esmaspäev, 11. september 2017

CAOL ILA 2004 GM Cask Strength

Siinmaitstav Caol Ila on villitud sõltumatu villija Gordon & MacPhail poolt Cask Strength sarjas. Viski on destilleeritud 8. detsember 2004, küpsenud neljas taastäidetud šerri vaadis (butts) # 306615, 306620-22 ning villitud 27. jaanuar 2016.

Caol Ila 2004/2015 Gordon & MacPhail Cask Strength, 59,3% nc, ncf

Aroom: avamise järgselt ja umbes poole pudelini oli aroom pigem üsna kuiv ja terav, piirituseline suitsusus ja üsna tugevalt turvastatud linnaseid, mis tõid endaga kaasa siiski ka tasakaalustavat magusust. Lisaks üsna piprane, nii must kui valge. Mida enam pudelis edasi põhja poole, seda rohkem on aroomis leitavad puuviljad, mis on pigem kuivatatud, eelkõige õun, millele lisandub tooremat banaani. Veidi karamelli koos soolase suitsutatud maasingiga. Aroom muutub üha enam kompleksemaks. Vesi muudab oluliselt, esil enam suitsusus ja puuviljad, nüüd peamiselt pirn, kuid jääb ka õun; alles jääb ja isegi võimendub valge pipar. Suitsusus muutub vee lisamisel kuivemaks ja puidusemaks.

Maitse: algselt üsna agressiivne, terav ja kuiv. Üsna tugev turbasuitsusus ja piprasus. Kergelt soolakas sidrun, hapukamat sorti roheline õun, mida tasakaalustavad magusamad puuviljad (banaan). Veega pehmeneb märgatavalt. Suutundelt muutub kreemisemaks, kerge puuviljaselt soolakas mekk. Turbasus muutub veega tuhaseks suitsususeks, samas ka veidi õhukeseks.

Lõpp: keskmiselt pikk. Teravapoolne, kuiv ja turbane. Kui lasta klaasis seista u 30 minutit, siis on nii maitse kui järelmaitse puuviljasem, milles on sellist kergelt hapukat magusust koos kerge soolase järelmekiga.

Hinnang: B

Kuigi kõrge kangusega, eelistasin pigem ilma veeta, eriti aroomi silmas pidades, kuna vesi muudab algse komplekse aroomi õhemaks. Maitsele aga tuleb vähene vesi pigem kasuks; võimaldab mängida erinevas koguses vee lisamisega. Eelistatult tuleks siiski vee lisamise asemel pigem lasta klaasi väljavalatult seista vähemalt pool tundi. See toob viski täidluse enam esile.