teisipäev, 14. jaanuar 2020

MACDUFF 16 yo DT Octave 1998/2015

Siinmaitstav viski on pärit viskivabrikust, mille viskisid ma maitsnud ei ole. Nii ma vähemalt oma meenutamist mööda arvasin, kuid siis tuli meelde, et kuskil 1990ndate keskpaigas sai omatud Glen Deveron 12-aastast pudelit. Kuna see viski oli päris unustuse hõlma vajunud, on siin siiski tegemist sisuliselt viskivabriku maitsete esmatutvumisega. Terasem pilk tuvastas kindlasti, et räägin justkui samast viskivabrikust, kuid kirjas on Macduff ja Glen Deveron. Selle viskivabriku ja villitavate viskidega ongi veidi segadust tekitav olukord. Nimelt on viskivabriku nimeks küll Macduff, kuid viskivabrikus on ametliku viskina villitud viskit nimede all Glen Deveron ja The Deveron. Macduff nime all leiab seda viskit üksnes sõltumatute villijate poolt pudeldatuna. Põhjuseks suuresti see, et D.C.L. (The Distillers Company Limited) omas Macduff brändi nime ning seega sai Macduff viskivabriku poolt villitav viski nimeks Glen Deveron.

Macduff viskivabrik on rajatud 1960. aastal ning kuulub alates 1993. aastast Bacardi omandusse. Kui Bacardi ostis 1998. aastal Dewar’s ettevõtte, liikus Macduffi omandus John Dewar & Sons Ltd alla koos Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie, Royal Brackla linnaseviskivabrikutega. Macduffi aastaseks tootmisvõimsuseks on peale 1990. aastal toimunud rekonstrueerimist 3,4 miljonit liitrit ning ka tegelik tootmismaht on pea maksimaalse võimekuse ligidal. Destilleerimiseks on vabrikus kaks uhetisdestillaatorit ja kolm piiritusdestillaatorit, millest nelja destillaatori lyne’i torud on painutatud eriskummalisel viisil, et kõik destillaatorid ikka ruumi ära mahuksid. Macduff viskit leiab ametlikult villituna 2015. aastast The Deveron nime all 10-, 12- ja 18-aastasena ning reisikaubanduse lettidel võib alates 2013. aastast kohata Glen Deveron nime alla 16-, 20- ja 30-aastast, mis koondatud Royal Burgh Collection alla.

Siinmaitstav Macduff on villitud Duncan Taylor poolt The Octave seerias, mis osutab sellele, et viski on peale tavapärast küpsemist teadmata sorti vaatides järelviimistletud väikestes (50 liitrit) octave mõõtu vaatides, mis on kokku pandud endistest šerri vaatidest. Kokku villiti seda viskit 68 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Macduff 16 yo Duncan Taylor, The Octave 1998/2015 cask # 587439, 55,1% nc, ncf

Aroom: magus ja linnaseline, kangust parasjagu, kuigi esimese hooga veidi nina näpistav. Kuivapoolsem tammine ääris. Piimaiiris ja vanill. Õrn sigareti tubakas, niiske hein. Vähese veega lahjendades vanill ja piimaiiris veelgi enam esil ning magusam. Enam lahjendades tuleb juurde tuleb sidrun ja õun. Väike vaat on üsna head tööd teinud.

Maitse: magus piimaiiris, vanill ja tammevaadi kuivus. Magus laim. Aroomi põhjal oodanuks enam. Veega lahjendades pehmem ning ilmuvad puuviljad – sidrun, õunakoored. Lisaks muutub rohusemaks.

Lõpp: keskmise pikkusega, linnaseline ja pigem kuiv. Vanilline tammisus. Veega lahjendatult värske rohusus.

Hinnang: C+