kolmapäev, 18. november 2015

Viskiklaasid

Viski maitsmiseks on võimalik valik langetada mitme viskiklaasi seast. Viskiklaasid võib osta endale eraldi või siis kasutada võimalust ning soetada endale järgmine viskipudel kinkekomplektina, kus juurde lisatud klaasid. Kahjuks on isegi ühelinnaseviskide puhul sellistesse pakkidesse kaasa pandud klaasid, mis on küll kenad ja vastava viskivabriku logoga, kuid pudelis oleva joogi aroomi ja maitse hoomamiseks pole need kuigi sobivad (joomiseks aga küll). Oluline on mõista, et linnaseviskide ja eriti ühelinnaseviskide puhul ei tohi klaasi suhtuda kui üksnes anumasse, mis teatavat kogust viskit sisaldab!

Millised siis on parimad klaasid linnaseviski maitsmiseks, et kogeda selle rikkaliku joogi kõiki aroome ja maitseid. Järgnevalt ülevaade mõningatest levinud viskiklaasidest, millest esimese rühma (klaasid 1-4) moodustavad linnaseviski maitsmiseks mittesobivad ning teise rühma (klaasid 5-8) sobivad klaasid.

Rühm 1


Nr 1: traditsiooniline viskiklaas (Tumbler). Linnaseviskide korralikuks maitsmiseks absoluutselt mittesobiv klaas, kuna selle lai põhi, sirged servad ja suur suuava ei võimalda aroomidel kontsentreeruda. Küll on aga see klaas sobiv seguviskide ja burbooni joomiseks, kuhu on joogi pikendamiseks lisatud näiteks soodat või jääkuubikuid. Kui õigeid (linnase)viskiklaase ei juhtu kodus olema, siis tasuks linnaseviski ja ka veidi kallimate seguviskide maitsmiseks kasutada pigem ülalt kitseneva avaga šampuseklaase või siis väiksemaid veiniklaase.

Nr 2-4: tüüpilised linnaseviski pakkidest leitavad klaasid (vasakult paremale Glenmorangie, Bowmore, Glenlivet). Need on küll oluliselt paremad nr 1 klaasist, kuid nad on siiski liiga suured ning lisaks on nende suhteliselt lai suuava takistuseks väiksema maitsekoguse võtmiseks. Lai suuava põhjustab ka aroomide liigse hajumise. Siiski on nr 3 ja nr 4 klaasid hädapärast küllaltki kasutuskõlblikud, kuna nende vorm on suuava poole kitsenev, mis võimaldab osaliselt aroomide kontsentreerumist. Neid klaase võib lugeda sobivaks seguviskide maitsmiseks, mis võimaldavad oma suurusest tulenevalt ka jääkuubikute lisamist ja soovi korral joogi pikendamist.

Rühm 2


Need on õiged linnaseviski maitsmise klaasid! Põhimõtteliselt põhineb nr 5-7 klaaside vorm algsel viski nuusutamise klaasil. Need erinevad üksteisest üksnes suuruse ja varre pikkuse poolest. Neist nr 7, ehk tulbikujuline varrega klaas (Tulip ehk tulbiklaas või vahel ka Thistle ehk ohakas) on algsele viski nuusutamise ja maitsmise klaasi disainile kõige lähedasem. Põhitunnuseks on neil kõigil see, et nende n.n tulbikujuline vorm – sibuljas keskosa, kitsam avaus ja sirge või veidi ülal laienev suuava – võimaldab aroomide vabastamiseks viskil klaasis pöörelda ja aroomidel kontsentreeruda (aroomid koondatud nuusutamisel ninna).

Nr 5: Glencairn klaasi (nr 6) väike versioon, n.n „Perfect Whisky Class“, mis on sobiv reisile kaasa võtmiseks. Seda on hakatud üha rohkem kasutama ka viskifestivalidel, kuna enamasti maitstakse seal korraga 1-2cl koguses. Seega võimaldab see klaas aroomide kontsentratsiooni viski pinnale lähemal. Lisaks hajuks suuremas klaasis väikesest viskikogusest tingitult aroomid liigselt. Hea praktiline klaas.

Nr 6: Glencairn klaas (The Glencairn Glass), mis on disainitud spetsiaalselt viski maitsmiseks ja mõeldud kasutamiseks esmajoones pubides ja baarides, kuna see on varrega klaasidega võrreldes tugevam, püstiseisvam ja mugavalt käeshoitav. Hea igapäevane maitsmisklaas, mis talub karmimat kasutust.

Nr 7: Varrega tulbiklaas (Tulip või Thistle with Stem). Üks linnaseviskide nuusutamisel ja maitsmisel enim kasutamist leidev klaas. Sellel on ka veidi modifitseeritud versioonid (Schott Zwiesel, Eisch „Jeunesse“), millel on kõrgem vars, kõrgem ja veidi kitsam kereosa ning ülalt laienev suuava.

Nr 8: Viimane klaas on oma disainilt eelnevatest oluliselt erinev. Seda nii klaasi vormi kui suuava osas. See klaas on üks näide üsna suurest viskiklaaside rühmast, mis kõik põhinevad Hispaania šerri klaasidele (Copita), mida kasutati selle joogi nuusutamiseks ja maitsmiseks. Võrreldes kolme eelnevaga, on selle klaasi suuava ülaosa poole kaarjalt kitsenev. Fotol kujutatud klaasile sarnaseid (nii klassikalisema kui modernsema disainiga) klaase (veidi ümarama kerega) kasutatakse sageli ka professionaalseks degusteerimiseks ning nendel klaasidel on sageli märgistatud ka mõõdujooned täpse veekoguse lisamiseks ja juures ka katteklaas aroomide klaasis hoidmiseks.

Millist klaasi siis linnaseviski maitsmiseks valida? 

Kindlasti peab vältima nr 1 klaasi kasutamist ja joogist täieliku elamuse saamiseks tuleb pöörduda klaaside nr 5-8 poole. Ise eelistan põhjalikuma nuusutamise/maitsmise puhul kasutada kas nr 7 või nr 8 klaasi ning n.ö igapäevase maitsmise puhul sageli ka nr 6 klaasi; nr 5 klaas on aga praktilistest kaalutlustest lähtudes võetud kaasa „loodusesse“. Kui on maitsmiseks terve pudel, siis püüan kasutada maitsmiseks kõiki nr 5-8 klaase ning leida nende seast konkreetse linnaseviski jaoks sobivaim.

Siinkohal võib tekkida ka küsimus, kas konjaki(brändi)klaas sobib linnaseviski maitsmiseks. On ju tegemist mõlemal puhul kange aromaatse alkoholiga. Siiski tuleb vastata „Ei!“, kuna konjakiklaasi laiapõhjaline ja lühike vorm ning väga järsult kitsenev suuava koondab avause juurde eelkõige teravad alkohoolsed pahvakud, mitte aga õrnemad aroomid, mida linnaseviskist leida soovime.

Soovitusi viskiklaaside hooldamiseks
  1. Tegemist on klaasiga. Klaas on kergesti purunev ja määrduv. Seega olge hoolikas nende kasutamisel, puhastamisel ja hoidmisel.
  2. Hoides klaase pikka aega näiteks puust või asju täis kapis, võib klaas võtta külge kapi või kapis olevate asjade lõhna. Seega kontrollige enne kasutamist klaase visuaalselt ja nuusutades. Eemaldage mustus, tolm ja lõhnad enne neisse viski valamist.
  3. Soovitavalt peske klaase käsitsi ja sooja veega. Suurema mustuse eemaldamiseks kasutage lõhnastamata ja värvainete vaba pesuvahendit. Loputage klaase ohtra puhta veega. Nõudepesumasinad kipuvad jätma klaasidesse puhastusaine jääke, kui kasutate üksnes õhu käes kuivamist või paberist majapidamispaberit.