reede, 9. november 2018

GLEN ELGIN 2004/2016 MoS

Teine sel kuul sõltumatult villijalt Malts of Scotland pärit linnaseviski on Glen Elgin, mis on ka samas üldse esimene Glen Elgin viskivabrikust pärit linnaseviski, mida maitsen. Glen Elgin viskivabrik on rajatud 1898. aastal ning tootmist alustati 1900. aastal. Järgnevad kolm aastakümmet tõid kaasa viskivabriku liikumise ühelt omanikult teisele, tuues kaasa ka mitmeid tootmise seisakuid. Praeguseks omanikuks on viskivabrikul suurkorporatsioon Diageo ning Glen Elgin ei kuulu linnaseviskina nende omanduses olevate viskide sekka, mis saaks just samasugust tähelepanu kui näiteks Talisker, Cardhu, Caol Ila või Lagavulin. Siiski on Glen Elgin ühelinnaseviskina hea reputatsiooniga ning esindab hästi Speyside piirkonnale iseloomulikke maitseomadusi. Ametliku ühelinnaseviskina villitakse Glen Elginit regulaarselt üksnes 12-aastase versioonina. Enamus toodangust läheb seguviskide valmistamiseks, millest olulisemaks seguviskiks on White Horse.

Viskivabriku praeguseks tootmisvõimsuseks on aastas 2,7 miljonit liitrit, kuid tegelik tootmismaht jääb veidi üle 1,5 miljoni liitri. Viskivabrikus on kolm paari väiksemamõõdulisi destillaatoreid ning ühena vähestest Šotimaa viskivabrikutest on siin kasutusel endiselt traditsioonilisemad siugtoruga puidust kondenseerumisvannid (worm tubs).

Siinmaitstav Glen Elgin on destilleeritud 2004. aastal ning peale 11-12 aastast küpsemist villitud ühest teadmata aja järelviimistletud vaadist (endine Marsala veini vaat) vaadikangusel 2016. aastal. Maitstav on pärit 5cl minipudelist.


Glen Elgin 2004/2016 Malts of Scotland, Cask MoS 16033, Marsala Wine Cask Finish, 54,6% nc, ncf

Aroom: esmalt kuiv ja veidi selline tuhaselt ürdine. Pigem vähearomaatne, kuid täidlust jagub. Klaasis seistes ilmub magusamat veinisust, veidi meenutab ka rukkiviskile omaseid aroome, köömen, muskaat, tsitrusekoored. Vee lisamine toob enam magusust ja puuviljasust ning ka teraviljasust võiküpsiste kujul.

Maitse: kattub suuresti aroomiga. Ürdid, köömned, kergemat sorti rukkiviski laadne, õrnalt marjast magus-hapukat veinisust. Õnneks veinisus ei tõuse pealmiseks. Puuviljasusega ümbritsetud linnaseline keskosa, mis teeb viski suutundelt üsna paksuks, kreemiseks ja magusaks. Vähese vee lisamisel muutub ümaramaks.

Lõpp: keskmiselt pikk. Kuiva tammisust, millele lisandub selle üle domineerivamana magus-hapukas veinisus. Vee lisamise järgselt ümaram ja kreemisem.

Hinnang: B

Meeldivalt täidlane linnaseviski, kus veinivaadi mõju on kontrollitud ja pigem vaoshoitud. Võrreldes eelnevalt maitstud Knockando viskiga, mis oli samuti Marsala veinivaadis järelviimistletud, on siinne oluliselt meeldivam ja viskisem. Aroomi ja maitse põhjal oletaks, et ehk on kasutusel olnud ka kuivemat sorti Marsala veini vaat, ehk koguni sellise veini, mis valmistatud valgetest marjadest.