laupäev, 24. november 2018

HAZELBURN 13 yo Oloroso 2003/2017

Hazelburn on üks viskidest, mida Springbank viskivabrikus destilleeritakse ja villitakse. Aastasest 175,000 liitrist, mida viskivabrik toodab, moodustab Hazelburn üksnes 10%. Hazelburn on valmistatud turvastamata linnastest ning destilleeritud kolm korda. Siin maitsmisele tulev 13-aastane Hazelburn toodi turule 2017. aastal ning nüüdseks on seda viskit villitud kaks tegu. Siinmaitstav on neist esimene (n.ö Batch 1), mis destilleeritud oktoobris 2003 ning villitud märtsis 2017 kokku 12,000 pudelit. Viski on küpsenud värsketes ja taastäidetud Oloroso šerri vaatides, seejuures on neist vähemalt osa olnud endised Springbank viski küpsemiseks kasutatud vaadid.


Hazelburn 13 yo, Oloroso Cask Matured 2003/2017 (17/139), 47,1% nc, ncf

Aroom: magusa-kuiva-hapuka integreeritud kooslus. Ilmne šerri, kuivatatud puuviljad ja marjad, küpsed kibuvitsamarjad ja kuivatatud marjadest valmistatud tummine kibuvitsamarjatee. Lisaks neile ka siirupised puuviljad ja karamelliseeritud tsitrused. Kõige taustal õrn suitsusus (need Springbanki vaadid ilmselt oma mõju avaldamas).

Maitse: täidlane ja kompleksne. Kuiv šerri koos tanniinidega – just suutundelt. Maitselt pigem magusa pole kaldu. Kuivatatud puuviljad, martsipan, suurema suhkruga kauem keedetud aedmaasikamoos. Magus, kuid mitte lääge. Vahane-õline, kerge tuhasus/suitsusus, taaskord tummine kibuvitsamarjatee. Veidi tumedat šokolaadi ja sellele omast kirbust. Vee lisamine toob kirbust ja lõhub koost; veega mitte lahjendada.

Lõpp: pikk, magus ja šerrine. Ka järemaitses on selge suitsusus tunda. Siin ehk magusust veidi liigselt, kuid samas ei muutu siiski ka siin läägeks.

Hinnang: B+

Tugevalt šerrine viskinauding. Kui pudeli avamise järgselt oli ehk isegi liiga šerrine, siis mida edasi, seda integreeritumaks siinne Hazelburn muutus. Hea algus aasta viimase kuu tulekuks.