neljapäev, 7. september 2017

BRUICHLADDICH Islay Barley 2009

Kui rääkida püüdest viia viskivalmistamine võimalikult rohujuure tasandile, siis on Bruichladdich sammunud viskimaailma esireas. Endine Bruichladdich viskivabriku ning praegune Iiri viskivabriku Waterford tegevjuht Mark Reynier oli ja on endiselt haaratud ideest kasutada viski valmistamisel ühest konkreetsest farmist pärit otra. Kui reeglina kasutatakse viski valmistamisel otra, mille täpne päritolu ja/või kasvukoht pole teada, siis Bruichladdich viskivabrikus ollakse huvitatud sellest, kuidas erilaadsest kasvukeskkonnast pärit oder lõppviski maitset mõjutab. Idee selle taga on pärit veinimaailmast, kus viinamarja kasvukoht ja pinnas (terroir) suurt rolli mängib.

Bruichladdich on Islay Barley viskit destilleerinud tänaseks viis korda – 2004, 2006, 2007, 2009 ja 2010. Viskivabrikus destilleeriti ka aastal 2008 Islay saarel kasvanud odrast, kuid sel korral linnased turvastati ning viski villiti Port Charlotte Islay Barley nime all. Siinmaitstava viski puhul on kasutatud Publican ja Oxbridge odrasortide segu, mis pärit Islay saare keskosas paiknevate Claggan, Cruach, Island ja Mulindry farmi põldudelt. Oder on koristatud 2008 ning sellest valmistatud viski destilleeritud 2009 aastal. Viski on pandud küpsema Ameerika tammest vaatidesse, millest enamus olid eks-burboon ja osa ilmselt eks-šerri vaadid. Siinmaiitstav viski on villitud 21.01.2016.


Bruichladdich Islay Barley 2009, 50% nc, ncf

Aroom: värske, väga linnaseline, puuviljade mix muutuvas koosseisus ja suhtes. Veidi iirist ja vanill. Hästi kergelt tunda suitsust tausta, mis on pigem kuiv tammevaadi röst kui turvas. Vürtsikus ja lisaks mõningane soolakas merelisus ning ka sõnnikulisus koos viskilao ukse avamisel ninna tuleva aroomiga. Klaasis seistes lisandub iirisele karamellikaste ning isegi selgelt tajutavat šerrisust taustal, mis lisab aroomile veelgi rikkalikkust. Vesi rõhutab enam kuiva linnasust. Meeldiv.

Maitse: suutundelt puuviljane ja ümar kreemisus. Teraviljane, linnaste magusus ja vanill. Soolakad küpsed puuviljad, millele lisab mõningast teravust ingver. Tamm on maitses enam tunda. Vähene vesi pehmendab, muudab magusamaks ja toob juurde magusapoolset puuviljasust. Magususele lisaks toob vesi kahjuks esile siiski ka sidruni ja apelsini koore mõrusust. Veega tulev mõrusus muudab eelistatuks ilma veeta mekkimise.

Lõpp: keskmise pikkusega. Üsna pehme ja kreemine, kuid samas siiski kergelt vürtsikas ja ingverine. Kurku soojendav.

Hinnang: B

Äratuntavalt Bruichladdich. Selgelt veel noor, kuid väga meeldiv selline. Üsna kompleksne, eriti aroomi osas. Viski, mis on kui kameeleon, mis muudab end eri maitsmiskordadel. Meelepärane ja sobiv viski suve lõpetamiseks.