos mõningase mittehäiriva väävliga. Muutub magusamaks ja vürtsikaks – tume suhkrusiirup ja muskaat. All hoomatav pehmem karamell. Pudeli teises pooles on ninatundelt oluliselt pehmenenud, tajutavalt kreemisem ning nüüd on aroomis selgesti tume šokolaad, rosinad ja kuivatatud mustad ploomid. Veega lahjendades kaotab teravuse, suhkrusiirupile lisanduvad punased marjad, kuivatatud puuviljade mix ning veidi ka iirist ja isegi linnasust pääseb veidi esile.

Maitse: väga terav ja tihke. Kuiv šerrine tammisus, tume mõru šokolaad, rosinad. Põski kõrvetav, magus-hapu marjasus (meenub nõuka-aegane Kosmose nimeline tuubimarmelaad, mis oli valmistatud punase sõstra ja jõhvika baasil). Veidi vett kaotab suutundest teravuse, lisab kreemisust. Nüüd kirsitükkidega tume šokolaad, magus ja kergelt linnaseline ääris. Marjasus, törts ingverit, kuivatatud puuviljade mix, karamelliseeritud apelsinid ja muidugi ohtralt rosinaid.

Lõpp: üsna pikk ja robustne. Šerrine, mõru-magus vürtsikus. Veega lahjendatult pehmem ja ümaram ning karamellisem ja marjasem.

Hinnang: B+

Ehe tugevalt šerrivaadi mõjuline linnaseviski, mis võidab oluliselt õhutamisest, klaasis väljavalatult seista laskmisest ja järk-järgult vee lisamisest. Kannatab vee lisamist hästi ning võimaldab esile kutsuda erinevaid nüansse. Kuigi tegemist on märkimisväärselt hea linnaseviskiga, ei ole sellise iseloomuga šerriviski ehk päris minu lemmik. Iseloomult on Aberlour a’bunadh veidi sarnane Glenfarclas 105 viskiga (varasemate u 10 aastat tagasi villitud versioonidega; praegune 105 on märksa vähem šerrisem), mis mõlemad on küll suurepärased viskid, kuid üsna sirgjoonelised ja robustsed, milles ehk veidi vähe nüansseeritust.


Aberlour on viimastel aastatel täiendanud oma vanuse märketa viskide valikuid. Juba kakskümmend aastat turul olnud a’bunadh viskile lisaks hakati 2017. aasta lõpust alates villima Casg Annamh (gaeli keeles „haruldane vaat“) nimelist viskit. Villitud on seda seni Batch 0001 ja 0002 (Kas üritatakse jõuda villimisega tuhandenda pudelini?). Selle viski puhul on kokku segatud Euroopa tammest eks-šerri ning Ameerika tammest eks-šerri ja eks-burboon vaadid ning villitakse see 48% kanguses. Lisaks sellele toodi 2019. aastal esialgu üksnes USA turule a’bunadh Alba (Batch 001) nimeline viski, mis nagu nimigi osutab on siis n.ö tavapärase a’bunadh viski paariline, kuna on pärit üksnes eks-burboon vaatides küpsenud vaadikanguses Aberlour. Kuna puhtalt burboon vaatides küpsenud Aberlour viskid on üsna harvaesinevad, siis oleks küll soov seda maitsta. Ilmselt peab ootama aasta või paar, kuna siis on lubatud tuua see viski ka Euroopa turule.