laupäev, 17. detsember 2016

KILCHOMAN Vintage 2008

Siinne Kilchoman ühe aastakäigu linnaseviski on destilleeritud juulis 2008. aastal ning küpsenud esimese täitekorra Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning villitud augustis 2015. aastal. Villimise hetkel oli see vanim Kilchoman ühelinnaseviski – seitse aastat. Aastakäigu viskidest oli see järjekorras kolmas, varasemalt on villitud 2006/2011 ja 2007/2013 aastakäigu Kilchomanid. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Kilchoman Vintage 2008, 46% nc, ncf

Aroom: magusalt turbasuitsune koos magusate linnastega, veidi vanilli ja sidrunipipart. Lisaks magus tubakas, mesi ja üsna kergelt ka magusaid pehmeid puuvilju (melon). Suitsune aroom on selline merevetikaliselt soolase ja fenoolse ning lõkkesuitsu segu. Vajab klaasis seismist ja õhutamist, mis integreerib aroomid. Vee lisamisel tuleb olla ettevaatlik. Liigne vesi ei tee head, kaotab magusa turbasuse, linnasuse ja jätab alles kuiva antiseptilise ja üsna „õhukese“ aroomi.

Maitse: algus üsna terav ja veidi piirituseline, siis selgelt tajutav mereline turbasus, millele liitub kiirelt magus ja kergelt õline linnasus. Veidi ka merelist soolasust, ingverit ja kerget piprasust, mis tuletab meelde viski nooruse. Ka maitsele ei tee liigne vesi head, teravus suureneb ja maitse läheneb toordestillaadile. Üllatavalt tuleb aga edasi lahjendades (u 28-30%ni) magus linnasus tagasi.

Lõpp: keskmise pikkusega, turbasuitsune, veidi vanilli ja puuviljast magusust, kuid samas ka kergelt soolane ja kuivapoolne.

Hinnang: B

Tervikuna meeldiv klassikaline Islay turbasuitsune linnaseviski. Noorust on küll kohati tunda, kuid siiski on kogu tervik hästi integreeritud.