reede, 19. jaanuar 2018

LAPHROAIG 16 yo

Teiseks sellekuiseks Laphroaig linnaseviskiks on viskivabriku 200-aasta juubeli auks 2015. aasta teises pooles reisikaubanduse lettidele villitud 16-aastane poolik. Veidi hilja küll avatud, kuid sellise numbriga juubelit võib tähistada ju ka kaks aastat hiljem. Viski oli saadaval 35cl pudelis ning see sai ostetud punaselt laevalt veidi üle 40€ hinnaga.


Laphroaig 16 yo, 43%

Aroom: kerge, ümar ja magus. Ohtralt puuviljane, eelkõige troopilised puuviljad, mis ümbritsetud kerge suitsususega. Veidi tsitrust. Laphroaigile muidu tüüpilist jõulist meditsiinilist turbasust minimaalselt. Klaasis seista lastes tõuseb pealmiseks vanill koos kerge iirisega. Muutub ka magusamaks. Vähese vee lisamine toob aroomi veidi sõnnikulisust, isegi veidi piibutubakat ning rõhutab samas ka puuviljasust koos vanilliga.

Maitse: esmalt mõõdukas, kuid juba enam tüüpiline Laphroaigi turbasus. Turbasuitsuste linnaste magusus, siis kasvavalt meresoolane, millele lisandub pehme magus puuviljasus. Lisaks vanill, õrn pipar, sidrun ja greip, mis annavad mõrusust. Vähene vesi muudab suutunde ümaramaks ja magusamaks, kuid tervikmaitsete osas lihtsustab liigselt.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kergelt mõru turbasus ja õrnalt soolane puuviljasus. Maitse lõppkaares olnud greibi mõrusus jätkub ning on veidi häiriv.

Hinnang: B

Totaalselt erinev Laphroaig. Turbasus üsna hillitsetud, üsna kerge, kuid siiski meeldivalt tasakaalus ja puuviljaselt magus Islay linnaseviski. Järelmekis olev mõrusus on siiski veidi häiriv; vist on mitte kuigi kvaliteetsed vaadid sekka sattunud.