Järjekorras
seitsmes UISGE toimus 10.-11. veebruaril Helsingis vanas üliõpilasmajas (Vanha
ylioppilastalo). Mõlemal päeval oli festivali uksed avatud kell 15:00-24:00.
Kokku oli maitsmiseks toodud umbes 400 viskit. Võrreldes eelmise aastaga oli
märgata mõningast täiendust, seda just sõltumatute villijate viskide
lisandumisega (Hart Brothers, Hunter Laing). Rahvast oli üsna tihedalt, mis
andis eriti tunda maitsmistubade vahelisel ajal. Saalis läks veidi lahedamaks,
kui maitsmised peale hakkasid. Talletan tagantjärele oma muljed neljas
järjestikkuses postituses: esmalt üksikud maitstud viskid, siis eraldi kolm
maitsmistuba Highland Park, Macallan, Redbreast. Väljaspool
maitsmistubasid sai proovitud kaheksa viskit, millest siin tutvustan seitset ja
homsesse postitusesse jääb üks.
Kõigepealt sai
maitstud kaht ühelinnaseviskit, mida pole olnud kunagi võimalust varem
proovida. Nendeks oli Allt-á-Bhainne ja Braeval. Esimene neist Speyside viskivabrikutest
on rajatud 1975. ja teine 1973. aastal. Mõlemad rajatud Chivas Brothers poolt,
kes on ka praegu nende omanikuks. Tootmisvõimsuseks on mõlemas 4 miljonit
liitrit aastat ning toodetud destillaat läheb küpsema sihtotstarbeliselt, s.t
peamiselt seguviskide valmistamiseks. Ühelinnaseviskina kohtab neid mõlemaid suuresti
vaid sõltumatute villijate pudelites.
Allt-á-Bhainne,
Vintage 1996, 18 yo (villija Hunter Laing „Old Malt Cask“, destilleeritud
06.1998, villitud 08.2014; 337 pudelit, refill hogshead), 50% nc, ncf
Vanilline ja
viljane. Kergelt magusad rohelised puuviljad (õun, pirn). Suutunne algus kergelt
puidune ja kuiv, siis muutub pehmemaks ja kreemisemaks, kus vanill, linnased ja
veidi iirist, värsked puuviljad. Järelmaitse kuivapoolne, kerge ja pigem
lühike. Tervikuna keskpärane viski, ei midagi vaimustavat, kuid samas ka ei
midagi ette heidetavat.
Braeval, Vintage
1997, 18 yo (villija Hunter Laing „First Editions“, destilleeritud 12.1997,
villitud 08.2016; 312 pudelit, sherry butt), 54,8% nc, ncf
Ninna lõikav
teravus ja seda just tammise vürtsisuse näol, selle all tunda veinisust koos kuivatatud
puuviljade ja šokolaadiga. Paar tilka vett lihtsustab ja isegi teravdab aroomi.
Maitses kuivatatud puuviljade magusus koos tumeda šokolaadiga, mis teeb
suutunde meeldivalt komplekseks ning aroomist oluliselt paremaks. Veega maitse
vürtsisem, šokolaad kaob, muutub veidi soolakaks. Lõpp üsna pikk ja pehme
kuivatatud puuviljade magusus. Veega lõpp teravam ja kuivem. Üsna meeldiv
tervik.
Glenlivet „Single
Cask Edition – Coupar Angus“ 15 yo, refill sherry #9940 (villitud 2.12.2015
Skandinaavia turule), 57,9% nc, ncf
Võiks öelda lihtsalt
– tüüpiline Glenliveti aroom. Kangusele vaatamata aroom üsna kerge ja
vähealkohoolne, puuviljadest värsked õunad (valge klaar), pirnid ja ananass. Lisandub
kuiv tamm. Maitse samuti kerge, algus veidi veiniäädikaline teravus keelel,
kuid suutunne pigem kreemine, maitses küpsed rohelised õunad, ananass ja
vanill. Järelmaitse kaldub kuivuse poole. Veega aromaatsus kaob, maitse püsib
suht sarnasena, lisandub ehk vaid veidi ingverit. Lõpp on aga vee lisamisel
pikem. Kokkuvõttes ei midagi erilist, tüüpiline hea kerge Glenlivet.
Bruichladdich 23 yo
(villija That Boutique-y Whisky Company Batch #4, villitud 2016, toodetud 285
pudelit), 47,4% nc, ncf
Väga heleda
värvusega, ilmselt on tegemist taastäidetud (ehk isegi kolmanda täitekorra)
vaadiga. Aroom karge ja veidi mereline, kergelt õlised tsitrused, veidi lillelist
aroomi, vanill, teraviljad ja veidi martsipani koos banaaniga. Suutundelt üsna
ümar ja veidi õline; kookos ja linnased, tsitrused koos õrnalt piirituselise
mekiga. Lõpp keskmise pikkusega ja veidi soolakas teraviljasus. Meeldiv ja
äratuntavalt Bruichladdich, kuid ei tundu 23-aastase viskina, vaid pigem
oluliselt nooremana.
Arran „Millenium
Casks“, (13 yo; villitud 2013. aastal kokku 7800 pudelit), 53,5% nc, ncf
Nagu nimigi osutab,
on tegemist sajandivahetuse auks villitud viskiga. Täpsemalt on siis viski
valmistamiseks kasutatud 35 eks-burboon (barrel) ja 10 eks-šerri (hogshead)
vaati, mis olid täidetud 31.12.1999. ja 01.01.2000. valmistatud destillaadiga. Aroom
väga meeldiv värske puuviljasus, ohtralt puuvilju – tsitrused, eriti apelsin,
pirnid, õunad, ananass. Ümarust ja pehmust lisavad linnased. Maitses samuti
hästi integreeritud linnased ja tsitrused, jällegi eriti apelsin; lisaks õunad
ja pirnid siirupis. Suutundelt on siiski kangusest tulenevalt üsna terav ja
intensiivne, veidi vürtse. Veidi vett pehmendab ja toob eriti esile pirnimaitselise
karamellikommi magusa värskuse. Järelmaitses veidi ingverit, lõpp keskmise
pikkusega ja veidi kuivusele kalduv. Väga meeldiv. Arran viski hakkab mulle aina
enam ja enam meeldima.
Hazelburn 9 yo,
Vintage 2007 Barolo Cask Matured (villitud 2016. aastal kokku 10800 pudelit),
57,9% nc, ncf
Esmalt on see viski
küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ja järelküpsenud kolm aastat
taastäidetud Barolo veini vaatides. Aroom üsna õhuke, kergelt piirituseline,
magus-vürtsikas marjasus. Noorus on tajutav. Maitse oluliselt parem, kuigi
kangusest tulenevalt üsna terav. Marjane magusus, vürtsikas, isegi veidi pipart,
koos pehmust andvate puuviljadega. Lõpp keskmise pikkusega, jätkub marjasus,
mis taandub kuivapoolseks. Noorevõitu keskpärane viski Springbank viskivabriku
kohta.
BenRiach 18 yo
Albariza (Peated, Pedro Ximénez cask finish, villitud 2015. aastal kokku 3886
pudelit), 46% nc, ncf