Järgnevalt tulevad
maitsmisele neli Octomore viskit; kolm esimest on 07 seeriast (07.1 Scottish
Barley, 07.2 Cask Evolution ja 07.3 Islay Barley) ning neile lisaks siis teine
väljalase 10-aastasest Octomore viskist.
Esimene maitstav
Octomore on pärit siis n.ö seitsmendast seeriast, olles selles esimene ehk siis
07.1. Valmistamiseks on kasutatud siin üksnes Šotimaalt pärit otra ning linnased
turvastati ülitugevalt, täpsemalt 208ppm määra ulatuses. Siinkohal pole paha veelkord
meelde tuletada, et see kõrge turbasuse määr osutab turbasusele linnastes,
mitte viskis endas. Ilmselt jäävad pea kõigi Octomore viskide endi turbasuse
määrad kuskile 50-60ppm vahele. Viski on destilleeritud 2009. aastal ning peale
viieaastast küpsemist Ameerika tammest eks-burboon vaatides villitud 2015.
aastal. Maitstav viski on pärit 6cl näidispudelist.
Octomore 07.1, 07.2, 07.3 & 10 yo 2nd Ed |
Octomore 07.1
Scottish Barley, 208ppm, 59,5% ncf, nc
Aroom: pealmiseks
turbasuitsused linnased. Üsna terav, kuiv puit, kuiv vanill, kerge iiris ning
taustal magus puuviljasus (grillitud ananass). Veidi on teravuses ka vaskset
metallisust. Klaasis seista lastes tuleb turbasuses esile kerge sõnnikulisus ja
valge pipar. Vähene vesi toob muutuse paremuse poole, lisades enam magusat
vanilli, magusaid turvastatud linnaseid ja piibutubakat. Kui veega aga liialdada,
tuleb enam esile joodisust ja haavasidet ning viski noorus paljastub.
Maitse: terav,
lõikav kuivus, jõuliselt turbane rünnak. Vanillikaun, pipar, tšilli. Jälle tahab
klaasis seismist, mis ümardab, lisab turbasusele magususe, kuid ei vähenda samas
turbasuse määra. Vähene vesi toob veelgi enam tasakaalu, lisades vanillist
magusust ja kerge vürtsikusega linnaseid. Liigne vesi aga tapab maitsed ning
jätab viskist alles joodise leotise.
Lõpp: üsna pikk. Tugevalt
turbane, kergelt kurku kõrvetav, soolakas sidrun. Veega tuleb järelmekis
turbasuse kõrvale rohusust. Vähese veega lahjendatult on järelmaitse tõeliselt
pikk.
Hinnang: B
Tervikuna üsna
lihtsakoeline ja tajutavalt noor Islay turvastatud linnaseviski. Vähene küpsemisiga
selgelt tunda, kuid kui sooviks on maitsta tõeliselt turvastatud linnaseviskit,
siis see nooruslik tahumatus tuleb isegi kasuks. Soovitavaks on vähese vee
lisamine, lahjendades umbes 50-52% kanguseni, ning siis klaasis seista laskmine. See Octomore on Tallinna poodides veel saadaval mõnikümmend või enam eurot üle saja hinnaga.