Kolmandaks
sõltumatult villijalt Malts of Scotland pärit linnaseviski on Tullibardine, mis
on destilleeritud 2007. aastal, küpsenud täisaja ühes vaadis (endine Bordeaux
punaveini vaat) umbes üheksa aastat ning villitud väga kõrgel (64,1% !) vaadikangusel
2017. aastal. Maitstav on pärit 5cl minipudelist. Nii nagu eelmisena maitstud
Glen Elgin linnaseviski, on ka Tullibardine minu jaoks esimest korda maitstav.
Tullibardine
viskivabrik on rajatud teise maailmasõja järgsel perioodil 1949. aastal ning
paikneb Stirlingi ja Perthi vahel. Aastast 2011 on viskivabriku omanikuks
Picard, kes on viskivabrikusse rohkelt investeerinud. Valminud on uus
külastuskeskus, villimisliin, uued viskilaod ja ka väikene püttsepatöökoda
kasutatavate vaatide parandamiseks. Uuendatud on ka linnaseviskide sortimenti
ja pakendi disaini. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks ja alates 2016.
aastast ka tootmismahuks on kolm miljonit liitrit. Viskivabriku omanikud
villivad viskisid ka üsna tuntud kaubamärgi Highland Queen all, kuhu kuulub
kolm seguviskit ja kuus linnaseviskit. Kõigi nende lähtekohaks on Tullibardine
viski. Tullibardine nime all villitakse aga järgnevaid viskisid: Sovereign, 225
Sauternes finish, 228 Burgundy finish, 500 Sherry finish (numbrid osutavad
järelviimistluseks kasutatud vaatide mahtu), The Murray ning 20- ja 25-aastane.
Nii Highland Queen kui ka järelviimistletud Tullibardine viskid on mitu aastat
olnud saadaval ka Eestis.
Tullibardine 2007/2017
Malts of Scotland, Cask MoS 17038, Bordeaux Red Wine Cask, 64,1% nc, ncf
Aroom: kangusest
tulenev lõikav teravus (nina ei tasu klaasi toppida) koos kuiva tammise
äärisega. Vajab vett, et aroomidele ligi pääseda. Veega lahjendatult ja klaasis
seista lastes tulevad meeldivad sigarikarbi puuviljased aroomid, marjane
magusus, ürdid, mustsõstralehed, veidi martsipani ja karamelli. Veinisus on tunda, kuid see
ei ole ainuüksi veinisus. Lahjendades u 50%ni tuleb kerge õlisus.
Maitse: terav, kuid
mokaotsast siiski maitstav. Vajab siiski selgelt lahjendamist, et lõikavat
teravust mahendada. Kuiv tanniinine veinisus, mustad veidi tuhased marjad ja
ürdid. Pigem kuiv, kui magus veinisus. Lahjendades u 50%le tuleb piimašokolaadi, karamelli ja martsipani. Jääb pigem ühedimensiooniliseks ja isegi lahendatult kurku
kõrvetavaks. Kas vaat on küpsemisaja veetnud väga kuivas ja soojas keskkonnas?
Lõpp: keskmise
pikkusega. Veinised ja tammised tanniinid, kerge vürtsikus; kuiv-magus-kuiv,
kus pealmiseks jääb kuivus.
Hinnang: C+