laupäev, 24. detsember 2016

KILCHOMAN 10th Anniversary Release


Kilchoman viskivabrik rajati 2005. aastal ning kümneaastase juubeli puhul villiti eriväljalase, kuhu segati kokku aastatel 2005-2012 destilleeritud viskid. Seejuures on igas selles aastapäeva  pudelis ka tilgake kõige esimesest vaadist, mis üldse Kilchomani viskivabrikus täideti – vaat #01/2015. Kokkusegatud vaatideks olid valitud nii eks-burboon kui  eks-šerri vaadid. Kokku villiti seda viskit vaid 3000 pudelit ja lisaks siis loetud hulk minipudeleid. Ise sai see kaasa ostetud eelmisel aastal viskivabriku poest. Nüüd siis aeg see maitsmiseks avada. Maitstav on pärit 5cl minipudelist.


Kilchoman 10th Anniversary Release 2005-2015, 58,2% nc, ncf

Aroom: üsna täidlane, vaatamata kõrgele kangusele üllatavalt kerge ja vaoshoitud. Linnaseline ja tuhaselt puuviljane magusus koos värske sidruni ja ananassiga. Turbasuitsus olemas, kuid hiilib pigem tagaplaanil. Võrreldes 2008 aastakäigu viskiga on siin mõningad eks-šerri vaadid muutnud aroomi veidi mitmekesisemaks. Vesi toob esile segus olevad noored viskid ja kerge vaskse metallisuse.

Maitse: huultel esmalt magusate linnaste mekk, kuid siis oodatult väga terav ja intensiivne rünnak suus ja kurgus. Mõru-terav rohune piprasus. Tsitrused ja kiivid. Veega tuleb esile noorte viskide osa koos veidi metallise (vaskse) piirituselisusega.

Lõpp: pikk, magusad linnased, kiivile omane magus-hapukus, tuhane kuiv suitsusus.

Hinnang: B+

Jõulude ja aastalõpu tähistamiseks hea algus. Enne uue aasta saabumist maitsen veel kaht Lagavulin ühelinnaseviskit, mis mõlemad küll villitud 2015. aastal, kuid sobivad siiski Lagavulin viskivabriku sel aastal täitunud 200 aastapäeva tähistama. Päris suur patt oleks aasta ära lõpetada ja seda tähtpäeva sel aastal Lagavulinit maitsmata mitte tähistada.

Häid pühi!