Siinse linnaseviski
puhul kehtib kindlasti kolm sõna: eksperimenteerimine, ebatraditsioonilisus ja
mittelinnaseviskilisus. Üha enam on hakatud ka Šoti viski puhul
eksperimenteerima. Seda vähemalt niipalju, kui suhteliselt rangete piiride sees
võimalik on. Üheks selliseks „uuenduseks“ on uute, seni kasutamata,
tammevaatide (virgin või new oak casks) kasutamine Šoti viskide
järelviimistlemisel või koguni täisajaliseks küpsemiseks. See aga on
ebatraditsiooniline, kuna Šoti viski toordestillaadi nüansirikkuse
esiletoomiseks ja säilitamiseks on loetud sobivamaks kasutatud vaatide
kasutamist. See uus ja leviv praktika on kutsunud esile nii poolehoidu kui ka
suuremal hulgal vastuseisu. Vastuseisjate üheks põhilisemaks argumendiks on
olnud Šoti viski burbooni sarnaseks muutmine, mis tähendab ühe osana ka seda,
et viskid hakkavad maitsma üksteisega üha sarnasemalt. Šoti viski, ja eriti
ühelinnaseviski, puhul on aga mitmekesisus ja erinevus just vooruseks.
Siinmaitstava viski
valmistamiseks kasutatud viski on kõik destilleeritud ja vaatidesse küpsema
pandud 12.08.1999 ning villitud 22.07.2013. Esmane küpsemine on toimunud eks-burboon
vaatides (ASB) ja teadmata aja järelküpsenud Ameerika tammest uutes vaatides.
BenRiach Vintage
1999, 13 yo, Virgin American Oak Wood Finish, 46% nc, ncf
Aroom: magus ja
kergelt siirupine, magus-vürtsikas puit, ahjuõunad vanillikastmes, veidi
kuivatatud aprikoosi, ja kookost – kõik üsna vaadi mõjuline. Vähese vee
lisamine vabastab siirupise magususe alt ka destillaati ennast ja sellega koos
ka värskemaid puuvilju.
Maitse: magus,
ümar-paks vanillisus, vahtrasiirup, millele lisandub magusapoolne vürtsisegu, kookos ja mesine karamell. Seega nii, nagu aroom juba lubas: paks, magus ja
magus-vürtsikas tammisus. Minu jaoks liigselt magususe poole kaldu. Vähene vesi
toob esile värskemaid magusaid puuvilju ja suhkrusiirupine magusus asendub
meeldivama linnaste magususega. Kuigi sobib ka ilma veeta, on vee lisamine
vajalik linnaseviski päästmiseks burboonisuse käest.
Lõpp: keskmise
pikkusega, magus, kurku soojendav, kergelt vürtsikas. Taandub veidi rohuselt
lilleliseks ja kuivaks.
Hinnang: C+