teisipäev, 18. oktoober 2016

ABHAINN DEARG

Siinse viski puhul on tegemist Šotimaa kõige läänepoolsema viskivabriku Abhainn Dearg esimese viskiga. Viskivabrik asub Šotimaa looderannikul Välis-Hebriidide saarestikus paikneval Lewis’e saarel, täpsemalt saare lääneservas. Viskivabriku rajas saare enda elanik Mark Tayburn 2008. aastal. Viskivabriku nimi „Abhainn Dearg“ tähendab punast jõge. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 20 000 liitrit.

Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis destilleeritud 2008. ja villitud 2011. aastal ning pakendil oleva märke kohaselt on tegemist ühevaadi viskiga. Siin on tegemist Abhainn Dearg viskivabriku esimese villitud ühelinnaseviskiga (vanuseks minimaalsed lubatud kolm aastat).


Abhainn Dearg, 46% ncf, nc

Aroom: pehme, teraviljane ja isegi veidi maisine magusus, veidi iirist. Väga kummaline aroom, mida pole üheski linnaseviskis varem kohanud. Raske isegi määratleda, mida see aroom kõige enam meenutab. Vast seostub see võiga, magusa võiküpsisega, värske pärmitaignaga, millele segatud juurde kuiva heina. Väga kergelt on selle all hoomatavad ka rohelised puuviljad. Vee lisades muutub aroom valge veini äädikat meenutavaks.

Maitse: noore viski kohta üsna kerge ja vähealkohoolne. Magus teraviljasus, mais, suutunne veidi õline. Ka maitse sama kummaline ja omapärane; pärmitainas, teravili, ehk veidi kummeli ja pärnaõie teed. Ehk ka rohelise õuna, sidruni ja pähkliga võiküpsised. Sidrunikaramell. Veega muutub taas veidi äädikalisemaks.

Lõpp: pigem lühike. Piirituseline, veidi magusat vanilli ja kuiva heinasust.

Hinnang: D (kuid kindlasti mitte iseloomutu)

Abhainn Dearg viskivabriku "tootmisüksus". Foto: geograph.org.uk

Väga noor, ühedimensiooniline ja pigem toordestillaadi, kui küpse viski iseloomu kandev. Tegemist on aga väga omapärase, isegi veidra, maitsekooslusega. Ja ega see ei saakski olla vist teisiti, kui kasutusel kummalised endistest kuumavee tsisternidest valmistatud destillaatorid, mille ülaosa meenutab väljavenitatud tipuga nõiakübarat. Raske öelda, kas see jääbki Abhainn Dearg viski iseloomuks, või on saadud peale esimest destilleerimisaastat valmistusprotsess paremini paika. Esimene põhitoodangu ühelinnaseviski on planeeritud villida 2018. aastal kümneaastasena.