Viimasest vaadikangusega 12-aastase Springbank viski
maitsmisest on liiga kaua aega möödunud. Sai ju viimati avatud see pudel (Batch
6) ja postituski blogisse 21. märtsil tehtud juba 2015 aastal. Olen sellest
alates ostnud kõik 12-aastased ehk siis Batch 6 kuni Batch 16 pudelid, millest
viimane ka siinkohal tutvustamisele tuleb. Senini villitakse seda viskit igal
aastal kaks korda – tavaliselt aasta esimesel ja kolmandal veerandil ning iga
kord on villitud pudelite arvuks 9000. Viimane ehk 17nes tegu (Batch 17) villiti
sellel aastal (18/332).
Kui kuni eelviimase pudelini oli kõigi villitud
12-aastaste viskide kanguse protsent erinev, siis olin enda jaoks vaikimisi
kokkuleppe sõlminud, et ostan neid Springbank viskisid seni, kuni ei kordu
ükski senine kangus ning siis viimaks tuligi Batch 16 välja sama kangusega, mis
oli olnud ka Batch 13. Ainsaks eristajaks nende kahe puhul on erinev sildi
disain, kuna just Batch 14st alates sildi ja pakendi disain muutus. Kuna
Springbank ei ole neid viskisid märgistanud Batch numbriga, siis ainsaks
järjestamise aluseks ongi olnud üksnes viski kangus. Olgu siinkohal toodud kõik
siiamaani villitud Springbank 12-aastased vaadikangusega viskid.
Batch #
|
Aasta
|
ABV
|
1
|
2010
|
54,6%
|
2
|
2010
|
58,5%
|
3
|
2011
|
55,3%
|
4
|
2012
|
55,1%
|
5
|
2012
|
52,2%
|
6
|
2013
|
53,1%
|
7
|
2013
|
50,3%
|
8
|
2014
|
52,3%
|
9
|
2014
|
54,3%
|
10
|
2015
|
53,2%
|
11
|
2015
|
53,8%
|
12
|
2016
|
54,1%
|
13
|
2016
|
56,3%
|
14
|
2017
|
54,2%
|
15
|
2017
|
56,5%
|
16
|
2018
|
56,3%
|
17
|
2018
|
56,2%
|
Siinmaitstav 12-aastane Springbank on seega villitud
2018. aasta jaanuaris ja on järjekorras kuueteistkümnes tegu. Siinse viski
puhul on kokku segatud 70% osas eks-šerri vaatides ja 30% osas eks-burboon
vaatides küpsenud viskid. Selline suhe on jäänud samaks alates Batch 13st.
Varasematel aastatel oli see villimisest villimisse muutuv, kusjuures mõnel
puhul oli kokku segatud vaid erinevad eks-šerri vaadid (näiteks ka varasemalt
maitstud Batch 6 puhul).
Springbank 12 yo “Cask
Strength”, Batch 16 (18/001), 56,3% ncf, nc
Aroom: paks ja üsna
õline puuviljasus, kuid üsna mõõduka šerrisusega. Suitsusust üsna vähe tunda. Juures
on hoopis üsna kuiv tammine ääris, mis muudab lahjendamatult aroomi pigem
kuivaks ja veidi ka teravaks ning kipub kohati varjutama puuviljasust. Vajab õhutamist
ja lahjendamist. Siis tulevad karamelliseeritud tsitrused, siirupine ingver
meega, kerge iiris, vanill, veidi kakaod ja kookost. Enam on ka suitsusust ja
selliseid remonditöökoja õliseid aroome, mida saadavad kõrval kergemad
puuviljad.
Maitse: üsna terav,
magus-kuiv, magusamat ingverit, vürtsid ja ürdid. Suutundelt tüüpiliselt paks
ja õline (rasvane punane suitsukala). Õhutades ja veega lahjendades muutub suutundelt
kreemisemaks ja täidlasemaks, enam Springbankile omast puuviljast vürtsikust ja
karamelliseeritud tsitruseid. Maitses on aroomiga võrreldes nii šerrisust kui
ka suitsusust oluliselt enam tunda, kuid šerrisus jääb siingi pigem mõõdukaks. Lisaks
eelnevale tumedat šokolaadi ja kakaod, mis annavad keelel tunda mõningase
mõrususena.
Lõpp: pikk, kuiv,
turbasuitsune, soolane ja kergelt ka mõrkjas.
Hinnang: B+