reede, 30. september 2016

Chivas Regal 12 yo & 18 yo

Chivas Regal on üks tuntumaid Šoti seguviskisid. Chivas Regal 12-aastane toodi USA turule juba aastal 1938 ning mujal maailmas 1949. Viski on küpsenud endistes burboon vaatides ja linnaseviskide osakaal on umbes 20%. Chivas Regal 18-aastane toodi turule 1997 aastal. Segus kasutatud viskid ja osakaal erinevad nooremast; lisaks Strathisla ühelinnaseviskile on siin kasutatud ka ohtramalt Longmorn ühelinnaseviskit. Küpsemine on leidnud aset nii burboon kui šerri vaatides. Maitstavad on pärit 5cl minipudelitest.


Chivas Regal 12 yo, 40% (villitud 03.09.2013)

Aroom: kerge, õrnalt siirupine puuviljasus. Algus on suhteliselt kinnine ja vähearomaatne. Tasahilju tulevad esile küpsed kollased ploomid, aprikoos ja banaan. Iiris ja vanill. Puuviljasust katab ka lillelisus (liiliad), pärnaõie ja kummeli tee aroomid. Taustal veidi tunda ka piirituselisust.

Maitse: suutunne ümar ja kreemine, isegi võine. Puuviljad (aprikoos, kollane küpse ploom), iiris, vanill, veidi röstimata metsapähkleid, magus kummelitee. Teraviljasus domineerib.

Lõpp: keskmise pikkusega, võine, pehmed puuviljad ja iiris. Lõpeb rohuselt.

Hinnang: C+ (seguviski)

Chivas Regal 18 yo, 40% (villitud 26.02.2008)

Aroom: tajutavalt erinev. Algselt ilmne veinisus koos kerge väävliga (tuletikud), mis pole siiski kuigi häiriv ega püsiv. Kerge vürtsikus ja kuivatatud puuviljad; eriti kuivatatud apelsinikoor. Magus karamell, magusad linnased. Üsna rikkalik, aromaatne, tugev vanill, šerrine.

Maitse: ümar ja puuviljane. Šerrisus tuntav, kuivatatud apelsinikoor, magus karamellijäätis. Sellele lisandub tasakaalustavalt kuiv vürtsikus (eriti kaneel, veidi muskaati); veidi kakaod.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Kurku soojendav, ümar veinisus, mis taandub lõpuks veidi rohuselt kuivaks.

Hinnang: B (seguviski)

Mõlemad üsna meeldivad, ja piisavalt erinevad, Šoti seguviskid. Võrreldes odavamate ja vanuse märketa seguviskidega, mis on enamasti üsna piirituselised, on mõlemad siinmaitstud Chivas Regal viskid vägagi pehmed. Lisaks on neil mõlemal piisavalt iseloomu, et maitsta neid puhtalt ja tasapisi.