Kuna järgnevalt
tulevad maitsmisele neli Octomore linnaseviskit, siis on paslik enne nende
juurde minekut teha lühike sissejuhatus viski ajalukku. Octomore on
Bruichladdich viskivabriku üks kolmest viskist. Kui Bruichladdich ise on
valmistatud turvastamata linnastest ja Port Charlotte tugevalt turvastatud
linnastest, siis Octomore on linnaseviski, mille valmistamisel kasutatakse
ülitugevalt turvastatud linnaseid. Senimaani on kasutatud linnaste
turbasisaldus jäänud 80-309ppm vahele. Octomore destillaadi osakaal
viskivabriku kogutoodangust jääb üksnes 10% juurde. Seega on Octomore viski
puhul alati tegemist üsna piiratud koguses villitava viskiga.
Octomore farm. Foto: bruichladdich.com |
Octomore viski on saanud oma nime Port Charlotte küla lähedal paiknevast Octomore farmist. Lisaks on Octomore nimeline viskivabrik seal ka aastatel 1816-1852 reaalselt tegutsenud. Praegu tuleb ka Bruichladdichi viskivabriku viskide enne villimist kanguse vähendamiseks kasutatav vesi Octomore farmi maadel olevast allikast.
Bruichladdich
destilleeris esimese Octomore viski 23. september 2002 ning seda 80,5ppm
turvastud linnastest. Pea iga järgneval aastal on toodud turule üha tugevamalt
turvastatud linnastest valmistatud Octomore ning eelmisel aastal villitud
Octomore 08.3 Masterclass Islay Barley oli valmistatud 309ppm turvastatud
linnastest. Sellise turbasuse määraga linnased sai valmistatud 2011. aastal
suuresti juhuse tõttu, mil linnaste turvastamisel ei saadud turbapõlemise leeke
kontrolli all hoitud ning kui linnased analüüsi saadeti, selguski nende ülisuur
turbasisaldus. Miks ei ole aga Octomore viski oma linnaste kõrgele ppm
väärtusele siiski sellisel määral turbane, et see ei kannataks oma ühekülgsuse
tõttu juua või vähemalt ei saaks ohtralt kiidusõnu. Tasakaalustatud, ja näiteks
Laphroaig linnaseviskiga võrreldes teistlaadne, turbasus saavutatakse
destilleerimispadade aeglasema ja mõõdukama kuumutamisega. See tagab raskemate
fenoolide kauema pajas püsimise ning nende mittejõudmise kogutavasse
toordestillaati. Octomore viski puhul ongi taotluslik saavutada just
puuviljasem ja kergem destillaat ning sellest tulenevalt on ka villitav
linnaseviski algsetele kõrgetele ppm näitudele üsnagi tasakaalustatud.
Esimesed kümme Octomore linnaseviskit |
Reeglina on Octomore viskid villitud 5-aastasena, kuid eelmisel aastal oli kaks viskit 8-aastased ning kahel korral on piiratud koguses villitud ka 10-aastane Octomore. Alates 2013. aastast on ametlike Octomore viskide nimetustes (numbrites) selge loogika. Viski nimes esimese numbri järel peale punkti olev number .1 tähistab seda, et destillaat on valmistatud Šotimaal kasvanud odrast, reeglina küpsenud üksnes Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning viski on suunatud kõige laiemalt jaemüüki. Number .2 tähistab viskit, mis on suunatud reisikaubanduse lettidele ning selle küpsemisel on kasutatud lisaks eks-burboon vaatidele ka haruldasemaid veinivaate, milles osa viskit on küpsenud või järelküpsenud. Number .3 osutab sellele, et destillaat on valmistatud Islay saarel kasvanud odrast ning küpsemiseks kasutatavad vaadid varieeruvad. Lõpuks number .4, mis tähistab seda, et viski on küpsenud Virgin Oak vaatides kas tervikuna või osaliselt.
Olgu siinkohal üles
loetletud kõik siiamaani villitud ametlikud Octomore viskid:
2008
Octomore 01.1 Ochdamh-mor, 131ppm, 63,5%
2009
Octomore 02.1 Ochdamh-mor, 140ppm, 62,5%
Octomore 02.2
Orpheus, 140ppm, 61%
2010
Octomore 03.1 Ochdamh-mor, 152ppm, 59%
2011
Octomore 04.1 Ochdamh-mor, 167ppm, 62,5%
2012
Octomore 04.2
Comus, 167ppm, 61%
Octomore 10 yo,
80,5ppm, 50%
Octomore 05.1 Ochdamh-mor, 169ppm, 59,5%
2013
Octomore 06.1
Scottish Barley, 167pm, 57%
Octomore 06.2 Cask
Evolution, 167ppm, 58,2%
2014
Octomore 06.3 Islay
Barley, 258ppm, 64%
2015
Octomore 07.1
Scottish Barley, 208ppm, 59,5%
Octomore 07.2 Cask
Evolution, 208ppm, 58,5%
Octomore 07.3 Islay
Barley, 169ppm, 63%
Octomore 07.4
Virgin Oak, 167ppm, 61,2%
2016
Octomore 10 yo
Second Edition, 167ppm, 57,3%
2017
Octomore 08.1 Masterclass
Scottish Barley (8yo), 167ppm, 59,3%
Octomore 08.2 Masterclass
Cask Evolution (8yo), 167ppm, 58,4%
Octomore 08.3
Masterclass Islay Barley, 309ppm, 61,2%
Octomore 08.4 Masterclass
Virgin Oak, 170ppm, 58,7%
Octomore OBA
Concept OBA/C_0.1, 200ppm (?), 59,7%