neljapäev, 9. jaanuar 2020

DUFFTOWN 12 yo (The Singleton)

Siin maitsmisele tulev Dufftown ühelinnaseviski on ette võetud lihtsalt selleks, et maitsta seni proovimata viskivabriku toodangut. Lisaks oli poelettidele ilmunud mugav 20cl pudelike. Muudel tingimustel poleks seda viskit ilmselt üldse ette võtnud.

Dufftown on üks kolmest linnaseviskist, mis kuulub suurkorporatsioon Diageo poolt turustatud brändi The Singleton alla (The Singleton ei ole ühelinnaseviski, vaid bränd!). Aastatel 1986-2001 villiti Singleton brändi nime all hoopis Auchroisk ühelinnaseviskit. Lisaks Dufftown viskile kuuluvad nüüd The Singleton brändi alla veel ka Glendullan ja Glen Ord. Need toodi ühise The Singleton brändi all turule 2006. aastal ning need olid suunatud erinevatele turgudele. Kui Dufftown oli mõeldud Euroopa turule, siis Glendullan Põhja Ameerika ja Glen Ord Aasia turule. Diageo otsustas 2015. aasta lõpus aga ühtlustada ja tugevdada kolme ühelinnaseviskit ühendavat kaubamärki The Singleton ning viia kõik kolm ülemaailmsele turule. Sooviks ei vähemat, kui muuta The Singleton bränd enimmüüvamaks ühelinnaseviskide turul. Seni jäädakse eesmärgist veel siiski üsna kaugele. The Singleton brändi alla kuuluvate linnaseviskide (bränd koosneb kolmest eri ühelinnaseviskist) aastane läbimüük oli 2018. aastal 6,5 miljonit pudelit, mis jääb veel selgelt alla nii Macallanile (10,9 miljonit pudelit), Glenlivetile (14,4 miljonit pudelit) ja Glenfiddichile (16,8 miljonit pudelit).

Kuna Dufftown viski tuleb blogis esmamaitsmisele, siis ka lühike viskivabriku tutvustus. Speyside piirkonnas paiknev Dufftown viskivabrik rajati 1896. aastal endisesse veskisse. Praeguseks aastaseks tootmisvõimsuseks ja ka tegelikuks mahuks on 6 miljonit liitrit. Diageo korporatsioonile kuuluvast 28 Šoti linnaseviski vabrikust on Dufftown tootmismahult neljas, jäädes alla üksnes Roseisle (ei villita ühelinnaseviskina), Glen Ord ja Caol Ila vabrikutele. Viski tootmiseks on kolm paari destillaatoreid ning Dufftown viski stiili saab lugeda linnaseliseks ja rohuseks. Dufftown viski põhisortimendis on The Singleton brändi all, 12-, 15- ja 18-aastane ja Malt Master’s Selection ning lisaks reisikaubanduse lettidele suunatud Trinité, Liberté ja Artisan.

Siinmaitstav 12-aastane Dufftown on küpsenud nii Ameerika tammest eks-burboon kui ka Euroopa tammest eks-šerri vaatides. Villitud on maitstav 2019. aastal ja on pärit 20cl väikepudelist.


Dufftown 12 yo The Singleton, 40,0%

Aroom: üsna kerge ja ümar. Linnaseline, paar päeva tagasi niidetud hein, pähklikreem. Vahukommid, õunakoored ja pirn annavad magusust. Lihtne, kuid üsna meeldiv.

Maitse: kerge ja teraviljane. Suutundelt veidi pähklist kreemisust, mis annab ka ümarust. Pähklitükkidega teraviljaküpsised. Veidi tammist mõrkjust. Puudu on aga aroomis olnud puuviljasus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Koorega kohv, kergelt vürtsikas tammisus ja rohune mõrkjus.

Hinnang: C

Aroomi osas tüüpiline Speyside puuviljasus ning võrreldav Glenfiddich 12- ja Glenlivet 12-aastasega. Ilmselt võidaks siinne viski kõrgemast kangusest. Maitstud viskis pole küll otseselt midagi häirivat, kuid on siiski üsna lihtne ja igav. Ilmselt mõeldudki selliseks kergelt lähenetavaks viskiks, mis odavasse hinnaklassi kuuluvana on kättesaadav ja kergelt maitstav. Toimib sissejuhatusena linnaseviskide maailma.