laupäev, 1. detsember 2018

SPRINGBANK 12 yo Cask Strength (Batch 16)

Viimasest vaadikangusega 12-aastase Springbank viski maitsmisest on liiga kaua aega möödunud. Sai ju viimati avatud see pudel (Batch 6) ja postituski blogisse 21. märtsil tehtud juba 2015 aastal. Olen sellest alates ostnud kõik 12-aastased ehk siis Batch 6 kuni Batch 16 pudelid, millest viimane ka siinkohal tutvustamisele tuleb. Senini villitakse seda viskit igal aastal kaks korda – tavaliselt aasta esimesel ja kolmandal veerandil ning iga kord on villitud pudelite arvuks 9000. Viimane ehk 17nes tegu (Batch 17) villiti sellel aastal (18/332).

Kui kuni eelviimase pudelini oli kõigi villitud 12-aastaste viskide kanguse protsent erinev, siis olin enda jaoks vaikimisi kokkuleppe sõlminud, et ostan neid Springbank viskisid seni, kuni ei kordu ükski senine kangus ning siis viimaks tuligi Batch 16 välja sama kangusega, mis oli olnud ka Batch 13. Ainsaks eristajaks nende kahe puhul on erinev sildi disain, kuna just Batch 14st alates sildi ja pakendi disain muutus. Kuna Springbank ei ole neid viskisid märgistanud Batch numbriga, siis ainsaks järjestamise aluseks ongi olnud üksnes viski kangus. Olgu siinkohal toodud kõik siiamaani villitud Springbank 12-aastased vaadikangusega viskid.

Batch #
Aasta
ABV
1
2010
54,6%
2
2010
58,5%
3
2011
55,3%
4
2012
55,1%
5
2012
52,2%
6
2013
53,1%
7
2013
50,3%
8
2014
52,3%
9
2014
54,3%
10
2015
53,2%
11
2015
53,8%
12
2016
54,1%
13
2016
56,3%
14
2017
54,2%
15
2017
56,5%
16
2018
56,3%
17
2018
56,2%

Siinmaitstav 12-aastane Springbank on seega villitud 2018. aasta jaanuaris ja on järjekorras kuueteistkümnes tegu. Siinse viski puhul on kokku segatud 70% osas eks-šerri vaatides ja 30% osas eks-burboon vaatides küpsenud viskid. Selline suhe on jäänud samaks alates Batch 13st. Varasematel aastatel oli see villimisest villimisse muutuv, kusjuures mõnel puhul oli kokku segatud vaid erinevad eks-šerri vaadid (näiteks ka varasemalt maitstud Batch 6 puhul).


Springbank 12 yo “Cask Strength”, Batch 16 (18/001), 56,3% ncf, nc

Aroom: paks ja üsna õline puuviljasus, kuid üsna mõõduka šerrisusega. Suitsusust üsna vähe tunda. Juures on hoopis üsna kuiv tammine ääris, mis muudab lahjendamatult aroomi pigem kuivaks ja veidi ka teravaks ning kipub kohati varjutama puuviljasust. Vajab õhutamist ja lahjendamist. Siis tulevad karamelliseeritud tsitrused, siirupine ingver meega, kerge iiris, vanill, veidi kakaod ja kookost. Enam on ka suitsusust ja selliseid remonditöökoja õliseid aroome, mida saadavad kõrval kergemad puuviljad.

Maitse: üsna terav, magus-kuiv, magusamat ingverit, vürtsid ja ürdid. Suutundelt tüüpiliselt paks ja õline (rasvane punane suitsukala). Õhutades ja veega lahjendades muutub suutundelt kreemisemaks ja täidlasemaks, enam Springbankile omast puuviljast vürtsikust ja karamelliseeritud tsitruseid. Maitses on aroomiga võrreldes nii šerrisust kui ka suitsusust oluliselt enam tunda, kuid šerrisus jääb siingi pigem mõõdukaks. Lisaks eelnevale tumedat šokolaadi ja kakaod, mis annavad keelel tunda mõningase mõrususena.

Lõpp: pikk, kuiv, turbasuitsune, soolane ja kergelt ka mõrkjas.

Hinnang: B+

Võrreldes Batch 6 viskiga on siinne vähem šerrine, aroomilt tajutavalt kuivem ning tervikuna ja eriti suutundelt õhema struktuuriga. Võiks oletada, et siin on ka šerrivaatide puhul olnud tegemist pigem Ameerika tammest valmistatud vaatidega ning neist enamus ehk teise täitekorra omad. Väga hea viski, kuid ei küüni päris Batch 6 tasemele ning jääb veidi alla ka eelnevalt maitstud oloroso serri vaatides küpsenud Hazelburn viskile, mis oli isegi rohkem Springbank kui siinne n.ö päris Springbank viski seda on. Parem vähese vee lisamisel, mil Springbanki võlud paljastuvad.