laupäev, 13. jaanuar 2018

LAPHROAIG Quarter Cask

Taaskord aeg maitsta Laphroaig Quarter Cask viskit. Viimati sai seda maitstud 6. aprill 2015. Meeldetuletuseks niipalju, et antud linnaseviski on peale traditsioonilistes vaatides (eks-burboon) küpsemist viidud lisaküpsema (u kaheksa kuud) väikesemõõdulistesse (125 liitirt) vaatidesse, mida kutsutakse nimega Quarter Cask (vähendatud mõõduga ehk ¼ eks-šerri vaadist). Kui viimati maitstud Quarter Cask oli villitud kuskil 2010-2012, siis siinmaitstav on villitud 2015. aastal.


Laphroaig Quarter Cask, 48% ncf

Aroom: suitsune, kuid mitte niivõrd meditsiiniline ja joodine turbasus, vaid pigem selline magusam turvastatud linnaste ja puidusuitsu laadne turbasus. Koirohi, valge pipar ning siis veidi metalline turbasus. Tundub olevat noorem kui viimati maitstud. Klaasis seista lastes tuleb vanill ja isegi veidi magusat iirist.

Maitse: siin Laphroaigile tavapärast jõulist turbasust enam tunda, kuid siiski üsna kerge ja magus algus; just magusad turvastatud linnased, mitte puuviljane magusus. Magusa alguse järel jõulisem pool: valge pipar, koirohi, rohust kirbust, rohelised värsked ürdid, kerge münt ja tammine vürtsikus ja ingver viimasena. Vesi muudab märgatavalt magusamaks, toob juurde ka mõningase magusapoolse puuviljasuse.

Lõpp: pikk ja meeldiv. Siin Laphroaigi tuntud turbasust kõige enam. Valge pipar, veidi soolakas (oliivid), münti veidi, sidrunikoor ja koos sellega kirbus kõige lõpus. Jääb siiski üsna hästi tasakaalustatuks.

Hinnang: B

Endiselt meeldiv Laphroaig, kuigi tundub olevat iseloomult paar kraadi kergemaks ja lihtsamaks muutunud. Kompleksust vähem, joodist merelist turbasust vähem ning selgelt vaadimõjulisem.