pühapäev, 16. oktoober 2016

PORT CHARLOTTE Scottish Barley

Bruichladdichi viskivabrikus valmistatava Port Charlotte ühelinnaseviski puhul kasutatakse tugevalt turvastatud (40 ppm) linnaseid. Viskivabriku põhivalikusse kuuluv Scottish Barley viski puhul on, nii nagu nimigi viitab, kasutatud üksnes Šotimaal kasvanud otra. Viski jaoks on kokku segatud erinevas vanuses (peamiselt ilmselt kuue kuni kaheksa ning mõned vaadid ka kuni kümne aastased) Ameerika tammest eks-burboon vaatides küpsenud viskid, millele on juurde lisatud vähesel määral eks-šerri vaatides küpsenut. Maitstav on pärit 20cl pudelist, mis villitud 29.10.2014 (ostetud Bruichladdichi viskivabriku poest 2015. aasta sügisel).


Port Charlotte, Scottish Barley, 50% nc, ncf

Aroom: pehme ja magus linnaseline turbasuitsusus. Kuigi on kasutatud tugevalt turvastatud linnaseid, ei ole siin suitsusus muid aroome matvalt domineeriv, vaid on hästi integreeritud Bruichladdichi destillaadile omase lillelise-puuviljase-linnaselise aroomiga. Linnastele lisandub vaadist lähtuv vanill ja karamell, veidi puuviljakommi magusust ning tubakat. Tasapisi tuleb üha enam esile ka kerge piirituselisus, valge pipar ja sõnnikulisus, mis tuletavad meelde viski noorust.

Maitse: kangusele vaatamata üllatavalt pehme. Esmalt magus suitsune linnasus ja linnasesuhkur, millele järgneb kerge piprane laine koos veidi kuiva vürtsiseguga. Võrreldes aroomiga on maitses enam tunda tamme mõju. Suutunne kreemjalt õline, kuid vähem kui Bruichladdich Classic viski puhul. Piprasele turbasusele ja magusale linnaselisusele lisandub ka veidi soolast sidrunit ja mõrudamat greipi.

Lõpp: üsna pikk. Jätkub piprasus, greip, mis läheb tasapisi üle ümaraks ja kergelt magusalt linnaseliseks suitsususeks, püsides suus üsna kaua.

Hinnang: B

Hästi tasakaalus noor linnaseviski, millel on olemas kõik omadused, mida ühelt Islay saare turvastatud linnaseviskilt oodata. Iseenesest jällegi üsna noor, lihtne ja mitte kuigi kompleksne, kuid samas igati õnnestunud ja kergelt nauditav kooslus. Võib lisada paar tilka vett, kuid ise eelistasin mekkida ilma veeta. Vesi vähendab linnaselist õlisust ja muudab suutunde õhemaks.