neljapäev, 16. veebruar 2017

UISGE 2017 Helsinki, Vol III: Macallan

Esimesel päeval sai osaletud ka Macallan maitsmistoas, millele oli antud „Explore the Cask Types“ nimetus. Läbiviijaks oli Sietse Offringa nimeline noormees, kes sai ülesandega enam-vähem hakkama, kuid üllatav oli see, kui paljudele küsimustele viskide täpsema koostise ja vanuse osas ta vastamisest kõrvale põikles. Põhjenduseks tõi ta „firma saladuse“ ja seadused, mis keelavad sellise informatsiooni avalikustamist. Mida kuradit? Täiesti arusaamatu positsioon. Jah, pudeli etiketil ja pakendil olevale informatsioonile kehtivad üsna ranged reeglid, kuid siin oli tegemist maitsmistoaga, kus peaks olema ka enam avatust. Sel ajal, kuid paljud viskivalmistajad liiguvad suurema läbipaistvuse suunas, siis Macallan näib olevat täiesti kapseldunud. Tundub, et Macallan on üha enam ja enam „tavalistest“ viski armastajatest võõrandunud „bränd“. Aga nüüd viskide endi juurde. Kokku oli „vaaditüüpide avastamiseks“ esitatud kuus viskit.


Macallan 12 yo „Sherry Oak“, 40% nc

Esimesena jäi silma üllatavalt hele värvus, kui võrrelda seda eelkõige oma pudeliga, mis oli villitud 2012. aastal. Ja ka aroom ja maitse olid selgelt erinevad. Kas on selles viskis hakatud enam kasutama teise täitekorra ning enam Ameerika tammest valmistatud vaate? Küsides selle kohta, ei saanud ma muidugi mingit vastust – vaid üksnes kinnituse, et selle viski valmistamises pole muutunud midagi. Kahtlen selles. Aroomis on tunda šerrit, kuid see on üsna kerge ja vaoshoitud. Puuviljadest hoomatav kuivatatud aprikoos (mitte mustad ploomid!), hele rosin, iiris ja vanill (Ameerika tamm?). Üsna jõuetu. Maitse ümar, milles magus karamell, kerged vürtsid ja pähklid. Jõulisust annab apelsini marmelaad koos šokolaadiga. Järelmaitse pigem lühike, kuid piimašokolaadiselt meeldivalt magus. Meeldiv, kuid üsna kergeks muutunud vähese šerri mõjuline viski.

Macallan 12 yo „Fine Oak“, 40% nc

Kuigi ka eelnev ei olnud kuigi jõuline, on siinne siiski kergem, kuid samas teatud mõttes isegi meeldivam (ei ole vähemalt varasemalt maitstuga võrreldes pettumust valmistav). Ohtralt vanilli, iirist, kerged vürtsid, veidi münti ja aniisi. Üsna ümar ja integreeritud. Suutundelt ümar, kuid veidi puuviljaselt happeline (selline käärinud õun), maitses vanill, heledad rosinad, piimašokolaad. Aroomiga võrreldes siiski üheülbasem. Lõpp pigem lühike ja ilmetu. Ei jää justkui midagi maitstust alles.

Macallan 12 yo „Double Cask“, 40% nc

See on siis uus, eelmise aasta sügisel turule toodud vanuse märkega Macallan, milles on kokku segatud Euroopa ja Ameerika tammest eks-šerri vaatides küpsenud viskid. Aroom üsna vaoshoitud ja kerge, veidi teravilja, veidi pähkleid ja veidi puuvilju. Maitse eelneva kahega võrreldes igavam ja üheplaanilisem; ei toimu mingeid arenguid peale suhteliselt kuivade ürtide. Lõpp lühike, veidi mõru ja üsna kuiv.

Macallan „Select Oak“ (The 1824 Collection), 40% nc

See viski on suunatud peaasjalikult reisikaubanduse lettidele ning saadaval näiteks ka Tallinnas (1 liitrine u 65€). Valmistamiseks on maitsmistoas antud info põhjal kokku segatud viies erinevat tüüpi vaatides (sherry puncheon, sherry butt, sherry hogshead, refill casks, bourbon barrel) küpsenud viskid. Eelnevatega võrreldes isegi meeldivaim. Aroomilt ümar ja üsna puuviljane. Just suurem puuviljasus eristab seda eelnevatest ja muudab selle värskemaks. Lisaks vanill, kerged vürtsid. Maitse tajutavalt šerrine, vürtsid, kergelt kreemine, kuid samas ka kuiv (kohvipaks?). Lõpp keskmise pikkusega, kergelt puuviljane ja tammine. Oma hinda väärt.


Macallan „Rare Cask“ (The 1824 Series), 43% nc

Antud viski valmistamiseks on kokku segatud väga erinevates vaatides küpsenud viskid, millest vanemad on destilleeritud 1980ndatel. Turule toodi see 2015. aastal. Aroom algus üsna suletud, kui avaneb, siis algus marjasena, siis üsna puuviljase jõulisema šerrisusena (võrreldes näiteks 12-aastase Sherry Oak viskiga); lisaks šokolaad, veidi karamelli, apelsinimarmelaad. Maitses pealmine ümar puuviljasus, veidi hapukas-vürtsikas marjasus ja tsitrus, šokolaad ja karamell; vanus on maitses enam tunda. Järelmaitse on siiski pettumus, üsna lühike ja suur osa maitses olnust lahustub ja kaob üsna kiiresti mingit jälge jätmata. Olgu vaadid Macallani jaoks nii haruldased kui tahes, siis hinda arvestades ei ole maitsed meeliülendavad. Siiski on siin eelneva nelja viskiga võrreldes tegemist selgelt jõulisema, maitseküllasema, tasakaalustatuma ja enam tüüpilise Macallan viskiga.

Macallan „Rare Cask Black“ (The 1824 Series), 48% nc, ncf

Nüüd on juba mitmekesisemat aroomi. Kuiv tammisus, kuiv šerri, kuivatatud veidi magusad puuviljad ja kerge suitsusus. Üsna kuiv, kuid meeldiv. Meenutab Highland Park kerget suitsusust (kas küpsetamisel kasutatud endisi HP vaate?). Maitse samuti kuiv nagu aroom juba oodata lasi. Lisaks tammine vürtsisus, millele lisandub magus-mõru marjasus, mis jätkub ka pikalt järelmaitses. See kuiv vürtsikas-magus-mõrusus ei ole just parim osa viskist. Kui aroom oli väga meeldiv ja kutsuv, siis maitse ja järelmaitse selleni ei küündi.


Maitsmisjärjestus tundus algus kummaline, seda eriti nelja esimese osas, kuid olles neid maitsnud, siis tuli tõdeda, et ega vahet polnud – üsna ühelaadsed kerged viskid kõik. Kuid 12-a „Fine Oak“ pidanuks olema siiski oma kerguses esmaselt maitsmiseks pandud.  Lühidalt kokkuvõttes tuleb tõdeda, et Macallan praeguste tavaviskid maitsed on ilmne pettumus. Tõesti, ei midagi erilist. Jah, delikaatsed, kerged ja meeldivad on neli esimest kõik, kuid puudu on täidlus ja kompleksus ning tervikuna on need siiski üsna igavad ja üllatavalt „lahjad“ ühelinnaseviskid. Isegi 12-a šerri vaadis viski on nii „lahjaks“ muudetud. Tuleb tõdeda, et „värvisarja“ (Gold, Amber, Sienna, Ruby) Macallan viskid olid esileküündivamad ja neil jätkus siinmaitstutega võrreldes enam iseloomu. Kaks „haruldase vaadi“ viskit olid küll neljast eelnevast maitseomadustelt selgelt esile tõusvamad, kuid seda mitte niivõrd palju, et need vääriksid küsitavat kõrget hinda.