kolmapäev, 26. juuni 2019

SPRINGBANK CV

Springbank tõi ligi kümme aastat tagasi turule kolm CV nimelist vanuse märketa viskit, mis pidid esindama Springbank (2010), Longrow (2008) ja Hazelburn (2010) viskide iseloomulikke omadusi. Nüüdseks on need juba üsna mitu aasta tagasi tootmisest maha võetud, kuigi Longrow on vanuse märketa kuid ilma CV nimeta villimises edasi. Lõpuni selgusetuks jäi, kas CV tähendas nende viskide puhul Curriculum Vitae või Chairman’s Vat.

Springbank CV on kokku segatud 7, 10 ja 14 aasta vanustest viskidest, mis on küpsenud burboon (75%), šerri (25%) ja portveini (5%) vaatides. Ilmselt võisid eri vaatide suhted eri aastatel olla ka teistalaadsed. Siinmaitstav Springbank CV on villitud 2013 aastal.


Springbank CV (13/277), 46,0% nc, ncf

Aroom: delikaatne magus puuviljasus ja kergelt ürdine suitsusus. Muredam toffee, martsipan, vanill ja mandlid. Suhkrustatud tsitrused. Klaasis seistes turbasuitsused linnased, maalähedust ja soolast mineraalset merelisust.

Maitse: üsna täidlane. Rikkalikult puuviljane ja magus esimene pool. Pruun suhkur, puuvilja karamellid, veidi kookost ja vahasust kreemises suutundes. Teine pool vürtsikas-ürdine, mineraalne ja soolane.

Lõpp: üsna pikk. Soolakas puuviljasus, mineraalne. Vürtsid, mõningane piprasus ja siis kerge mõrusus viimasena, mis taandab järelmaitse kuivaks.

Hinnang: B+

Springbank CV on saanud erinevaid hinnanguid ning ilmselt on see sõltunud erinevatest villimistest. Vähemalt 2013. aasta CV on küll meelepärane ja täitsa hästi Springbanki põhimaitseid edasi andev. Eelistan siinmaitstud viskit kindlalt kahele eelnevalt maitstud MoS poolt villitud Springbank viskile.