esmaspäev, 22. jaanuar 2018

OCTOMORE: turbaseim linnaseviski maailmas

Kuna järgnevalt tulevad maitsmisele neli Octomore linnaseviskit, siis on paslik enne nende juurde minekut teha lühike sissejuhatus viski ajalukku. Octomore on Bruichladdich viskivabriku üks kolmest viskist. Kui Bruichladdich ise on valmistatud turvastamata linnastest ja Port Charlotte tugevalt turvastatud linnastest, siis Octomore on linnaseviski, mille valmistamisel kasutatakse ülitugevalt turvastatud linnaseid. Senimaani on kasutatud linnaste turbasisaldus jäänud 80-309ppm vahele. Octomore destillaadi osakaal viskivabriku kogutoodangust jääb üksnes 10% juurde. Seega on Octomore viski puhul alati tegemist üsna piiratud koguses villitava viskiga.

Octomore farm. Foto: bruichladdich.com

Octomore viski on saanud oma nime Port Charlotte küla lähedal paiknevast Octomore farmist. Lisaks on Octomore nimeline viskivabrik seal ka aastatel 1816-1852 reaalselt tegutsenud. Praegu tuleb ka Bruichladdichi viskivabriku viskide enne villimist kanguse vähendamiseks kasutatav vesi Octomore farmi maadel olevast allikast.

Bruichladdich destilleeris esimese Octomore viski 23. september 2002 ning seda 80,5ppm turvastud linnastest. Pea iga järgneval aastal on toodud turule üha tugevamalt turvastatud linnastest valmistatud Octomore ning eelmisel aastal villitud Octomore 08.3 Masterclass Islay Barley oli valmistatud 309ppm turvastatud linnastest. Sellise turbasuse määraga linnased sai valmistatud 2011. aastal suuresti juhuse tõttu, mil linnaste turvastamisel ei saadud turbapõlemise leeke kontrolli all hoitud ning kui linnased analüüsi saadeti, selguski nende ülisuur turbasisaldus. Miks ei ole aga Octomore viski oma linnaste kõrgele ppm väärtusele siiski sellisel määral turbane, et see ei kannataks oma ühekülgsuse tõttu juua või vähemalt ei saaks ohtralt kiidusõnu. Tasakaalustatud, ja näiteks Laphroaig linnaseviskiga võrreldes teistlaadne, turbasus saavutatakse destilleerimispadade aeglasema ja mõõdukama kuumutamisega. See tagab raskemate fenoolide kauema pajas püsimise ning nende mittejõudmise kogutavasse toordestillaati. Octomore viski puhul ongi taotluslik saavutada just puuviljasem ja kergem destillaat ning sellest tulenevalt on ka villitav linnaseviski algsetele kõrgetele ppm näitudele üsnagi tasakaalustatud.

Esimesed kümme Octomore linnaseviskit

Reeglina on Octomore viskid villitud 5-aastasena, kuid eelmisel aastal oli kaks viskit 8-aastased ning kahel korral on piiratud koguses villitud ka 10-aastane Octomore. Alates 2013. aastast on ametlike Octomore viskide nimetustes (numbrites) selge loogika. Viski nimes esimese numbri järel peale punkti olev number .1 tähistab seda, et destillaat on valmistatud Šotimaal kasvanud odrast, reeglina küpsenud üksnes Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning viski on suunatud kõige laiemalt jaemüüki. Number .2 tähistab viskit, mis on suunatud reisikaubanduse lettidele ning selle küpsemisel on kasutatud lisaks eks-burboon vaatidele ka haruldasemaid veinivaate, milles osa viskit on küpsenud või järelküpsenud. Number .3 osutab sellele, et destillaat on valmistatud Islay saarel kasvanud odrast ning küpsemiseks kasutatavad vaadid varieeruvad. Lõpuks number .4, mis tähistab seda, et viski on küpsenud Virgin Oak vaatides kas tervikuna või osaliselt.


Olgu siinkohal üles loetletud kõik siiamaani villitud ametlikud Octomore viskid:

2008
Octomore 01.1 Ochdamh-mor, 131ppm, 63,5%

2009
Octomore 02.1 Ochdamh-mor, 140ppm, 62,5%
Octomore 02.2 Orpheus, 140ppm, 61%

2010
Octomore 03.1 Ochdamh-mor, 152ppm, 59%

2011
Octomore 04.1 Ochdamh-mor, 167ppm, 62,5%

2012
Octomore 04.2 Comus, 167ppm, 61%
Octomore 10 yo, 80,5ppm, 50%
Octomore 05.1 Ochdamh-mor, 169ppm, 59,5%

2013
Octomore 06.1 Scottish Barley, 167pm, 57%
Octomore 06.2 Cask Evolution, 167ppm, 58,2%

2014
Octomore 06.3 Islay Barley, 258ppm, 64%

2015
Octomore 07.1 Scottish Barley, 208ppm, 59,5%
Octomore 07.2 Cask Evolution, 208ppm, 58,5%
Octomore 07.3 Islay Barley, 169ppm, 63%
Octomore 07.4 Virgin Oak, 167ppm, 61,2%

2016
Octomore 10 yo Second Edition, 167ppm, 57,3%

2017
Octomore 08.1 Masterclass Scottish Barley (8yo), 167ppm, 59,3%
Octomore 08.2 Masterclass Cask Evolution (8yo), 167ppm, 58,4%
Octomore 08.3 Masterclass Islay Barley, 309ppm, 61,2%
Octomore 08.4 Masterclass Virgin Oak, 170ppm, 58,7%
Octomore OBA Concept OBA/C_0.1, 200ppm (?), 59,7%