Aasta esimest viskit võib lugeda klassikaks. Nimelt on
Aberlour viskivabrikus villitud vanuse märketa (NAS) viski nimega a’bunadh
šerriste Šoti ühelinnaseviskide seas üks hinnatumaid. Suuresti seda tingivaks
ja samas sellest tulenevalt on tulemuseks see, et a’bunadh viski on püsinud
tootmises juba üle kahekümne aasta. Esimene vaadikanguses üksnes eks-oloroso
šerri vaatides küpsenud a’bunadh villiti 1997. aastal. Viis esimest a’bunadh
viskit ei kandnud eristavat numbrit, kuid alates 1999. aastal villitud
kuuendast (Batch 6) viskist kannavad kõik järgnevad eristavat numbrit.
Praeguseks viimane 2019. aastal villitud Aberlour a’bunadh on Batch 65.
Olgu siinkohal ära toodud kõik seni villitud Aberlour
a’bunadh viskide villimise aastad ja numbrid: 1997 (Batch 1-5); 1999 Batch 6;
2000 Batch 7; 2001 Batch 8; 2002 Batch 9; 2003 Batch 10-11; 2004 Batch 12-13;
2005 Batch 14-16; 2006 Batch 17-18; 2007 Batch 19-20; 2008 Batch 21-25; 2009
Batch 26-28; 2010 Batch 29-34; 2011 Batch 35-38; 2012 Batch 39-44; 2013 Batch
45-46; 2014 Batch 47-50; 2015 Batch 51-53; 2016 Batch 54-57; 2017 Batch 58-61;
2018 Batch 62-63; 2019 Batch 64-65.
Nimi a’bunadh tähendab gaeli keeles „algne“ või
„originaalne“ ning osutab 19. sajandi lõpu Aberlour viski iseloomule. Kui
a’bunadh villitakse alati vaadi kangusena, siis pudeli sildil olev märge
„single cask Spanish oloroso sherry butts“ on üsna kummaline. Kas on siis
tegemist ühevaadi viskiga või šerrivaatide kokkusegamisega? Tegemist on siiski
eri vanuses (ilmselt 5-20) vaatide kokkusegamise teel saadud viskiga, mille
põhiosa moodustavad pigem nooremad (5-6 aasta vanused) ja esmatäite eks-šerri
vaatides küpsenud viskid, millele on siis juurde lisatud vanemaid (15+) teise
täitekorra eks-šerri vaatides küpsenuid. Siinmaitstav a’bunadh Batch No. 44 viski
on villitud 2012 aastal.
Aberlour a’bunadh Batch No. 44, 59,7% nc, ncf
Aroom: pudeli esimeses veerandis väga terav, nina lõikavalt
kõrvetav ja tajutav pigem kuiva tammisusena. Klaasis seista lastes tuleb
ohtralt šerrisust koos mõningase mittehäiriva väävliga. Muutub magusamaks ja
vürtsikaks – tume suhkrusiirup ja muskaat. All hoomatav pehmem karamell. Pudeli
teises pooles on ninatundelt oluliselt pehmenenud, tajutavalt kreemisem ning
nüüd on aroomis selgesti tume šokolaad, rosinad ja kuivatatud mustad ploomid.
Veega lahjendades kaotab teravuse, suhkrusiirupile lisanduvad punased marjad,
kuivatatud puuviljade mix ning veidi ka iirist ja isegi linnasust pääseb veidi
esile.
Maitse: väga terav ja tihke. Kuiv šerrine tammisus, tume
mõru šokolaad, rosinad. Põski kõrvetav, magus-hapu marjasus (meenub
nõuka-aegane Kosmose nimeline tuubimarmelaad, mis oli valmistatud punase sõstra
ja jõhvika baasil). Veidi vett kaotab suutundest teravuse, lisab kreemisust.
Nüüd kirsitükkidega tume šokolaad, magus ja kergelt linnaseline ääris. Marjasus,
törts ingverit, kuivatatud puuviljade mix, karamelliseeritud apelsinid ja
muidugi ohtralt rosinaid.
Lõpp: üsna pikk ja robustne. Šerrine, mõru-magus vürtsikus.
Veega lahjendatult pehmem ja ümaram ning karamellisem ja marjasem.
Hinnang: B+
Ehe tugevalt šerrivaadi mõjuline linnaseviski, mis võidab oluliselt
õhutamisest, klaasis väljavalatult seista laskmisest ja järk-järgult vee
lisamisest. Kannatab vee lisamist hästi ning võimaldab esile kutsuda erinevaid
nüansse. Kuigi tegemist on märkimisväärselt hea linnaseviskiga, ei ole sellise
iseloomuga šerriviski ehk päris minu lemmik. Iseloomult on Aberlour a’bunadh veidi
sarnane Glenfarclas 105 viskiga (varasemate u 10 aastat tagasi villitud versioonidega;
praegune 105 on märksa vähem šerrisem), mis mõlemad on küll suurepärased
viskid, kuid üsna sirgjoonelised ja robustsed, milles ehk veidi vähe
nüansseeritust.