Siinmaitstav
Bulleit 95 Rye on Bulleit Bourbon paariline. Viskit iseloomustab väga suur
rukkisisaldus. Nimelt on viski valmistamisel kasutatud meskiloendit (mashbill),
mis koosneb 95% osas rukkist ja 5% osas odralinnastest. Kuigi Bulleit viski
kuulub suurkorporatsioon Diageo omandusse, ei toodeta seda viskit Bulleit
nimelises viskivabrikus, vaid see ostetakse sisse Lawrenceburg (Indiana)
viskitehasest. Selline praktika on Ameerika viskimaastikule tüüpiline. Viskibrände
on väga palju, kuid suur osa nende sisust ehk viskist endast, tuleb üsna väikesest
arvust viskivabrikutest. Maitstav Bulleit Rye viski on villitud 2015. aastal ja
on küpsemisealt ilmselt viie kuni seitsme aastane.
Bulleit Rye, 45%
Aroom: üsna
jõuline. Vürtsid, eriti muskaat, vürtsisegu, hapendatud kurgid, till, fenkol. Selline
soe magushapuka rukkileiva aroom kõige taustal.
Maitse: aroomiga
võrreldes pigem mahe, magusapoolsem ja kerge. Alguses suutundelt õrn kreemisus,
siis kasvavalt vürtsikas laine, mis katab suu üpriski meeldivalt. Teises pooles
on enam vürtsisegu, muskaati, nelki ja kaneeli mõrusust.
Lõpp: keskmise
pikkusega, magus ja vürtsid heas tasakaalus. Järelmekis veidi mõrudamapoolsem
rukkileib.
Kuna ma polnud enne sel
sügisel maitstud Hudson Manhattan Rye viskit rukkiviskisid üldse maitsnud, siis
võib nüüd peale kaht viskit isegi leida sellele viskitüübile omaseid sarnaseid
maitseid. Nendeks on till ja fenkol koos magus-mõru vürtsikusega. Neid kaht
võrreldes saab tõdeda, et rukkiviski on ka niisama mekkimiseks isegi sobiv,
kuid ilmselt on nad pigem siiski kokteilidesse kasutamiseks mõeldud. Kahjuks
ise ma kokteile ei tarbi ning ei oska selle kohta midagi mõistlikumat lisada.
Kokkuvõtteks võib aga öelda, et rukkiviski pole mitte sugugi viimane valik linnaseviskide
maitsmisele vahelduse toomisel.