laupäev, 27. jaanuar 2018

OCTOMORE 07.2 Cask Evolution

Siinne Octomore kuulub number .2 seeriasse, kus viski küpsemiseks on alati kasutatud lisaks Ameerika tammest vaatidele kas täisajaliseks küpsemiseks või järelviimistlemiseks erinevaid veini vaate. Senimaani on kasutatavateks veinivaatideks olnud järgnevad:
  • Octomore 02.2: Chateau Petrus Bordeaux casks
  • Octomore 04.2: Chateau d’Yquem Sauternes casks
  • Octomore 06.2: Eau-de-Vie Limousin Oak casks of Aquitaine
  • Octomore 07.2: Rhône Valley Syrah Wine casks
  • Octomore 08.2: esimesed kuus aastat küpsenud eraldi kolmes eri sorti teise täitekorra vaatides (French Mourvedre, Austrian sweet wine, French Sauternes) ning seejärel kokkuvalatult kaks aastat värsketes Amarone veini vaatides.

Viimane neist (08.2) on tulnud juba ka müüki ülelahe laevadele ning kuna viski küpsemiseks kasutatud vaatide kombinatsioon tundus olevat huvitav, arvestades just seda, et tegemist on ju turvastatud viskiga, sai see tervikpudelina juba endalegi soetatud.

Siinmaitstav Octomore on destilleeritud 2009. aastal, küpsenud siis Ameerika tammest vaatides ja endistes Syrah (Rhône org) veini vaatides ning villitud viieaastasena 2015. Šotimaal kasvanud odrast valmistatud linnaste turbasuse määr peale turvastamise lõppemist oli mõõdetuna nii nagu 07.1 viskigi puhul 208ppm. Nii nagu kõik .2 Octomore viskid, oli ka see suunatud eelkõige reisikaubanduse (Travel Retail) lettidele. On endiselt veel ülelahe laevadel saadaval paarkümmend eurot üle saja hinnaga. Maitstav viski on pärit 6cl näidispudelist.


Octomore 07.2 Cask Evolution, 208ppm, 58,5% ncf, nc

Aroom: põletav teravus koos vürtsika tammega, siis selgelt hoomatav veinisus, mis annab üsna tugeva hapukuse. Muutub tasapisi paksemaks, kuna lisandub turbasuitsusus. Vajab avanemiseks aega. Klaasis seistes üha enam marjast-puuviljast magusust, mis hapukusega integreerudes annab sellise magushapuka rukkileiva aroomi. Vähene vesi ümardab ja muudab oluliselt magusamaks, vabaneb Ameerika tamme poolt viskisse jäetu kerge iirise ja vanilli näol.

Maitse: väga jõuline, üsna terav, vürtsikas, magushapukas turbasus, veinine. Vein ja turvas ei ole heas tasakaalus, pigem võitlevad üksteisega ning hapukus ja isegi kirbus liigselt domineerimas. Vajab samuti aega, siis oluliselt meeldivam ja integreeritum. Apelsin, mustikas, vaarikas. Turbasus saabub viimasena ja siis üsna jõuliselt. Vähene vesi teeb head, jätab alles vürtsikuse, isegi seda veidi võimendades, kuid kaotab õnneks hapukuse ning toob juurde tsitruselist värskust koos meeldiva turbasusega.

Lõpp: pikk. Üsna turbane, veidi terav ja hapukas. Veega lahjendatult on järelmatse oluliselt magusam ja integreeritum, turbasus on selline põlenud rohu mõrususe laadne.

Hinnang: B

Oluliselt erinev Octomore 07.1 viskist. Siin on turbasus oluliselt vähem tajutav, kuigi kasutatud linnased olid võrdselt 208ppm ulatuses turvastatud. Veega lahjendamatult üsna terav, suuresti veinivaadi mõjuline ja hapukuse poole kaldu; ei olnud just kuigi meelepärane. Vajab aega ja kindlasti vähese vee lisamist, et mahendada hapukust ja esile tuua viskit ennast. Lahjendatult võiks viskile anda isegi B+ hinnangu.