teisipäev, 14. veebruar 2017

UISGE 2017 Helsinki, Vol II: Highland Park

Esimesel päeval sai kohe osaletud kahes järjestikuses maitsmistoas. Esimene neist oli keskendunud Highland Park ühevaadi linnaseviskidele, millest üks suunatud Saksa, teine Taani ja kaks viimast Soome turule. Alustuseks oli aga toodud Martin Markvardseni poolt Rootsi turu jaoks loodud ühelinnaseviski. Nende viie viski järgselt lisan veel festivali teisel päeval maitstud uut Highland Park „Fire Edition“ viski tutvustuse.


Maitsmistuba: Highland Park Single Casks
Läbiviija: Martin Markvardsen


Highland Park „Ambassador’s Choice“ 10 yo (Swedish Edition), 46% nc

Konkreetne viski on valmistatud HP viskisaadiku Martin Markvardseni poolt sihitult Rootsi turule. Viski on küpsenud Ameerika tammest valmistatud vaatides. Aroom kerge, kreemine-vahane, vanill, veidi ümarat ja mesist linnasust koos kergelt tsitruse aroomidega, kõike hoiab koos õrn suitsusus. Suutundelt samuti veidi kreemine ning maitses puuviljast magusat veinisust, millele lisanduvad tammised vürtsid, vanill ja väheke ka tsitruseid. Lõpp pigem lühike, järelmaitse vürtsikas, veidi karamellistatud suhkrut. Meeldiv, kuid ei midagi erilist.

Highland Park, Vintage 2002, Single Cask Sample (1st fill American Oak Sherry Butt #6353 (for Germany)), 58% nc, ncf

Aroom meeldivalt šerrine, tajutav suitsusus, milles integreeritud punast marjasust. Aromaatne tubakas ja veidi meeldivalt farmine (juurikane, pinnas, sõnnikulisus). Suutundelt terav marjane rünnak, väga intensiivne. Ka maitses suitsusust, ja seda just järgneva kolme viskiga võrreldes. Magus-kuiv šerri, mis vee lisamisel veidi ka kreemiselt ümar. Lõpp pikk, magus-mõru marjasus ning suitsusus päris viimasena. Iseloom: suitsune marjasus ja aromaatne tubakas.

Highland Park, Vintage 2003, 12 yo, „Single Cask Series – Braunstein & Friends“ (for Denmark), (1st fill European Oak Sherry Butt #5878), villitud 2016, 58,3% nc, ncf

Kõige šerrisem, ja seda selgelt kuiv Oloroso. Aroomis tume šokolaad, mitte kuigi magus karamell, kuivatatud puuviljad, vürtsid. Maitse magus, üsna veinine ja teistega võrreldes üheplaaniline. Kangusele vaatamata teravus puudub. Lõpp kuiv, keskmise pikkusega ja suud veidi paksuks tegev (selline toomingamarjade kuivus). Iseloom: kuiv šerri.

Highland Park, Vintage 2002, 13 yo, „Single Cask Series –  SMWS & VYS“ (for Finland), (1st fill European Oak Sherry Hogshead #6367), villitud 2016, 59,2% nc, ncf

Seda sai maitstud juba ka eelmise aasta sügisel Olut Expo käigus. Täiesti erinev nii kahest eelnevast kui ka järgnevast. Kõige jõulisem ja ka värvilt kõige tumedam. Aroomis kõige enam tugevat šerrit tunda, kuid siin ei ole see eelmisega võrreldes kuiv, vaid üsna marjane (põldmarjad, vaarikas). Huvitav ja väga nauditav on siinses viskis tuntav traditsioonilise (dunnage) viskilao aroomid. Maitse algus tugevalt veinine, siis marjane ja viimasena tuleb kerge suitsune laine. Üsna hea tervik. Lõpp pikk, kurku soojendav; koos marjane hapukus ja tammine kuivus. Iseloom: veiniselt magus viskilao kopitus.

Highland Park, Vintage 2004, 12 yo, „Single Cask Series –  Suomi 100“ (for Finland), (1st fill European Oak Sherry Puncheon #1536), villitud 2016, 59,2% nc, ncf

See ühevaadi Highland Park on siis Soome turule veebruari lõpus müügile jõudev uus viski. Viski on võrreldes eelneva Soome jaoks villitud viskiga küpsenud suuremates vaatides ning tajutavalt on siin ka vaadi mõju vähesem. Aroom samuti marjane, kuid siin on need pigem sõstrad (nii musta kui punast). Võrreldes eelnevatega veidi enam suletud, selgelt pehmem ja ehk kõige kreemisem. Iiris, vanill, linnased. Aroomilt veidi sarnane Saksa HP-ga, kuna siin samuti aromaatset tubakat, mis on aga siin kuivem ja meenutab pigem tühja puidust sigarikarbi sisemuse aroome. Lisaks veidi rohelisi ürte. Maitse üsna ümar ja kangusele vaatamata mitte kuigi terav. Marjane ja linnaseline koos. Kui alguses tundus see olevat neljast üks lemmikuid, siis lõpuks veendusin, et eelmine (Soome) viski oma jõulisusega ja (Saksa) viski oma marjase aromaatse tubakaga olid mulle meelepärasemad. Lõpp keskmise pikkusega, veidi veiniäädikalise hapukusega. Iseloom: sigarikarpi asetatud iiris ja tiramisu.


Highland Park „Fire Edition“ 15 yo, 45,2% nc, ncf

See on Highland Park’ uue Norra mütoloogias kahe ürgvalduse – jää (Niflheim) ja tuli (Muspelheim) – vastandusele osutava kaheosalise sarja teine ja ühtlasi viimane viski. Esimeseks oli 17-a „Ice Edition“, mida sai maitstud eelmise aasta sügisel Olut Expo käigus. Siinne viski on küpsenud taastäidetud vaatides, mis olid eelnevalt portveiniga viimistletud. Kokku villiti seda 2016 sügisel 28 000 pudelit.

Aroom üsna täidlane, kuid samas kerge ja aromaatne. Tuntav HP suitsusus, kuiv punaste marjade mahlasus koos tumeda šokolaadiga, lisaks vanill ja veidi vürtse (kaneel). Suus esmalt meeldiv kanarbikuline suitsusus, siis ümar, kuid veidi kuiv marjasus koos kuivatatud tsitruse koorega. Lisandub ka veidi selline suitsune-tuhane vürtsikas (kaneel, muskaat) pahvak – vürtsikas tume šokolaad. Lõpp pikk ja järelmaitse väga pehme, jätab suhu siidiselt suitsuse meki, selline delikaatne kuiv lõpp. Üsna meelepärane, heas tasakaalus ning mitte liiga portveini mõjune Highland Park.

Kui nüüd need kuus viskit meeldivuse alusel järjekorda asetada, siis saaks hierarhia selline:

1. Highland Park Vintage 2002, cask #6367 (SMWS & VYS)
2. Highland Park Vintage 2002, cask #6353 (cask sample)
3. Highland Park Vintage 2004, cask #1536 (Suomi 100)
4. Highland Park „Fire Edition“ 15 yo
5. Highland Park Vintage 2003, cask #5878 (Braunstein & Friends)
6. Highland Park „Ambassador’s Choice“ 10 yo