neljapäev, 5. november 2015

ABERLOUR 16 yo

Siin maitstav 16-aastane on vanuselt keskmine vanuse märkega Aberlour linnaseviski põhitoodangus (12, 16, 18), mille valmistamiseks on kasutatud nii eks-burboon kui eks-šerri vaatides küpsenud viskisid (Double Cask Matured). 
Aberlour põhisortimendile lisanduvad üksnes eks-oloroso šerri vaatides küpsenud ja tünnikangusega „A’bunadh“ (viimane Batch on nr 52), peamiselt Prantsusmaa turule suunatud, kuid ka mujal leitavad 10-aastane, 12-aastane (Non Chill-Filtered, 48%), 15-aastane (Select Cask Reserve) ja „White Oak“ (Ameerika tammest vaatides küpsenud, viimne aastakäik 2004, villitud 2014). Reisikaubanduse lettidel on veel 12-aastane (Sherry Cask) ja 15-aastane (Double Cask). Siin maitstav pudel on villitud kas 2011 või 2012. Praegu Eestis saadaval olev on villitud 40% kangusega.


Aberlour 16 yo „Double Cask Matured“, 43%

Aroom: kerge, magus ja mahlane puuviljasus. Selge šerri mõju. Puuviljadest õun ja ploom, nii värsked mahlakad, kui ka kuivatatud magusad. Rosinad ja piimašokolaad. Ka õrnalt värsket lillelisust ja rohusust, kerge vanill ja vürtsikus. Tajutav kahe eri vaadi mõjust tulenev tasakaalustatud kompleksus. Veidi konjakine. 

Maitse: algus üsna magus ja mahlane, sellele järgneb kohe delikaatne ja pehme vürtsikas tammine laine (kaneel, muskaat, ka kerge ingver), mis läheb omakorda üle apelsiniseks mesisuseks. Rikkalik puuviljasus. Mitte küll nii täidlane kui 18-aastane, kuid samas täiuslikum kui 12-aastane. Aroom ja maitse hästi tasakaalus.

Lõpp: keskmise pikkusega, puuviljasusele lisaks veidi linnast ja iirist.

Hinnang: B+