teisipäev, 21. veebruar 2017

GLENBURGIE 10 yo Gordon & MacPhail

Glenburgie on järjekordne ühelinnaseviski, mida varem pole õnnestunud proovida. Glenburgie viskivabrik paikneb Speyside piirkonnas ja on rajatud 1810. aastal. Algul kandis viskivabrik nime Kilnflat, kuid peale kaheksa aastast suletud perioodi sai viskivabrik taasavamisel praeguse nime Glenburgie. Praeguse viskivabriku hooned on rajatud alles 2003-2004; tootmisvõimsuseks on 4,2 miljonit liitrit destillaati aastas. Viskivabrik kuulub aastast 2005 Chivas Brothers’le (Pernod Ricard) ning põhiosas Glenburgie viskist läheb Ballantine’s seguviskide tootmiseks. Ametlikke Glenburgie ühelinnaseviskisid, peale viskivabrikus endas müüdava, tootmises ei ole ning pea ainus võimalus seda viskit maitsta on sõltumatute villijate poolt turule toodud pudelitest. Ja neidki pole kuigi palju. Siinne viski on villitud 24.09.2015 sõltumatu villija Gordon & MacPhail poolt ja pärit 35cl pudelist.


Glenburgie 10 yo, Gordon & Macphail, 40% nc

Aroom: kerge, pehme ja ümar. Magusapoolne, iiris, kuivatatud puuviljadest õunad, veidi šerrit ja veidi ka vürtsikust. Kui lisada paar tilka vett, siis ka värskendavaid tsitruseid.

Maitse: ümar, kreemine suutunne. Algus kerge magus šerri, iirist ja ka linnaseid veidi, vanill. Intensiivsem kui aroom oodata lasi, kuivatatud puuviljad koos vürtsidega, millega koos ka mõrudamaid maitseid koos purustatud musta pipraga (ilmselt vaadist). Kui lisada veidi vett, siis muutub oluliselt mõrudamaks, rohusemaks ja toob piprasuse esiplaanile.

Lõpp: üsna pikk, algus ümarat ja veidi kreemist puuviljasust, millele järgnevad vürtsid. Taandub lõpuks tasapisi kuivaks ja veidi mõrudaks.

Hinnang: C

Hea, kuid üsna keskpärane ja lihtne linnaseviski, kus ei toimu kuigi palju, kuid samas pole ka päris ilmetu. Ilma häirivate elementideta üsna meeldiv mekkimiseks.