esmaspäev, 13. veebruar 2017

UISGE 2017 Helsinki, Vol I

Järjekorras seitsmes UISGE toimus 10.-11. veebruaril Helsingis vanas üliõpilasmajas (Vanha ylioppilastalo). Mõlemal päeval oli festivali uksed avatud kell 15:00-24:00. Kokku oli maitsmiseks toodud umbes 400 viskit. Võrreldes eelmise aastaga oli märgata mõningast täiendust, seda just sõltumatute villijate viskide lisandumisega (Hart Brothers, Hunter Laing). Rahvast oli üsna tihedalt, mis andis eriti tunda maitsmistubade vahelisel ajal. Saalis läks veidi lahedamaks, kui maitsmised peale hakkasid. Talletan tagantjärele oma muljed neljas järjestikkuses postituses: esmalt üksikud maitstud viskid, siis eraldi kolm maitsmistuba Highland Park, Macallan, Redbreast. Väljaspool maitsmistubasid sai proovitud kaheksa viskit, millest siin tutvustan seitset ja homsesse postitusesse jääb üks.


Kõigepealt sai maitstud kaht ühelinnaseviskit, mida pole olnud kunagi võimalust varem proovida. Nendeks oli Allt-á-Bhainne ja Braeval. Esimene neist Speyside viskivabrikutest on rajatud 1975. ja teine 1973. aastal. Mõlemad rajatud Chivas Brothers poolt, kes on ka praegu nende omanikuks. Tootmisvõimsuseks on mõlemas 4 miljonit liitrit aastat ning toodetud destillaat läheb küpsema sihtotstarbeliselt, s.t peamiselt seguviskide valmistamiseks. Ühelinnaseviskina kohtab neid mõlemaid suuresti vaid sõltumatute villijate pudelites.


Allt-á-Bhainne, Vintage 1996, 18 yo (villija Hunter Laing „Old Malt Cask“, destilleeritud 06.1998, villitud 08.2014; 337 pudelit, refill hogshead), 50% nc, ncf

Vanilline ja viljane. Kergelt magusad rohelised puuviljad (õun, pirn). Suutunne algus kergelt puidune ja kuiv, siis muutub pehmemaks ja kreemisemaks, kus vanill, linnased ja veidi iirist, värsked puuviljad. Järelmaitse kuivapoolne, kerge ja pigem lühike. Tervikuna keskpärane viski, ei midagi vaimustavat, kuid samas ka ei midagi ette heidetavat.


Braeval, Vintage 1997, 18 yo (villija Hunter Laing „First Editions“, destilleeritud 12.1997, villitud 08.2016; 312 pudelit, sherry butt), 54,8% nc, ncf

Ninna lõikav teravus ja seda just tammise vürtsisuse näol, selle all tunda veinisust koos kuivatatud puuviljade ja šokolaadiga. Paar tilka vett lihtsustab ja isegi teravdab aroomi. Maitses kuivatatud puuviljade magusus koos tumeda šokolaadiga, mis teeb suutunde meeldivalt komplekseks ning aroomist oluliselt paremaks. Veega maitse vürtsisem, šokolaad kaob, muutub veidi soolakaks. Lõpp üsna pikk ja pehme kuivatatud puuviljade magusus. Veega lõpp teravam ja kuivem. Üsna meeldiv tervik.


Glenlivet „Single Cask Edition – Coupar Angus“ 15 yo, refill sherry #9940 (villitud 2.12.2015 Skandinaavia turule), 57,9% nc, ncf

Võiks öelda lihtsalt – tüüpiline Glenliveti aroom. Kangusele vaatamata aroom üsna kerge ja vähealkohoolne, puuviljadest värsked õunad (valge klaar), pirnid ja ananass. Lisandub kuiv tamm. Maitse samuti kerge, algus veidi veiniäädikaline teravus keelel, kuid suutunne pigem kreemine, maitses küpsed rohelised õunad, ananass ja vanill. Järelmaitse kaldub kuivuse poole. Veega aromaatsus kaob, maitse püsib suht sarnasena, lisandub ehk vaid veidi ingverit. Lõpp on aga vee lisamisel pikem. Kokkuvõttes ei midagi erilist, tüüpiline hea kerge Glenlivet.


Bruichladdich 23 yo (villija That Boutique-y Whisky Company Batch #4, villitud 2016, toodetud 285 pudelit), 47,4% nc, ncf

Väga heleda värvusega, ilmselt on tegemist taastäidetud (ehk isegi kolmanda täitekorra) vaadiga. Aroom karge ja veidi mereline, kergelt õlised tsitrused, veidi lillelist aroomi, vanill, teraviljad ja veidi martsipani koos banaaniga. Suutundelt üsna ümar ja veidi õline; kookos ja linnased, tsitrused koos õrnalt piirituselise mekiga. Lõpp keskmise pikkusega ja veidi soolakas teraviljasus. Meeldiv ja äratuntavalt Bruichladdich, kuid ei tundu 23-aastase viskina, vaid pigem oluliselt nooremana.


Arran „Millenium Casks“, (13 yo; villitud 2013. aastal kokku 7800 pudelit), 53,5% nc, ncf

Nagu nimigi osutab, on tegemist sajandivahetuse auks villitud viskiga. Täpsemalt on siis viski valmistamiseks kasutatud 35 eks-burboon (barrel) ja 10 eks-šerri (hogshead) vaati, mis olid täidetud 31.12.1999. ja 01.01.2000. valmistatud destillaadiga. Aroom väga meeldiv värske puuviljasus, ohtralt puuvilju – tsitrused, eriti apelsin, pirnid, õunad, ananass. Ümarust ja pehmust lisavad linnased. Maitses samuti hästi integreeritud linnased ja tsitrused, jällegi eriti apelsin; lisaks õunad ja pirnid siirupis. Suutundelt on siiski kangusest tulenevalt üsna terav ja intensiivne, veidi vürtse. Veidi vett pehmendab ja toob eriti esile pirnimaitselise karamellikommi magusa värskuse. Järelmaitses veidi ingverit, lõpp keskmise pikkusega ja veidi kuivusele kalduv. Väga meeldiv. Arran viski hakkab mulle aina enam ja enam meeldima.


Hazelburn 9 yo, Vintage 2007 Barolo Cask Matured (villitud 2016. aastal kokku 10800 pudelit), 57,9% nc, ncf

Esmalt on see viski küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ja järelküpsenud kolm aastat taastäidetud Barolo veini vaatides. Aroom üsna õhuke, kergelt piirituseline, magus-vürtsikas marjasus. Noorus on tajutav. Maitse oluliselt parem, kuigi kangusest tulenevalt üsna terav. Marjane magusus, vürtsikas, isegi veidi pipart, koos pehmust andvate puuviljadega. Lõpp keskmise pikkusega, jätkub marjasus, mis taandub kuivapoolseks. Noorevõitu keskpärane viski Springbank viskivabriku kohta.


BenRiach 18 yo Albariza (Peated, Pedro Ximénez cask finish, villitud 2015. aastal kokku 3886 pudelit), 46% nc, ncf

Meeldivalt ümar, aromaatne ja paks magus puuviljasus, lisandub rasvane turbasuitsusus. Väga hästi integreeritud, suitsune destillaat on magusa PX vaadiga hästi tasakaalus. Maitse samuti kompleksne ja suutundelt paks, esmalt tuleb suitsusus, siis magus ja ümar puuviljasus (magus eakas šerrisus), mis sulanduvad suus hästi integreeritud tervikuks. Ehk jääb maitse veidi aroomile alla, kuid on siiski väga-väga hea. Järemaitse püsib kaua suus, veidi kreemine ja suitsune magusus katab suu meeldivalt. Kindlasti UISGE’l maitstuist üks lemmikuid ja võrreldav kahe varasemalt maitstud turbassuitsuste BenRiach viskidega, mis järelküpsenud veini vaatides (12-a Heredotus Fumosus ja 17-a Solstice).