reede, 30. detsember 2016

LAGAVULIN 1999/2015 „Distiller’s Edition“

Kui eelmine maitstud Lagavulin oli puhtalt taastäidetud eks-burboon vaatides küpsenud, siis siinmaitstav on peale esmast küpsemisaega läbinud järelküpsemise Pedro Ximenez’ šerri vaatides. Konkreetne linnaseviski on destilleeritud 1999 ja villitud 2015 aastal. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Lagavulin 1999/2015 „Distiller’s Edition“ lgv. 4/504, 43%

Aroom: üsna vaoshoitud, paks puuviljane turbasus. Puuviljad on siin osalt kuivatatud (õun, viigimari, rosinad) ja osalt keedetud (veidi siirupised). See muudab turbased aroomid tervikuna üsna kergeks, pehmeks ja mõõdukalt magusaks. Lisanduvad metsaalune kõdu, kaneeliga ülepuistatud ahjuõunad, tubakas ja veidi piimašokolaadi. Paar tilka vett teeb aroomi värskemaks ja toob burboon vaadis küpsenud destillaadi šerri alt esile.

Maitse: suutunne pehme ja kergelt kreemine turbasus. Turbasus on siin mitte niivõrd mereline vaid pigem selline tume – soine, rabamülkane, juurikane – ja üksnes veidi tuhaselt adrune. Mõõdukalt šerrist magusust, tume apelsini marmelaad. Teises laines saabuvad kergelt suitsused ja mesised vürtsid ja veidi tammisust. Vähene vesi toob esile mõningal määral tsitruseid, mis muudavad maitse värskemaks, kuid kaotsi läheb kreemisus. Tervikuna tahaks maitse veidi kõrgemat kangust ja ehk veidi enam turbasust.

Lõpp: keskmiset pikk. Meeldivalt kurku soojendav. Veidi turbased vürtsid jätkuvad, lisandub kerge piprane kipitus keelel, kuid siis hääbuvad tasapisi mõlemad, jättes endast järele kergelt metallise järelmaitse.

Hinnang: B+