reede, 5. jaanuar 2018

BENRIACH 10 yo Curiositas

Selle aasta esimeseks maitstavaks viskiks valisin eelmise aasta lõpupoole ostetud BenRiach 10-aasta vanuse „Curiositas“ nimelise linnaseviski. See on viski, mis Eestiski saadaval olnud juba mitmed aastad, kuid millegipärast polnud ma seda varasemalt maitsnud. Üheks põhjuseks oli ilmselt see, et kui see viski Eestisse müügile tuli, oli selleks lahjem variant (40%) ning teiseks põhjuseks lihtne fakt, et pidevalt oli muid huvitavamaid viskisid, mida maitsta ja osta. Kui aga lettidele jõudis Curiositas viski külmfiltreerimata kangem variant (46%) ja veel üha kasvavate hindade kontekstis üsna hea hinnaga (35€), oli aeg see poest kaasa võtta. Ja kahetseda seda otsust ei ole põhjust.

Viski ise kuulub BenRiach viskide n.n turvastatud viskide sarja, kus on siinsele 10-aastasele Curiositas viskile lisaks vanuse märketa Birnie Moss, Peated Cask Strength ja Peated Quarter Cask (saadaval ka reisikaubanduse versioon), 17-aastane Septendecim (juba blogis tutvustatud) ning 30-aastane Authenticus (varasemalt villitud 21- ja 25-aastane). Siinse viski valmistamiseks on kasutatud tugevalt turvastatud (35ppm) linnaseid ja küpsenud on 10-aastane Curiositas viski ilmselt eks-burboon vaatides. Villitud on siinmaitstav viski 06.10.2015.


BenRiach 10 yo Curiositas, 46% ncf, nc

Aroom: esmalt üsna tugev turbasus, siis tuleb veidi magusust (segu vanillist, meest ja linnastest), turbasuits, kanarbik ning siis uuesti turbasus, kuid nüüd sellise juurviljase, juurikase ja mõrumagusa iseloomuga. Klaasis seistes tõuseb alt veidi iirist ja lagritsat. Tajutav on ka vürtsine tamm. Üks-kaks tilka vett teeb aroomi veidi magusamaks, lükates turbasuse magusama turbasuitsuse puuviljasuse taha.

Maitse: samuti tugevalt turbane, kuid esmaselt, kuigi üsna lühidalt, on tunda ümar, magus ja suutundelt veidi kreemine mekk. Sellele järgneb siis tugev kanarbikuline turbasus, milles on üsna ohtralt mõrusust tänu vürtsikale tammisusele. Lisaks veidi pipart ja mõingal määral ka rohusust. Kuigi mõru, ei ole see õnneks tasakaalust väljuv, kuna seda on toetamas piisavalt magusust. Liigne vesi muudab turbasuse siiski väga mõrudaks ning viski kaotab oma täidluse, kuid üks-kaks tilka vett tuleb pigem maitsele kasuks.

Lõpp: keskmise pikkusega, mõrumagus turbasus, vürtsikas tamm ja mõõdukas pipar.

Hinnang: B

Tõsiselt turbane Speyside piirkonna linnaseviski. Hea vaheldus ja alternatiiv Islay saare turbastele viskidele. Kuigi tegemist on suhteliselt noore ja pigem veidi üheplaanilise, kuid siiski meeldiva, viskiga, on hinda (35€) arvestades tegemist ühe parima Tallinnas saadaoleva Šoti ühelinnaseviskiga. Ja siin tuleb positiivse faktina arvestada ka siinse viski külmfiltreerimata ja piirituskaramelli lisamata jätmist! Tasub soetada.

Jaanuaris võtan maitsmisele üksnes turvastatud linnaseviskid ning seda siis juba Islay saarelt: Octomore, kaks Laphroaig’i ja ilmselt ka Port Charlotte.