teisipäev, 4. oktoober 2016

BRUICHLADDICH The Classic Laddie, Scottish Barley

Kuigi tegemist on vanuse märketa (NAS) viskiga, siis tänu sellele, et Bruichladdich viskivabrik on üks nendest, kes toetab Šoti viski suuremat läbipaistvust, saab teada just selle ühelinnaseviski puhul täpse koostise. Selleks tuleb viskivabriku kodulehel sisestada pudeli kood. Nii on antud väljalaske (Batch 14/290) puhul kokku segatud 70 vaati viiest eri aastakäigust (2003 kuni 2007), kasutatud kaht odra tüüpi (kogu oder kasvanud Šoti mandril) ja neli erinevat vaaditüüpi (50 esmatäite burboon ASB, 15 teise täitekorra burboon ASB, 4 esmatäite Hispaania tammest šerri vaati (butt), 1 kolmanda täitekorra Hispaania tammest vaat (hogshead)). Maitstav viski on pärit 20cl pudelist, mis villitud 06.11.2014 (ostetud Bruichladdichi viskivabriku poest eelmise aasta sügisel).


Bruichladdich The Classic Laddie, Scottish Barley, 50% nc, ncf

Aroom: kerge ja meeldivalt värske. Üsna täidlane, domineerivad tüüpilised Bruichladdichile omased magusapoolsed linnase aroomid. Värskus on just mereline (eriti tormijärgne mereäär sügisel), sellega seotult on tunda ka soolasust, milles ka hästi kergelt metallist kargust. Lisandub vanill, kaneeliga õunakook, magus sidrun ja magus lilleline rohusus.

Maitse: aroomis juba esil olnud värskus. Suutunne on üsna täidlane ja meeldivalt õline. Esmalt tuleb linnaste magusus, siis sidrun ja kerge ingveri pahvak. Veidi soolasust ja vürtsikat hapusust (šerri vaatide mõju?). Tervikuna on maitse üsna sirgjooneline ja mitte kuigi kompleksne, kuid see ei ole siin miinuseks. Puuduvad ebameeldivad noodid.

Lõpp: keskmine kuni pikk, linnaste magusus, sidrun ja õrnalt soolane.

Hinnang: B

Iseenesest lihtne, kuid igati õnnestunud, meeldiv ja puhas mereliselt värske hõnguga turvastamata Islay ühelinnaseviski. Õnneks Tallinna poodides saadaval. Tasub kindlasti ka viskivabriku kodulehelt järgi uurida täpsem koostis. Ilmselt võivad erinevad väljalasked olla veidi teistsuguse struktuuriga, mis võib väljenduda ka mõningal määral erinevas aroomis ja maitses.