kolmapäev, 28. detsember 2016

LAGAVULIN 12 yo „Special Release 2015“


Lagavulin viskivabrik sai sel aastal 200. aastaseks. Aastapäeva puhuks villiti kaks piiratud koguses ühelinnaseviskit: 8- ja 25-aastane. Lisaks sai aastapäeva märke ka järjekorras juba 15nes tünnikangusega 12-aastane Lagavulin, mis on küpsenud taastäidetud Ameerika tammest eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Lagavulin 12 yo „Special Release 2015“, 56,8% ncf

Aroom: kangusele vaatamata üsna kerge. Suitsune magus sidrun, suitsusus on turbane (kõdu, taime juurestik) ja samas kulupõlengu laadne. Ehk siis nii tugevamat kui kergemat suitsusust üheaegselt. Kergelt värske asfaldi aroomid. Sidrunile lisaks magusaid suitsuseid puuvilju, eriti pirn, ja kummeli tee. Lisaks ka mõrkjamat rohusust ja ürdisust; kamper. Vesi toob aroomi ka vanilli ja linnased ning muudab koosluse veidi paksemaks ja õlisemaks.

Maitse: intensiivne tsitruseline turbasuitsusus; terav, kuid sobib ka sellisel kangusel mekkimiseks. Vesi ümardab ja toob enam esile õlise magusa linnasuse koos suhkrustatud sidruniga. Lisaks mõru-magus greip ja ürdisus. Turbasus saabub pigem teise lainena ja on tajutavalt soolane koos kerge piprasusega.

Lõpp: pikk, tugevalt turbane, mis nüüd ka veidi meditsiiniline, veidi rohuselt ja tsitruseliselt mõru, greip, pipar; kuiv.

Hinnang: A