Kui rääkida püüdest
viia viskivalmistamine võimalikult rohujuure tasandile, siis on Bruichladdich sammunud
viskimaailma esireas. Endine Bruichladdich viskivabriku ning praegune Iiri
viskivabriku Waterford tegevjuht Mark Reynier oli ja on endiselt haaratud
ideest kasutada viski valmistamisel ühest konkreetsest farmist pärit otra. Kui
reeglina kasutatakse viski valmistamisel otra, mille täpne päritolu ja/või
kasvukoht pole teada, siis Bruichladdich viskivabrikus ollakse huvitatud
sellest, kuidas erilaadsest kasvukeskkonnast pärit oder lõppviski maitset
mõjutab. Idee selle taga on pärit veinimaailmast, kus viinamarja kasvukoht ja
pinnas (terroir) suurt rolli mängib.
Bruichladdich on
Islay Barley viskit destilleerinud tänaseks viis korda – 2004, 2006, 2007, 2009
ja 2010. Viskivabrikus destilleeriti ka aastal 2008 Islay saarel kasvanud
odrast, kuid sel korral linnased turvastati ning viski villiti Port Charlotte Islay
Barley nime all. Siinmaitstava viski puhul on kasutatud Publican ja Oxbridge
odrasortide segu, mis pärit Islay saare keskosas paiknevate Claggan, Cruach, Island
ja Mulindry farmi põldudelt. Oder on koristatud 2008 ning sellest valmistatud
viski destilleeritud 2009 aastal. Viski on pandud küpsema Ameerika tammest
vaatidesse, millest enamus olid eks-burboon ja osa ilmselt eks-šerri vaadid. Siinmaiitstav
viski on villitud 21.01.2016.
Bruichladdich Islay
Barley 2009, 50% nc, ncf
Aroom: värske, väga
linnaseline, puuviljade mix muutuvas koosseisus ja suhtes. Veidi iirist ja
vanill. Hästi kergelt tunda suitsust tausta, mis on pigem kuiv tammevaadi röst
kui turvas. Vürtsikus ja lisaks mõningane soolakas merelisus ning ka
sõnnikulisus koos viskilao ukse avamisel ninna tuleva aroomiga. Klaasis seistes
lisandub iirisele karamellikaste ning isegi selgelt tajutavat šerrisust
taustal, mis lisab aroomile veelgi rikkalikkust. Vesi rõhutab enam kuiva
linnasust. Meeldiv.
Maitse: suutundelt puuviljane ja ümar kreemisus. Teraviljane, linnaste magusus ja
vanill. Soolakad küpsed puuviljad, millele lisab mõningast teravust ingver. Tamm
on maitses enam tunda. Vähene vesi pehmendab, muudab magusamaks ja toob juurde magusapoolset
puuviljasust. Magususele lisaks toob vesi kahjuks esile siiski ka sidruni ja
apelsini koore mõrusust. Veega tulev mõrusus muudab eelistatuks ilma veeta
mekkimise.
Lõpp: keskmise
pikkusega. Üsna pehme ja kreemine, kuid samas siiski kergelt vürtsikas ja
ingverine. Kurku soojendav.
Hinnang: B