neljapäev, 25. jaanuar 2018

OCTOMORE 07.1 Scottish Barley

Järgnevalt tulevad maitsmisele neli Octomore viskit; kolm esimest on 07 seeriast (07.1 Scottish Barley, 07.2 Cask Evolution ja 07.3 Islay Barley) ning neile lisaks siis teine väljalase 10-aastasest Octomore viskist.


Esimene maitstav Octomore on pärit siis n.ö seitsmendast seeriast, olles selles esimene ehk siis 07.1. Valmistamiseks on kasutatud siin üksnes Šotimaalt pärit otra ning linnased turvastati ülitugevalt, täpsemalt 208ppm määra ulatuses. Siinkohal pole paha veelkord meelde tuletada, et see kõrge turbasuse määr osutab turbasusele linnastes, mitte viskis endas. Ilmselt jäävad pea kõigi Octomore viskide endi turbasuse määrad kuskile 50-60ppm vahele. Viski on destilleeritud 2009. aastal ning peale viieaastast küpsemist Ameerika tammest eks-burboon vaatides villitud 2015. aastal. Maitstav viski on pärit 6cl näidispudelist.

Octomore 07.1, 07.2, 07.3 & 10 yo 2nd Ed

Octomore 07.1 Scottish Barley, 208ppm, 59,5% ncf, nc

Aroom: pealmiseks turbasuitsused linnased. Üsna terav, kuiv puit, kuiv vanill, kerge iiris ning taustal magus puuviljasus (grillitud ananass). Veidi on teravuses ka vaskset metallisust. Klaasis seista lastes tuleb turbasuses esile kerge sõnnikulisus ja valge pipar. Vähene vesi toob muutuse paremuse poole, lisades enam magusat vanilli, magusaid turvastatud linnaseid ja piibutubakat. Kui veega aga liialdada, tuleb enam esile joodisust ja haavasidet ning viski noorus paljastub.

Maitse: terav, lõikav kuivus, jõuliselt turbane rünnak. Vanillikaun, pipar, tšilli. Jälle tahab klaasis seismist, mis ümardab, lisab turbasusele magususe, kuid ei vähenda samas turbasuse määra. Vähene vesi toob veelgi enam tasakaalu, lisades vanillist magusust ja kerge vürtsikusega linnaseid. Liigne vesi aga tapab maitsed ning jätab viskist alles joodise leotise.

Lõpp: üsna pikk. Tugevalt turbane, kergelt kurku kõrvetav, soolakas sidrun. Veega tuleb järelmekis turbasuse kõrvale rohusust. Vähese veega lahjendatult on järelmaitse tõeliselt pikk.

Hinnang: B

Tervikuna üsna lihtsakoeline ja tajutavalt noor Islay turvastatud linnaseviski. Vähene küpsemisiga selgelt tunda, kuid kui sooviks on maitsta tõeliselt turvastatud linnaseviskit, siis see nooruslik tahumatus tuleb isegi kasuks. Soovitavaks on vähese vee lisamine, lahjendades umbes 50-52% kanguseni, ning siis klaasis seista laskmine. See Octomore on Tallinna poodides veel saadaval mõnikümmend või enam eurot üle saja hinnaga.

Tõstkem siis klaasid Robert Burnsi sünnipäeva auks; vabadus ja viski kuuluvad kokku! Slàinthe!