Kuna seda aastat
vaid veidi enam kui poolteist kuud ongi alles jäänud, tuli mõelda, mida veel
sel aastal maitsmiseks valida. Kõigepealt otsustasin novembris järjest ära
proovida veinivaatides küpsenud linnaseviskid, mis kõik pärit sõltumatult
villijalt. Ilmselt võib nende seas olla nii meeldivaid üllatajaid, kui ka
veidraid viskisid. Tegemist ikkagi ju punaveini vaatidega. Nende järel tulevad
tutvustamisele Springbank viskivabrikust pärit Hazelburn ja Springbank (pudelid
juba mõnda aega avatud ning tuleb juba etteruttavalt öelda, et tegemist on väga
heade viskidega, mis muidugi Springbanki puhul juba üsna tavapärane).
Detsembris keskendun aga šerristele viskidele – Aberlour, Glengoyne,
Glenfarclas ning nendele lisaks juba kohustuseks saanud Lagavulin viskid,
sedakorda kaks 12-aastast. Ei saa ju aastat lõppenuks kuulutada, kui pole
maitsnud Lagavulinit. Ja ehk võtan veel mõne viski nendele lisaks juurde.
Järgnevaks neljaks
viskiks võtsin aga juba tuttavalt sõltumatult villijalt Malts of Scotland pärit
linnaseviskid Knockando, Glen Elgin, Tullibardine ja Bowmore. Nendest kaks
esimest on järelviimistletud endistes Marsala veini vaatides ning kaks viimast
täisaja küpsenud endistes Bordeaux piirkonna punaveini vaatides. Siin tuleb
siis neist neljast esimesena maitsmisele Knockando, mis on destilleeritud 2007.
aastal ning peale umbes 10 aastast küpsemist villitud ühest järelviimistletud
vaadist (endine Marsala punaveini vaat) vaadikangusel 2017. aastal. Knockando
linnaseviskisid just kuigi sagedasti väljaspool ametlikult villitud pudeleid ei
kohta. Maitstav on pärit 5cl minipudelist.
Knockando 2007/2017
Malts of Scotland, Cask MoS 17035, Marsala Red Wine Cask Finish, 52,1% nc, ncf
Aroom: esimesena magus
veinisus, millele tuleb juurde linnasust ning siis kuiva tamme, mis tekitab mitte
just kuigi kõrgele kangusele vaatamata ninas veidi häirivat näpistust. Veinisus
üsna magus ja domineeriv. Klaasis seistes maheneb, ümardub ja muutub
täidlasemaks. Veinisus nüüd enam selline vaarikatarretise ja kuivatatud
jõhvikate segu laadne. Lisandub suhkrukaramell, mis vee lisades tõuseb
veinisuse asemel esiplaanile.
Maitse: magus-hapukas
marjasus, üsna veinine ja nii nagu aroomigi puhul väga teravalt ründav. Üllatav
kombinatsioon – magus aga samas terav. Ei ole just mulle kuigi meele järgi. Lausa
nõuab vee lisamist. Vesi ümardab, muudab ka veidi integreeritumaks ja
suutundelt meeldivamaks, kuid jääb siiski liigselt ja ühekülgselt veiniseks.
Lõpp: keskmise
pikkusega, väga terav, seda ka vee lisamise järgselt. Kirbe, siis tugev odava
magus-hapuka punaveini mekk. Veega muutub isegi läägeks.
Hinnang: C