esmaspäev, 12. november 2018

TULLIBARDINE 2007/2017 MoS

Kolmandaks sõltumatult villijalt Malts of Scotland pärit linnaseviski on Tullibardine, mis on destilleeritud 2007. aastal, küpsenud täisaja ühes vaadis (endine Bordeaux punaveini vaat) umbes üheksa aastat ning villitud väga kõrgel (64,1% !) vaadikangusel 2017. aastal. Maitstav on pärit 5cl minipudelist. Nii nagu eelmisena maitstud Glen Elgin linnaseviski, on ka Tullibardine minu jaoks esimest korda maitstav.

Tullibardine viskivabrik on rajatud teise maailmasõja järgsel perioodil 1949. aastal ning paikneb Stirlingi ja Perthi vahel. Aastast 2011 on viskivabriku omanikuks Picard, kes on viskivabrikusse rohkelt investeerinud. Valminud on uus külastuskeskus, villimisliin, uued viskilaod ja ka väikene püttsepatöökoda kasutatavate vaatide parandamiseks. Uuendatud on ka linnaseviskide sortimenti ja pakendi disaini. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks ja alates 2016. aastast ka tootmismahuks on kolm miljonit liitrit. Viskivabriku omanikud villivad viskisid ka üsna tuntud kaubamärgi Highland Queen all, kuhu kuulub kolm seguviskit ja kuus linnaseviskit. Kõigi nende lähtekohaks on Tullibardine viski. Tullibardine nime all villitakse aga järgnevaid viskisid: Sovereign, 225 Sauternes finish, 228 Burgundy finish, 500 Sherry finish (numbrid osutavad järelviimistluseks kasutatud vaatide mahtu), The Murray ning 20- ja 25-aastane. Nii Highland Queen kui ka järelviimistletud Tullibardine viskid on mitu aastat olnud saadaval ka Eestis.


Tullibardine 2007/2017 Malts of Scotland, Cask MoS 17038, Bordeaux Red Wine Cask, 64,1% nc, ncf

Aroom: kangusest tulenev lõikav teravus (nina ei tasu klaasi toppida) koos kuiva tammise äärisega. Vajab vett, et aroomidele ligi pääseda. Veega lahjendatult ja klaasis seista lastes tulevad meeldivad sigarikarbi puuviljased aroomid, marjane magusus, ürdid, mustsõstralehed, veidi martsipani ja karamelli. Veinisus on tunda, kuid see ei ole ainuüksi veinisus. Lahjendades u 50%ni tuleb kerge õlisus.

Maitse: terav, kuid mokaotsast siiski maitstav. Vajab siiski selgelt lahjendamist, et lõikavat teravust mahendada. Kuiv tanniinine veinisus, mustad veidi tuhased marjad ja ürdid. Pigem kuiv, kui magus veinisus. Lahjendades u 50%le tuleb piimašokolaadi, karamelli ja martsipani. Jääb pigem ühedimensiooniliseks ja isegi lahendatult kurku kõrvetavaks. Kas vaat on küpsemisaja veetnud väga kuivas ja soojas keskkonnas?

Lõpp: keskmise pikkusega. Veinised ja tammised tanniinid, kerge vürtsikus; kuiv-magus-kuiv, kus pealmiseks jääb kuivus.

Hinnang: C+

Ilmselt ka noorusest, kuid eelkõige villimiskangusest tulenevalt väga terav ja ründav. Plussiks aga võimalus veega mängida, et leida just sobiv kangus, kus vägagi meeldivad aroomid esile pääsevad. Suuresti aroomid selle viski päästavadki. Maitse ehk siiski veidi liiga veinivaadi poolt mõjutatud.