teisipäev, 18. juuni 2019

SPRINGBANK 2004/2015 MoS

Siinne ja järgnev linnaseviski tulevad sõltumatult villijalt Malts of Scotland. Tegemist on ühevaadi Springbank viskidega, mis on küpsenud šerri vaadis ja villitud 2015 aastal. Esimene maitsmisele tulev Springbank on destilleeritud 2004 aastal ja on pärit 5cl minipudelist.


Springbank 2004/2015 Malts of Scotland, Cask MoS 15039, Sherry Hogshead, 51,9% nc, ncf

Aroom: esmalt veidi nina näpistav ja pigem kuiv. Tanniinine, kuiv karamell, kuiv vanill ning taustal hästi õrn, kuid siiski tajutav suitsusus. Klaasis seismisel magusad punased marjad ja kerged vihjed šerrile, kuid kuivapoolne tammisus ei lase neil pealmiseks tõusta. Muutub tasapisi siiski magusamaks ja šerrisemaks. Vee lisamine suurt muutust ei too.

Maitse: üsna magus. Keedetud puuviljad – õunad, pirnid. Magusat mangot veidi. Pigem võiks pidada PX šerri mõjuliseks. Kuid jääb pigem „elutuks“. Ei ole midagi, mis annaks värskust. Selline veidi väsinud puidusus, kõdu. Tervikuna hästi suud kattev ja üsna paks, kuid maitsetelt lihtne ja tuim. Vähene vesi lisab magusust, tuues ka magusa apelsini ja mandariini.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kergelt siirupine šerrisus, magus. Viimasena veidi papisust.

Hinnang: C+

Ebatüüpiline Springbanki kohta. Pigem võiks pidada šerrivaadiseks Longrow viskiks. Otsides siit viskivabriku enda poolt villitule sarnast Springbanki, on tulemuseks pigem pettumus. Jääb veidi selline tunne, et kasutatud vaadid ei ole just kõige paremad olnud või on need saanud kiire šerri loputuse enne destillaadi sissevalamist. Tervikuna – selline väsinud viski. Kui võtta seda viskit lihtsalt noore linnaseviskina, on see siiski hea viski, kuid Springbankina mitte nii hea.